Šport
16 ogledov

Ko ima hudič mlade, jih ima zelo veliko

Petra Majdič pravi, da je imela pred novoletno turnejo težke tedne. Žurnal24 main
Petra Majdič je po vrnitvi s turneje Tour de Ski, kjer je osvojila skupno 18. mesto, spregovorila za Žurnal24. Pravi, da je razočarana celotna ekipa in si želi boljših rezultatov na kanadski turneji.
Ste razočarani s svojim nastopom na turneji Tour de Ski?
Mislim, da je razočarana celotna ekipa. Sama trenutno nisem ravno obupana, saj sem svoj delež razočaranj doživela vsak dan zapored. Bilo je kar krutih deset dni, še zlasti, ker forma ni tako slaba. Resnično ni vrhunska, je pa solidna in menim, da bi z njo morala poseči po višjih mestih. Na koncu sem osvojila 18. mesto, zadnje dni pa sem precej hranila moči za naslednje tekme, saj sem videla, da se mi ne bo uspelo uvrstiti med deseterico. Pravzaprav je vseeno ali si 11., 12. ali 18. Žal je novoletna turneja precej bolj pisana na kožo tekmovalkam, ki so boljša v prosti tehniki in imajo precej kilogramov manj. Velik vpliv na končno uvrstitev ima tudi servisna ekipa.
 
 

Nekako smo se bali tega Toura.

Petra Majdič

 
Kako ste se pripravljali na Tour?
Težke tedne sem imela že pred novoletno turnejo, bilo je veliko treninga in obveznosti. Nekako smo se bali tega Toura. Pričakovanja so bila seveda velika, zavedali pa smo se tudi, da bodo uvrstitve na turneji pomembne tudi za nadaljevanje sezone. Pritisk je bil kar velik, nato pa je po prvi tekmi prišlo še razočaranje. Psihično sem veliko bolj trpela kot fizično.

Tour je Petra končala kot 18. © AFP

 
Je bil naporni trening pred turnejo napaka?
Ne. Trening ni nikoli napaka. Sedaj imam pač zalogo energije za naprej. Mogoče je bil malce prenaporen, na roko pa nam niso šle tudi razmere na Rogli. Zapadlo je veliko snega, ki se je zelo udiral. Žal ni bilo prave hitrosti. Pred Tourom smo se odločili za tveganje, ki pa se žal ni izšlo. Brez tveganja ponavadi tudi ni dobrih rezultatov. Moram pa omeniti, da ne gre za pretreniranost. Če bi prišlo do nje, ne bi končala niti prve resne preizkušnje. Sedaj se je treba le spočiti in potem kreniti v nove boje.

Na Touru ste imeli tudi veliko smole.
Da. Izpolnil se je pregovor, ki pravi, da ko ima hudič mlade, jih ima zelo veliko. Imeli smo precej težav s pripravo smuči, na šprintu je prišlo do kontakta s sotekmovalko, na eni izmed tekem pa smo izbrali slabo taktiko. Vse se nam je pripetilo. Nabrali smo si kar nekaj izkušenj. Včasih je pač tako, da je potrebno narediti korak nazaj, da potem lahko storiš dva koraka naprej. To je sedaj edina uteha, ki jo imam.

Ste mogoče pričakovali preveč?

Ne. Je pač tako, da ne nastopam več samo zato, da bi tako težko preizkušnjo le končala. Če se gremo tako resno igro, kot se je trenutno gremo, potem seveda pričakuješ le najboljše rezultate. Res pa je, da ob neuspehih psiha še bolj trpi. Še zlasti, če je tekmovalec v takšnem položaju kot jaz, ko moram potrjevati prejšnje rezultate. Želela bi si močno ekipo, saj bi rezultatsko breme lahko prevzela katera od drugih tekmovalk, meni pa bi bilo precej lažje. Zaenkrat še ni tako.

Majdičeva pravi, da se vse več treninga mora nekje poznati. © Saša Despot

 
Sledi kanadska turneja. Bo tam že kaj bolje?
Seveda si vsi želimo tega. Če se to ne bo zgodilo, potem ne vem kaj moramo še storiti. Iz leta v leto namreč več treniram in to se mora poznati. Tudi ekipa dela izjemno veliko in vseskozi ne moremo brcati v prazno. Upam, da bo v nadaljevanju bolje. Sicer pa sem v tem letu že zmagala na tekmi svetovnega pokala, imam pa tudi nekaj uvrstitev med deseterico. Forma že sedaj ni tako slaba, je pa res nekoliko slabša kot smo jo pričakovali za obdobje po Touru.

Bo motivacija v nadaljevanju sezone zaradi neuspeha še večja?

Na zadnjih tekmah turneje sem bila tako psihično utrujena, da nisem več imela prave volje za nastope. Prvo si bo treba spočiti glavo, nato pa si bom zagotovo želela pokazati, da sem sposobna pokazati več kot doslej.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.