Šport
7297 ogledov

Kolajno ji je odnesla številka na hrbtu

Ivana Španović EPA
Skakalka v daljino je brez odličja ostala zaradi smole.

Srbska skakalka v daljino  Ivana Španović je v finalu svetovnega prvenstva v Londonu ostala brez pričakovanega odličja. Osvojila je četrto mesto. V šesti seriji je sicer poletela preko sedem metrov, kar bi ji prineslo zlato kolajno, vendar so meritve pokazale drugače. Njena številka, ki jo je nosila na hrbtu, je bila slabo pritrjena in je pustila sled v pesku.

Španovićeva je preskočila do takrat vodilno Brittney Reese, a so ji nato na njeno veliko začudenje namerili dlajavo le 6,91 metra. Reesova je četrtič v karieri postala svetovna prvakinja, doskočila je pri 7,02 metra, in za dva centimetra premagala rusko lepotico Darjo Klišino. Tretja je bila s 6,97 metra Američanka Tianna Bartoletta, četrta pa Španovićeva še s centimetrom krajšim skokom.

Aktualna evropska prvakinja na prostem in v dvorani je tako ostala brez medalje; bron je Španovićeva osvojila na lanskih OI v Riu de Janeiru ter na prejšnjih dveh SP leta 2013 v Moskvi in leta 2015 v Pekingu. "Vsi skoki se morajo meriti od najbližje sledi v pesku, ki ga naredi katerikoli del telesa ali kar je pripeto nanj,"sicer pravijo pravila.

"Zaradi papirnate številke slabe kvalitete, ki je pustila sledi v pesku, je naša junakinja ostala brez zlate medalje. Atletska zveza Srbije se je pritožila, vendar je bila pritožba zavrnjena. Verjetno bi se potem pritožila ameriška zveza, pa je bilo lažje, da se kar takoj zavrne naša," je sporočila Atletska zveza Srbije.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, je dejal, da niti merilci daljine na tekmi niso natančno vedeli, kje je sled v pesku. "Takoj po objavi daljine smo videli, da je nekaj narobe in smo se takoj pritožili glavnemu sodniku skoka v daljino. Po tekmi smo odšli v sobo za video analize. Na posnetku se ne vidi, kje natančno je papirnata številka pustila sled, vidna je le majhna sprememba na pesku," je dejal Obradović.

Sledila je pritožba vrhovnim sodnikom SP. "Po dolgem razpravljanju in pregledovanju posnetkov so podprli odločitev glavnega sodnika za skoke ... Tako je sedaj ta odločitev dokončna in nimamo več nobene možnosti za dodatne pritožbe," je še dodal Obradović.

Komentarjev 3
  • izRODEk 06:55 13.avgust 2017.

    Itak, punca je iz Srbije. Srbi in Rusi v športu NE smejo zmagovati. Če ne bi bila štartna številka, bi pa našli kakšno sled lasu ali dlake nekje na petih metrih. Duh časa pač, ko zahodni podivjanci širijo eno in ...prikaži več edino zveličavno zahodno "resnico" in za ceno le te teptajo temeljna načela pravičnosti. Podobno se je v športu dogajalo konec 30-ih let prejšnjega stoletja, ko je po Evropi haral Adolf Hitler. Tudi tedaj so na podoben način zmagovali nemci, kakšni poljaki denimo, niso imeli možnosti...

  • matermila 22:18 12.avgust 2017.

    Večje bedarije še nisem videl.Številka kriva.Bedasta pravila.Punca je definitivno preskočila 7 metrov.

  • spor10 16:15 12.avgust 2017.

    Zanimivo, da je bil samo tale zadnji skok prikazan na tv, če se ne motim. Vse ostalo je bil "ultimate ignor"

Sorodne novice