Šport > Kolesarstvo
1725 ogledov

Legendarni kolesar o času pri Jumbo-Vismi: "Tu sem izgubil del sebe"

Tom Dumoulin in Primož Roglič Profimedia
Legendarni Tom Dumoulin se je ozrl nazaj na svoj neposrečen čas pri Jumbo-Vismi, kjer je izgubil ljubezen do kolesarstva.

Čeprav Jumbo-Visma nedvomno velja za najmočnejšo kolesarsko ekipo zadnjih let, pa predvsem po letošnji sezoni na dan prihaja vse več zgodb o nezadovoljstvu kolesarjev znotraj ekipe. Vsi se nedvomno spomnimo notranjih sporov tekom letošnje Vuelte med našim Primožem Rogličem, Jonasom Vingegaardom in Seppom Kussom, po svoji upokojitvi pa je tudi legendarni Jos van Emden potarnal, da je že nekaj časa čutil, da ne gre več za isto ekipo, katere del je bil praktično celotno svojo kariero.

Zdaj pa se je oglasil tudi veliki Tom Dumoulin, ki je tekom svoji let pri ekipi Sunweb veljal za enega najboljših kolesarjev na svetu. Toda zmagovalec kar devetih etap s treh velikih tritedenskih dirk in skupni zmagovalec dirke po Italiji ter drugouvrščeni z dirke po Franciji je po svojem prestopu k Jumbo-Vismi izgubil vso svobodo, ki jo je bil vajen iz svoje prejšnje ekipe, nekoliko slabši rezultati in izguba ljubezni do kolesarstva pa sta vodila do predčasnega konca veličastne kariere. Eden najboljših kronometristov vseh časov je na koncu pri vsega 31 letih postavil kolo v kot.

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sam sem potreboval svobodo in avtonomijo, v tej ekipi pa je bila glavna struktura. Seveda jim tega ne morem šteti v slabo, saj jim gre fantastično, že v mojih letih so imeli vse urejeno. Toda tu sem izgubil velik del sebe, tisti del, ki sem ga potreboval, svojo avtonomijo," je v pogovoru za De Telegraaf priznal nosilec petih medalj s svetovnih prvenstev (dveh zlatih) in dveh srebrnih z olimpijskih iger.

"Seveda tega nisem izgubil zaradi slabih namer, ekipa mi je ves čas želela zgolj najbolje, toda vseeno sem ga izgubil. Izgubil sem del sebe, zato moja zveza z Jumbo-Visma ni bila srečna," se spominja nekdanji šampion, ki se je ekipi pridružil kot nekdo, ki bi moral skupaj s Primožem Rogličem voditi ekipo, a znotraj nove ekipe in strukture preprosto ni uspel ponoviti rezultatov iz preteklosti.

Dumoulin je sicer še naprej blestel v vožnji na čas, a na cestnih dirkah preprosto ni uspel biti konkurenčen, edini odmeven rezultat v dresu Jumbo-Visme (z izjemo kronometrov) je bilo sedmo mesto na dirki po Franciji leta 2020, pa še tam sta dirko z Rogličem začela kot sokapetana, na koncu pa se je Primož vse do predzadnje etape boril za zmago, Nizozemec pa je že dosti prej izpadel iz vseh kombinacij za najvišja mesta. Čeprav je počasi izgubil svojo ljubezen in voljo do kolesarstva in se dokončno upokojil šele leta 2022, je bilo že na omenjenem Touru moč opaziti, da Tom po prihodu k Jumbo-Vismi preprosto ni več isti kolesar, ki je v prejšnjih letih tako navduševal ljubitelje kolesarstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice