Šport > Kolesarstvo
103378 ogledov

Kolesarski as pozitiven, briše se mu rezultat z Gira

Alex Baudin Profimedia
Francoskemu kolesarju ekipe AG2R so v urinu odkrili prisotnost Tramadola in mu zaradi tega izbrisali rezultat z letošnjega Gira.

Alex Baudin, kolesar ekipe AG2R, je bil diskvalificiran z letošnje dirke po Italiji, potem ko se je njegov dopinški test iz 17. etape dirke izkazal za pozitivnega. Kolesar je bil pozitiven na Tramadol, ki velja za opiatno zdravilo proti bolečinam in je po poročilih o množični uporabi v kolesarskem svetu prepovedan od marca 2019.

Pozitiven test na zdravilo proti bolečinam sicer ne pomeni kršitve protidopinških pravil in Baudin tako lahko nadaljuje z dirkanjem brez kakšnega suspenza, a je uporaba omenjenega protibolečinskega zdravila prepovedana med samim tekmovanjem, zato je njegov rezultat z dirke izbrisan.

Alex Baudin | Avtor: Profimedia Profimedia

"Analizi dveh posušenih vzorcev krvi, ki ju je kolesar predložil 24. maja na 17. etapi dirke po Italiji, sta razkrili prisotnost Tramadola in njegovih dveh glavnih metabolitov," so v ponedeljek zapisali v izjavi Mednarodne kolesarske zveze (UCI). "V skladu z UCI-jevimi medicinskimi pravili in po temeljiti preučitvi primera je kolesar diskvalificiran iz dirke po Italiji 2023. Na to odločitev je možna pritožba pri mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v naslednjih 10 dneh."

"Kršitev prepovedi uporabe Tramadola tekom tekmovanj je zgolj kršenje UCI-jevih medicinskih pravilih. Ne predstavlja kršitev protidopinških pravil. Ker je to njegov prvi prekršek, Alexu Baudinu ni prepovedano nadaljnje nastopanje in lahko sodeluje na naslednjih tekmovanjih," so še dodali. V primeru ponovitve prekrška bo sledil petmesečni suspenz.

Alex Baudin | Avtor: Profimedia Profimedia

22-letni Baudin sicer prvo leto nastopa med profesionalci, letošnji Giro pa je bila njegova prva velika tritedenska dirka v karieri. Končal jo je na 73. mestu, medtem ko je med najboljšimi mladimi kolesarji zasedel 21. mesto. Za končnim zmagovalcem Primožem Rogličem je na koncu zaostal za dobre tri ure in 17 minut, najboljši rezultat pa je dosegel na 12. etapi, ko je ciljno črto prečkal na desetem mestu.

Etapni zmagovalec dirke po Bretaniji, ki je Tour de l'Avenir (Tour de France za mlade) končal na odličnem šestem mestu, je tako prvi kolesar po Nairu Quintani, ki so ga diskvalificirali s katere izmed velikih tritedenskih dirk zaradi uporabe Tramadola. Kolumbijcu so namreč pred tem odvzeli šesto mesto z lanske dirke po Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice