Šport
23 ogledov

Hirscher daleč pred tekmeci

Marcel Hirscher EPA
Po Tini Maze, ki si je na veleslalomu v švedskem Aareju zagotovila zmago z izjemno drugo vožnjo, je zvečer pod žarometi na Švedskem njeno predstavo ponovil tudi Marcel Hirscher.

Avstrijec je bil za razred boljši od tekmecev in si privozil jubilejno 25. zmago v svetovnem pokalu, nekaj točk pa je dobil tudi edini slovenski finalist Žan Kranjec. Na drugi stopnički je tekmo končal Američan Ted Ligety, tretji iz prve vožnje, ki je na koncu za 28 stotink premagal prvega nemškega izzivalca. A to ni bil Fritz Dopfer, drugi po prvi vožnji, temveč njegov rojak Stefan Luitz.

Za Hirscherja je bila zmaga na Švedskem, prvič doslej so ob zdaj že uveljavljenih slalomskih preizkušnjah v svetovnem pokalu izvedli tudi moško veleslalomsko tekmo pod žarometi, še posebej pomembna in sladka. Z njo je namreč na lestvici zmagovalcev svetovnega pokala ujel poškodovanega Norvežana Aksla Lunda Svindala, zdaj pa že lahko gleda naslednje tekmovalce pred sabo: po 26 zmag imata legenda avstrijskega smuka Franz Klammer in najboljši hrvaški smučar Ivica Kostelić, naslednji je nato Američan Phil Mahre s 27, pa Hirscherjev rojak Stephan Eberharter z 29 zmagami. Še aktivna Bode Miller in Benjamin Raich jih imata 33 oziroma 36. Daleč v ospredju te prestižne lestvice je seveda Šved Ingemar Stenmark s 76 zmagami.

"Držal sem se preverjenega recepta: smučal sem najhitreje, kot je bilo mogoče, tako v prvi kot drugi vožnji. Res je dober dan in vesel sem, da je bila tekma na tej ledeni progi, saj sem dobil potrditev dobre forme in samozavesti," je po zmagi, drugi letos po Söldnu, dejal vodilni v posebnem veleslalomskem seštevku. Skupno je še vedno prvi Norvežan Kjetil Jansrud, ki je danes ostal praznih rok po odstopu v prvi vožnji, ima 412 točk, Hirscher pa 340.

Slovenski izkupiček je bil manjši, kot je bilo videti po polovici tekme. Prvo vožnjo je namreč Kranjec končal na 17. mestu in imel tako dobro izhodišče za napad na drugi progi, ki pa ga ni izkoristil. Slabši nastop je pomenil, da je izgubil sedem mest, nazadnje se je moral zadovoljiti s 24., enako uvrstitev je dosegel tudi na prvem veleslalomu sezone v Söldnu, medtem ko je pred tednom dni v ZDA ostal brez finala na 34. mestu.

Brez finala je bil danes tudi Mišel Žerak, saj je bil v prvi vožnji 46. "Žan trenutno ni v najboljši formi, ne smuča ravno najbolje. Danes je izvlekel maksimum. Za Mišela bom rekel, da sem pričakoval več, saj za razliko od Žana na treningih smuča dobro," se je glasila ocena slovenskega trenerja Mitje Kunca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.