Šport
74 ogledov

Izjemni Špilak osvojil Švico

Simon Špilak EPA
Slovenski kolesar Simon Špilak je z izjemnim kronometrom dobil Dirko po Švici.

Simon Špilak je prišel do ene izmed najprestižnejših zmag na večetapnih dirkah v zgodovini slovenskega kolesarstva. Kolesar, ki se že lahko pohvali z zmago na Dirki po Romandiji, je tokrat osvojil rumeno majico na švicarski pentlji. 

Član ruske Katjuše si je zmago prikolesaril z odličnim kronometrom v zadnji etapi preizkušnje, ko je na 38,4 kilometra dolgi trasi skočil s tretjega na skupno prvo mesto. Špilak je v vožnji na čas zaostal le za Nizozemcem Tomom Dumoulinom, počasnejši je bil za 18 sekund, vendar je to zadoščalo za skupni uspeh. Do zadnje etape vodilni Francoz Thibaut Pinot je namreč padel na skupno četrto mesto (+0:45), pred njega pa sta se uvrstila še Dumoulin (+0:19) in Britanec Geraint Thomas, ki je v skupni razvrstitvi za 28-letnim Špilakom zaostal le za pet sekund. Thomas, drugi tudi pred zadnjo etapo, je bil v vožnji na čas od Slovenca počasnejši za 18 sekund.

"Zelo sem vesel, rad bi se zahvalil moštvenim kolegom, ki so mi zelo pomagali med dirko. To je največja zmaga moje kariere. Kronometer je bil res težak, toda bil mi je všeč. Bila je vožnja gor in dol, kar mi je pomagalo. Vse sem dal od sebe," je povedal Špilak, ki je zabeležil deseto profesionalno zmago.

Švica mu je pisana na kožo

Kolesarju iz Prekmurja očitno ustrezajo zahtevne in hribovite švicarske ceste, pred petimi leti je namreč slavil na prav tako zahtevni dirki po Romandiji, ki mu je dobesedno pisana na kožo, saj se je v zadnjih treh letih kar trikrat zavihtel na drugo mesto v generalni razvrstitvi.

Špilak je na vseh devetih etapah letošnje švicarske pentlje prikazal zrele predstave, današnjo "uro resnice" pa je opravil z odliko ter nadoknadil 47 sekund zaostanka za Pinotom. Vodilni kolesar po osmih etapah je na sklepni preizkušnji pogorel in z 1:50 minute zaostanka zasedel le 19. mesto.

Na dirki so poleg zmagovitega kolesarja iz Tišine nastopili še štirje Slovenci: Matej Mohorič (Cannondale-Garmin) je v kronometru zasedel 80. (+4:42), Luka Pibernik (Lampre-Merida) 97. (+5:14), Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) 100. (+5:25), Borut Božič (Astana) pa 114. mesto (+6:41). V skupni razvrstitvi je bil Pibernik 40. (+30:43), Mohorič 73. (+1:04:27), Božič 97. (+1:23:55) in Bole 99. (+1:25:31).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.