Šport > Košarka
763 ogledov

17. etapa Steinhauserju, Pogačar še povečal prednost

Georg Steinhauser; Giro, 17. etapa Profimedia
17. etapo Gira d'Italia je dobil Georg Steinhauser pred Tadejem Pogačarjem, ki pa je v skupnem seštevku še povišal prednost pred zasledovalci.

Nemec Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) je zmagovalec deževne 17. etape s traso od Selve do prelaza Brocon (159 km), vodilni kolesar letošnjega Gira Tadej Pogačar je v cilj prišel na drugem mestu z zaostankom minute in 24 sekund, tretji pa je bil Italijan Antonio Tiberi (+1:42). V času Tiberija so ciljno črto prečkali še Geraint Thomas, Daniel Martinez, Einer Rubio in Romain Bardet.

Tadej Pogačar je v zaključku takole zlomil zasledovalce: 

Pogačar je v skupnem seštevku zdaj še povečal prednost, poleg ukradenih sekund je tokrat dobil še šest dodatnih bonifikacijskih sekund, tako da zdaj njegova prednost v skupnem seštevku znaša že sedem minut in 42 sekund pred Kolumbijcem Danielom Martinezom. Pred tretjim Geraintom Thomasom pa že osem minut in štiri sekunde.

Današnja zmaga je pripadla 22-letnemu Steinhauserju, ki je bil večkrat v begu, po drugem poskusu pa se skupina najboljših ni več podala v lov za takrat dvema ubežnikoma.

Med njima je imel več moči Steinhauser, ki je slavil prvo zmago v karieri na najvišji ravni. Drugo mesto je iz skupine najboljših pripadlo Pogačarju, ki je znova strl tekmece in jim vzel 18 sekund. Ciljno črto je prečkal 1:24 minute za Steinhauserjem. Tretji je bil Italijan Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious) z 1:42 minute zaostanka.

Pogačar je pred današnjo etapo za Eurosport dejal, da so želeli pri emiratih strategijo zastaviti po prvem prelazu. Na njem je sicer stik izgubil njegov ekipni kolega Domen Novak, a se nato na spustu vrnil. Tudi Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) ni mogel držati ritma navkreber, a se je na dolgem spustu priključil glavnini.

V dolini in na naslednjih dveh gorskih ciljih je ritem narekovalo več ekip, med njimi tudi emirati, a ti niso želeli na vsak način loviti ubežnikov. Več interesa so pokazale druge ekipe, med njimi predvsem DSM-firmenich PostNL in Soudal Quick-Step, a prave organizacije oziroma moči pri lovljenju bega ni bilo.

Steinhauser si je tako pred drugim in zadnjim prečkanjem prelaza Brocon nabral dovolj veliko prednost za etapno slavje, skupina najboljših pa se je pomerila za drugo mesto in pomembne sekunde v skupnem seštevku. Te pa je znova dobil Pogačar in še povišal prednost v skupnem seštevku.

V četrtek bo na sporedu 18. etapa od Fiere di Primiera do Padove (178 km). Ta bo bržčas namenjena sprinterjem, ki so dolgo čakali na priložnost za etapno zmago.

17. etapa, končni vrstni red:
1. Georg Steinhauser (Nem/EF Education-EasyPost) 04:28:51
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 1:24
3. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain Victorious) + 1:42
4. Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers) + 1:42
5. Daniel Martinez (Kol/Bora-Hansgrohe) + 1:42

Skupni vrstni red (16/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 63:31:18
  2. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe) + 7:42
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 8:04
  4. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R) 9:47
  5. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous) 10:29
  6. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadeiers) 11:10
  7. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL) 12:42
  8. Einer Rubio (Kol/Movistar) 13:33
  9. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla) 13:52
 10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step) 14:44
...
 40. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a bike) 1:51:48
 72. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates) 3:01:19

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.