Šport > Košarka
174 ogledov

CSKA po naslov proti presenetljivemu finalistu

Anadolu Efes
Košarkarji Efes Pilsena so v polfinalni tekmi letošnje Evrolige premagali Fenerbahče z 92:73 (19:20, 45:40, 68:57), medtem ko je moskovski CSKA odpravil Real Madrid s 95:90 (18:22, 43:45, 65:73).

Košarkarji Anadolu Efesa so v prvem polfinalu zaključnega turnirja evrolige pripravili prvovrstno presenečenje. Premagali so najboljšo ekipo rednega dela, tekmeca iz Istanbula, Fenerbahče z 92:73.

Anadolu Efes | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Efes je to največji uspeh v zgodovini kluba. Turki so bili do zdaj dvakrat udeleženci zaključnih turnirjev, nazadnje 2001, ko so na koncu zasedli tretje mesto, največji dosedanji uspeh kluba, ki je bil ustanovljen leta 1976, pa je zmaga v pokalu Radivoja Korača 1996.

Na drugi strani je poraz nov velik spodrsljaj Fenerbahčeja, ki je petič zapored udeleženec zaključnega turnirja in ki ostaja pri enem naslov evropskega prvaka iz leta 2017. Lani je Fenerbahče izgubil finale proti Real Madridu z Luko Dončićem na čelu.

Željko Obradović | Avtor: Profimedia Profimedia

Trener Fenerbahčeja Željko Obradović je tako izpustil priložnost za svoj deseti naslov evropskega klubskega prvaka. Prvega je osvojil 1992 s Partizanom, v naslednjih dveh letih je Evropo pokoril še s Juventutom in Real Madridom, petkrat je bil najboljši s Panathinaikosom (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), enkrat pa s Fenerbahčejem.

Krvnika Fenerbahčeja sta bila Shane Larkin in Vasilje Mičić. Prvi je dosegel 30 točk in zbral po sedem skokov in sedem podaj. Njegov statistični indeks 43 je absolutni rekord zaključnih turnirjev; presegel je številko 37 Trajana Langdona (CSKA Moskva) iz tekme za tretje mesto leta 2010.

Shane Larkin | Avtor: Profimedia Profimedia

Larkin je zadel pet trojk iz devetih poskusov, za dve točki je metal 4:5, proste mete pa 7:8. Vasilije Mičić je zbral 25 točk (trojke 3:6, za dve točki 7:9, 5 skokov) in imel statistični indeks 27.

Pri Fenerbahčeju, ki je skok izgubil kar z 21:41, je Jan Vesely dosegel 14 točk, trinajst jih je dosegel Erick Green, dvanajst pa Nikola Kalinić.

 

CSKA izločil lanskega prvaka

 

Za razliko od prvega polfinala, ki ga je presenetljivo gladko dobil Anadolu Efes, je bil drugi izenačen vse do konca. Rusi so zadnjo četrtino dobili s 30:17 in v zaključnih trenutkih ubranili napade desetkratnih evropskih prvakov, ki so lani do jubilejnega naslova prišli tudi po zaslugi MVP evrolige Luke Dončića.

Real Madrid : CSKA Moskva | Avtor: Profimedia Profimedia

CSKA Moskva je imel izstopajoča organizatorja igre, Nanda De Cola ter Sergia Rodrigueza, ki sta dosegla po 23 točk. Osemnajst jih je dodal Will Clyburn, enajst pa Cory Higgins. Na drugi strani je Fabien Causeur zabeležil 18 točk, 13 Sergio Llull, 12 pa Anthony Randolph. Klemna Prepeliča trener Pablo Laso ni uvrstil med dvanajsterico.

Finale, v katerem bo CSKA Moskva naskakovala osmi naslov prvaka Evrope, Efes Anadolu pa prvega v zgodovini, bo v nedeljo ob 20.30, tekma za tretje mesto pa ob 17.30.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.