Šport > Kolesarstvo
30024 ogledov

Trije favoriti na tleh, konec za Rogliča, Vingegaard se ni pobral

1/6
X
Dobrih 30 km pred ciljno črto četrte etape na dirki po Baskiji se je zgodila huda nesreča, v kateri jo je skupilo več kolesarjev. Primož Roglič in Remco Evenepoel sta zaradi poškodb končala dirko, še bolj zaskrbljujoče pa je stanje Jonasa Vingegaarda.

V četrti etapi kolesarske dirke po Baskiji je prišlo do hude nesreče, v kateri so se resneje poškodovali vsi trije favoriti za končno zmago. Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je po nekaj minutah odšepal s kraja nesreče, huje jo je po vratolomni vožnji med drevesi skupil tudi Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step), ki naj bi utrpel poškodbo ključnice.

Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je po padcu obležal ob cestišču, kjer so mu na pomoč priskočili reševalci. Nadeli so mu kisikovo masko in ga na nosilih z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Na zdravljenje je odšel tudi Evenepoel.

 | Avtor: X X

Medtem so poskušali reševalci oskrbeti tudi druge poškodovance, med njimi je bil tudi Jay Vine, moštveni kolega prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja pri UAE Team Emirates. Vine je nepremično kot Vingegaard obležal v jarku. Tudi njega so s prizorišča odpeljali na nosilih, po podatkih iz moštva pa je bil Avstralec pri zavesti.

Roglič jo je, kot kaže, odnesel razmeroma dobro, iz moštvenega avtomobila je namreč pomahal kameri in pokazal dvignjen palec, kar je dober obet.

 | Avtor: X X

Dirka je bila zaradi pomanjkanja reševalnih vozil ustavljena.

Do padca je prišlo pri visoki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta. V malce ostrejšem ovinku so številni zdrsnili na tla, nekateri pa so pristali v globokem odtočnem jašku.

Med njimi sta bila tudi Roglič in Vingegaard, medtem ko je čez jašek poletel Evenepoel in nato med drevesi izgubil nadzor nad kolesom. Na tleh in ob cesti so se ob vseh treh glavnih favoritih za končno zmago znašli še številni drugi kolesarji.

Med prvimi sta v desni ovinek pripeljala Evenepoel in Vingegaard, medtem ko se kasneje Roglič ni mogel izogniti padcu ob polni cesti zavirajočih kolesarjev in tistih, ki so vmes pristali na tleh.

Organizatorji so med prenosom etape sporočili, da je bilo v padcu udeleženih najmanj 12 kolesarjev, vsaj šest pa jih je moralo v bolnišnico.

Organizatorji so odločili, da bodo do konca etape kolesarji v begu, teh je bilo ob trenutku padca šest, dirkali za etapno zmago, glavnina pa se bo zgolj odpeljala do cilja in prostorov, kjer so ekipni avtobusi. Časovnih razlik organizatorji ne bodo upoštevali, na cilju ne bodo delili niti bonifikacijskih sekund, so sporočili po radijski zvezi.

Roglič se je po padcu sicer pobral na noge, a vidno šepal, medtem ko pri Evenepoelu sumijo na zlom ključnice in poškodbo roke. Vingegaard se je z zdravniki in moštvenimi kolegi po padcu pogovarjal, a se ni mogel premakniti.

 | Avtor: X Primož Roglič X

 | Avtor: X Remco Evenepoel X
 | Avtor: X Jonas Vingegaard X

Rogliča je v dolino odpeljal klubski avto, s čimer je predčasno končal dirko. Več o njegovem stanju bo naknadno sporočila ekipa Bora-hansgrohe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:39 05.april 2024.

    Smo spremljali dirko,zdaj je ne bomo več,sporočamo organizatorjem in eurošportu tv

  • HayekF 21:15 04.april 2024.

    Roglič ne zamudi priložnosti, da bi na vsaki večetapni dirki padel.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:58 04.april 2024.

    Tour bo osiromašen,Jonasa definitivno ne bo,Remco,tudi če se pozdravi do začetka Junija bo premalo časa za ponovno pripravo na Tour,še najbolje od vseh udeleženih jo je odnesel ravno Primož,ki mislim da nima nobene resne poškodbe,vsaj po videnem!!! Situacija je sedaj ...prikaži več taka,da ima Pogačar praktično odprto pot,da ponovi Pantanijev podvig iz leta 1998,ko je osvojil tako Giro kot Tour. Primož srečno naprej.