Šport
58 ogledov

Ko se od kariere poslovi doktor s Harvarda

Ilirija challenge
1/12
Anže Petkovšek
Plavalno pot je tudi uradno sklenil dvakratni olimpijec Jernej Godec. Februarja bo na univerzi Harvard v Bostonu diplomiral iz molekularne in celične biologije.

Ob zadnjem nastopu, Jernej Godec je v Tivoliju odplaval 25 metrov delfin, se je od njega poslovila takorekoč vsa trenutna slovenska reprezentanca, na premajhnih tribunah pa je bilo tudi nekaj njegovih prijateljev, s katerimi se je nekoč trudil v klubu in slovenski izbrani vrsti.

Njegov zadnji nastop so pospremili tudi njegovi trenerji, pri katerih je treniral na Iliriji. Dvakratni olimpijec in udeleženec štirih svetovnih prvenstev morda nikoli ni pokazal vsega svojega plavalnega znanja, saj je skoraj takoj po osvojeni medalji na mladinskem evropskem prvenstvu v nadaljeval zahtevno študijsko pot na Berkeleyju. "Mislim, da je tako, kot se je izšlo, najboljše," pa je ob slovesu na vprašanje, če mu je žal, da se ni v celoti posvetil plavanju, odvrnil 29-letni Godec, ki se je maja v ZDA tudi poročil, zdaj pa načrtuje selitev v New York.

"Veliko je reči, ki se jih bom spominjal. Zagotovo bodo to nastopi v slovenski reprezentanci, olimpijske igre, pa tudi vsa evropska in svetovna prvenstva. Veliko je tudi spominov iz otroštva, ko je za nas še skrbel plavalni klub Ilirija. Težko bi kaj posebej izpostavil," je dejal Godec.

Ta bo kmalu doktoriral na prestižni univerzi Harvard. "Izobrazba mi je vedno veliko pomenila. Že v srednji šoli, tudi zaradi tega sem odšel v ZDA na študij. Na Berkeleyju so mi omogočili, da sem plavalno kariero združil z akademsko kariero in to me je tudi pripeljalo na Harvard. To je bila osebna odločitev, a že od malih nog je bila zame pomembna tudi neplavalna pot," je svojo akademsko uspešnost pojasnil Godec.

Ilirija Challenge uspel

Po dopoldanskih odločitvah na 50 m delfin in hrbtno, ter 100 m prosto, prsno, delfin, hrbtno in mešano, je včeraj popoldan ob spremljavi glasbenih in zvočnih efektov ter nastopu slovenskih sinhronih plavalk sicer potekal še challenge na izpadanje.

V ženski konkurenci je finale na 50 m prosto po petem nastopu dobila Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je bila boljša od Anje Klinar. "Začetek ni bil težak, po drugem, posebej pa po tretjem nastopu pa sem že čutila mišice," je dejala zmagovalka, njen trener Jure Primožič pa je zadovoljen pristavil: "Res super tekma in tudi super trening." Tretje mesto je osvojila Tjaša Pintar, ki je zbrala dovolj energije za maratonski večer in se nato veselila še zmage na 50 m prsno.

V moški konkurenci je zmagal Mariborčan Martin Bau pred Velenjčanoma Žigo Cerkovnikom in Kristijanom Mežo. "Jaz sem svoje cilje letos že dosegel in tole je bila odlična zabava. Vse skupaj pa je bilo seveda napeto in težko, morda sem tekmo prehitro začel v prvem in drugem nastopu in izredno so me na koncu bolele noge, a vesel sem, da sem zdržal," je dejal Bau, potnik na olimpijske igre v Riu 2016.

Vrhunec je sledil ob koncu večera, ko je evropski prvak Damir Dugonjić vendarle krepko ugnal glavnega slovenskega tekmeca Petra Johna Stevensa, študenta univerze Tennessee, ki doma preživlja božične praznike. Z izidom 26,33 je bil Dugonjić le desetinko počasnejši kot v Izraelu, kjer je pred 14 dnevi osvojil naslov evropskega prvaka. "Očitno mi paše, če ob plavanju nekoliko čutim mišice in danes sem jih v petem zaporednem nastopu že kar precej. Sicer pa sem dobro stopnjeval nastope in res lep trening," je po tekmi povedal Dugnjić. Stevens pa: "Tukaj sem nastopil za zabavo, a spominjam se tega mitinga izpred let in vedno je bila tudi moja želja, da na njem nastopim. Miting je naporen in pomembna je tudi taktika. To sem izpeljal uspešno, v finalu pa sem bil nato brez možnosti." Bron je osvojil Aljaž Kerč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.