Šport > Kolesarstvo
6743 ogledov

Tako tekmeci trenutno razmišljajo o slovenskih asih

Primož Roglič Profimedia
Zadnji etapi demoralizirali tekmece.

Slovenska kolesarska asa Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča le še današnji etapi ločita od zmag na dirkah Tirreno-Adriatico in Pariz-Nica, Slovenca pa tako tudi na začetku nove sezone dokazujeta, da sodita povsem na vrh svetovnega kolesarstva. Njuni tekmeci se ju trudijo premagati, a iz etape v etapo izgubljajo motivacijo, saj sta Rogla na francoskih in Pogi na italijanskih cestah trenutno očitno nepremagljiva.

"Pravzaprav ne moreš veliko storiti. Ko smo vsi v določeni prestavi, sploh ne diha, ostali pa sopihamo kot na smrtni postelji," je po vzponu na prelaz Turini razmišljal britanski kolesarski zvezdnik Simon Yates in dodal: "Težko je narediti karkoli drugače. Poskušal sem in izpeljal tudi nekaj 'malce nesramnih' napadov, a se ni izšlo."

Kolesar ekipe BikeExchange-Jayco meni, ki je sedmo etapo končal kot tretji za Rogličem in Danielom Martinezom (Ineos Grenadiers), da je dirka Pariz-Nica že odločena. "Pravzaprav ne vidim prave priložnosti, da bi prehitel Primoža, zato bom najverjetneje vozil defenzivno in poskušal obdržati prednost pred Martinezom," pravi Yates, ki je skupno drugi, za Rogličem zaostaja 47 sekund, Martinez je tretji z minuto zaostanka.

Primož Roglič Pariz-Nica Šport Rogla tekmece 'na domačem klancu' strl 200 metrov pred ciljem Primož Roglič Roglič Šport Primož navdušil, na odru je imel posebno družbo

Brez prave volje je pred zadnjim dnevom tudi Rogličev moštveni kolega Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki trenutno nastopa na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je prvi zasledovalec Pogačarja v lovu na skupno zmago.

Danec, lani sicer drugi na Touru, je v soboto le nemočno opazoval, kako se je Pogačar 16 kilometrov pred ciljem odpeljal tekmecem. "Bil je neverjeten, ko se je odločil za napad, na vzponu je pridobil minuto proti nam. Bil je na ravni višje. Bil sem že na svoji meji, zato se nisem niti trudil, da bi mu sledil. Bil je preprosto boljši od vseh nas. Kot kaže bom dirko končal na drugem mestu, s tem sem zadovoljen," je dejal Vingegaard, ki je v etapi zaostal minuto in tri sekunde, skupno pa se je njegov zaostanek povečal na 1:52.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar se je ob drugem vzponu na Monte Carpegna za zgoden napad sicer odločil zaradi kolesarjenja ekipe Bahrain Victorius, ki je stopila na pedala ob prvem spustu. Zaradi nevarne ceste, ki ni bila v dobrem stanju, na njem je bilo veliko peska, si slovenski as ni želel ponovitve podobnega scenarija. Z napadom si je tako želil pridobiti prednost pred vrhom, da bi lahko kasneje previdneje nadaljeval po klancu navzdol.

"Rad bi omenil nekaj o etapi: spust je bil resnično zelo slabo očiščen. Bilo je toliko peska, da je bilo grozno. Mislim, da organizatorji niso opravili dobrega dela in da jim je to potrebno tudi povedati. Mislim, da bi se morali bolj potruditi. Cesto so očistili snega, a ostal je pesek. Lahko ste videli, kako je na enem izmed prvih ovinkov na spustu padel Enric Mas. Bilo je nevarno. Prepričan sem, da bi lahko bilo bolje," se je v izjavi za cyclingnews.com sicer pritožil Vingegaard.

Tadej Pogačar Tirreno–Adriatico Šport Pogačar še enkrat več razred zase

"Res mi ni bil všeč napad moštva Bahrain Victorious, tvegali smo padce in zlom kosti. Zato sem bil precej vesel, ko sem se ob drugem spustu vozil povsem sam," pa je povedal Pogačar.

Ključni trenutek etape je opisal takole: "Ko je napadel Mikel Landa, sem mu sledil, nato pa je poizkušal spremeniti ritem. To mi ni bilo povšeči, zato sem odgovoril s svojim dobrim napadom, da bi do vrha vozil v svojem ritmu." In takšnemu ritmu očitno nihče ne more slediti.

Slovenska asa, vsak na svoji dirki, sta tako že sredi marca svojim tekmecem naložila precej dodatnega dela, v strokovnih štabih drugih moštev pa povzročila kar nekaj sivih las. V naslednjih mesecih se bodo tako rivali zelo trudili, da bi ju dohiteli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice