Šport > Košarka
19895 ogledov

"Če bi Dražen poslušal zdravnike, bi bil še živ"

Aco Petrović Slovenija BiH prijateljska tekma Podmežakla Jesenice Saša Despot
Hrvaški selektor Aleksandar Petrović je pred EP med drugim spregovoril o možnostih svoje čete, o potezi pred več kot dvema desetletjema, ko so Hrvatje zapustili zmagovalni oder, in svojem bratu Draženu.

Zdaj oseminpetdesetletni Aleksandar Petrović bo na evropskem prvenstvu znova vodil hrvaško izbrano vrsto. Prevzel jo je lani, ko tega nekateri niso želeli storiti, in jo preko kvalifikacijskega turnirja popeljal na olimpijske igre, kjer so Hrvatje po nekaj dobrih predstavah klonili v četrtfinalu proti Srbiji. Tudi tokrat njegova četa sodi v širši krog favoritov.

"Evropsko prvenstvo je precej bolj kompleksno kot olimpijske igre, saj igraš eno tekmo na izločanje več. V pripravljalnem obdobju smo igrali odlično, premagali smo vse nosilce kolajnz zadnjega Eurobasketa. A obljubljati kolajno, bi bilo absurdno. Že ob križanju skupin lahko naletimo na Srbijo, domačo Turčijo ali neugodno Rusijo. Vse je odprto. Lahko pridrmo do borbe za kolajno, vendar lahko tudi že prej izgubimo," je v intervjuju za tportal.hr dejal Aco Petrović. Ta se bo s svojimi izbranci pred EP še dvakrat pomeril s Slovenijo. Prvič v četrtek v dvorani Stožice, temu dvoboju pa bo sledila še ena tekma za zaprtimi vrati. Hrvatje so na prvi medsebojni tekmi v pripravah že za las premagali četo Igorja Kokoškova.

Luka Dončić Proti Hrvatom Šport Zgrešeni 'zicer' za podaljšek

Petrović je po uspešni igralski karieri, s Cibono je dvakrat postal evropski prvak, hitro zašel v trenerske vode in bil del strokovnega štaba reprezentance, ki je na olimpijskih igrah v Barceloni osvojila srebro. "Dražen je pred tekmo obiskal vse sobe soigralcev in jim govoril, da lahko premagajo originalni Dream Team. Resnično je verjel, da se lahko premaga ekipa, ki je imela v svojih vrstah Michaela Jordana, Magica Johnsona, Charlesa Barkleyja, Karla Malona, Larryja Birda in ostale. Dražen nikoli ni priznal, da je nekdo boljši, ko je trajala tekma," se je dogodkov pred četrt stoletja in karakterja svojega mlajšega brata, ki mu je iz Šibenke sledil v Cibono, spomnil nekdanji odličen metalec trojk.

Že naslednje leto je legendarni Dražen Petrović umrl v prometni nesreči ob povratku s kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu 1993. Zadnjo tekmo je takratni zvezdnik NBA ekipe New Jersey Nets odigral prav proti Sloveniji, ki je takrat premagala Hrvaško. Obe reprezentanci sta se že pred tem uvrstili na Ep v Nemčiji. "Malo ljudi ve, da je Dražen tistega leta na priprave reprezentance prišel z neprijetno poškodbo, imel je delno natrgane vezi v kolenu. Zdravniki so mu svetovali počitek in rehabilitacijo, a za to ni želel slišati. Če bi jih poslušal, bi bil danes še živ," je za tportal.hr dejal hrvaški selektor, ki razume, da je bil takratni nacionalni naboj precej močnejši kot zdaj, ko so udeležbo na EuroBasketu odpovedali kar trije hrvaški košarkarji iz lige NBA - Ante Žižić (Boston Celtics), Ivica Zubac (LA Lakers) in Mario Hezonja (Orlando Magic).

Miloš Teodosić Pred EP Šport Hud udarec za srbske košarkarje Giannis Antetokunmpo EuroBasket 2017 Šport Tekmeci Slovenije brez glavnega orožja Danilo Gallinari VIDEO Šport Italijanski zvezdnik Danilo Gallinari zaradi boksarskega udarca na igrišču ostaja doma

Petrović je izbrano vrsto vodil že na Eurobasketu 1995, ko je Hrvaška osvojila bron, zahtevna javnost v domovini pa je tak rezultat označila za neuspeh. "Takrat sem imel 36 let in sem bil eden najmlajših selektorjev v Evropi. Izgubili smo le eno tekmo, v polfinalu proti Litvi, ki je imela izjemnega Arvydasa Sabonisa. Kasneje smo za tretje mesto premagali domačo Grčijo, čeprav nisem mogel računati na Dina Rađo, Tonija Kukoča in Arijana Komazeca."

Bolj kot bron je ljubiteljem košarke v spominu ostal odhod Hrvatov z zmagovalnega odra, ko je zlato prejemala reprezentanca takratne Jugoslavije. "To je bila popolnoma politična odločitev in če jo pogledamo s časovne distance je bila ta poteza smešna in napačna. A tako so se odločili v Zagrebu. Enostavno so nam ukazali, da zapustimo zmagovalni oder. Iskreno povedano, sam tega ne bi nikoli storil, a so se tako odločili politiki," je povedal Aco.

druženje s člani slovenske moške košarkarske reprezentance "Kolajna je realna" Šport Randolph: Slovenija je čudovita Druženje s člani slovenske moške košarkarske reprezentance Murić Šport Murić: Ne vem, če ogrožam njihovo eksistenco Druženje s člani slovenske moške košarkarske reprezentance Čančar Šport "V reprezentanco sem prišel samozavestnejši"
Komentarjev 2
  • Ivo 08:56 22.avgust 2017.

    Kaj človek pove z izjavo, da je zapustil športni oder po ukazu politikov? Da je ena navadna p..., ki mu šport ni pomemben in je tam kjer je le zaradi $ in €. Uspeh gor ali dol, žal...

  • Avatar mike1968
    mike1968 18:49 21.avgust 2017.

    Usoda.....

Sorodne novice