Šport > Košarka
114 ogledov

Goran Dragić se po EP najbrž poslavlja

košarka Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca si je brez večjih pretresov zagotovila trinajsti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, zato so misli vodilnih na Košarkarski zvezi Slovenije že usmerjene v leto 2017. Razmišljanja potekajo tudi v smeri organizacije evropskega prvenstva za igralce do 20. leta starosti.

Slovenska košarka ostaja stalnica v evropskem merilu, a tako kot že nekajkrat v preteklih petindvajsetih letih vsake toliko pride do menjav generacije in Slovenija je trenutno pred novim izzivom.

"Zavedamo se, da se tej generaciji počasi izteka čas in da moramo priložnost ponuditi mlajšim igralcem. Nekaj smo jih izbrani vrsti priključili že letos, naslednje pa bomo 2017. Zagotovo bi bilo za vse te mlade fante izjemna izkušnja, da oddelajo eno poletje z našim največjim zvezdnikom Goranom Dragićem, ki bo roko na srce verjetno po Eurobasketu 2017 zaključil reprezentančno kariero," pravi predsednik KZS Matej Erjavec.

Po mnenju košarkarskih strokovnjakov ima Slovenija nadarjeno generacijo fantov med sedemnajstim in enaindvajsetim letom. Imena, kot so Žan Mark Šiško, Jurij Macura, Luka Kraljević, Rok Radović ter Vlatko Čančar, Luka Lapornik ali Gezim Morina, ki so bili že letos v kadru članske reprezentance, so brez dvoma prihodnost slovenske košarke.

V prid pomladitve in s tem verjetno nekoliko slabšega rezultata na EP 2017 govori dejstvo, da naslednje evropsko prvenstvo ne bo kvalifikacijsko za nobeno prihodnje tekmovanje in bo hkrati zadnje na dve leti. Leta 2018 bodo potekale le kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019, 2020 so olimpijske igre, naslednje evropsko prvenstvo pa bo 2021.

Pri mladih naskok na medaljo

V luči nadarjene ekipe in razvoja teh igralcev KZS resno razmišlja o organizaciji evropskega prvenstva U-20. "Stroka je za, saj meni, da ima Slovenija ekipo za naskok na medaljo, s finančnega vidika pa je prvenstvo bolj občutljivo. Takoj po koncu kvalifikacij bo izvršni odbor zveze začel debato, nato se bomo obrnili na Fibo, s katero smo že imeli pogovore na to temo, potem pa pridejo na vrsto še pokrovitelji ter seveda država. Glede na to, da ni veliko držav, ki bi rade organizirale takšno prvenstvo in da ima Fiba pozitivne izkušnje z nami, imamo dobre možnosti, da prvenstvo dobimo," dodaja Erjavec, ki veliko upov polaga tudi na žensko reprezentanco. Ta si lahko letos novembra prvič v zgodovini izbori nastop na evropskem prvenstvu.

Članska reprezentanca bo tekmece na evropskem prvenstvu dobila decembra. Eurobasket bo potekal v štirih državah, glede na sistem prejšnjega pa bo imela vsaka država gostiteljica možnost v svoj kraj povabiti eno ekipo. Slovenija je zavoljo zvestih, glasnih in nič kaj varčnih navijačev na vrhu seznama želja, vendar so razlike med destinacijami kar precejšnje. Glede na to, da sta Tel Aviv in Helsinki finančno precej zahtevna kraja, da bo Istanbul gostil tako predtekmovanje kot zaključni del, je jasno, da bi bila za Slovence najbolj sprejemljiva Romunija oziroma Cluj, ki je od Ljubljane oddaljen manj kot 900 kilometrov.

Žrtve spopada dveh organizacij

Košarka v Sloveniji in Evropi zadnja leta preživlja težke čase. Žrtve razmer oziroma spopada dveh organizacij, ki bdita nad košarko v Evropi, so v prvi vrsti klubi in nacionalne zveze. Čez dobrih deset dni se bo s superpokalom začela nova sezona na domačih parketih. Po daljšem času bodo v državnem prvenstvu, ligi Nova KBM, igrali vsi klubi. 

Kako bo to izvedljivo pri tistih, ki so prijavljeni za tri ali celo več tekmovanj, trenutno še ni jasno. Predsednik KZS Matej Erjavec odgovarja: "Upam predvsem, da ne bo prišlo do novega zaostrovanja med Fibo Europe in Ulebom oz. podjetjem Eca, ki upravlja evroligo in evropski pokal. Kar se tiče slovenskih klubov, ki bodo tekmovali na različnih frontah, jim KZS tega ne bo preprečila."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.