Šport > Košarka
175 ogledov

Grožnje Panathinaikosa niso vzeli resno

košarka koš tabla Epa
Med grškim velikanom in Evroligo se znova iskri. Padale so težke besede in celo grožnje o izstopu, prvi mož elitne evropske lige pa je prepričan, da se bodo strasti kmalu umirile.

Z odpovedjo preostanka evroligaške sezone 2019/2020 zaradi pandemije koronavisua je znova počilo med Panahtinaikosom in direktorjem Evrolige Jordijem Bertomeujem

Grški velikan se je zavzemal za nadaljevanje letošnje sezone, vendar je bil preglasovan s strani ostalih imetnikov A licence, ki imajo pogodbo z Evroligo sklenjeno do leta 2026.

Kamen spotike so nejasnosti glede razdelitve finančne pogače za sezono 2020/2021, kar je bil tudi glavni razlog, zakaj je Panathinaikos vztrajal pri dokončanju tekoče sezone.

O predlogu je na skupščini odločajo 11 klubov z dolgoročno licenco (A-licenca) ter predsednik oziroma direktor tekmovanja Jordi Bertomeu.

Skupaj so, glede na vse okoliščine, odločili, da se sezona ne bo končala na igrišču.

Jordi Bertomeu | Avtor: Epa Epa
"Brez dvoma je to najtežja odločitev v 20 letih. Zaradi razlogov, ki so nad nami, smo prisiljeni prekiniti najuspešnejšo in najbolj zanimivo sezono v evropski košarkarski zgodovini," je dejal Bertomeu.

Grški velikan, 38-kratni državi in 6-kratni evroligaški prvak, je torej znova pogorel pri razkazovanju mišic, zato je užaljeno zagrozil z izstopom, vendar ga za zdaj nihče ne jemlje resno.

Kontroverzni lastnik kluba Dimitris Giannakopoulos je namreč v preteklosti že grozil z umikom iz Evrolige zaradi domnevnega podkupovanja sodnikov, a si je kasneje premislil. 

Če bi Panathinaikos tokrat vendarle uresničil svojo grožnjo, bi moral ligi plačati 10 milijonov evrov kazni.

Giannakopoulos je konec meseca maja Evroligi očital, da kljub svojemu renomeju finančno ne uspe parirati Fibini ligi prvakov. "Kako je mogoče, da se 20 let stara liga z vsemi velikimi klubi finančno ne more kosati z novonastalo ligo brez velikih imen?" je zapisal na spletu in dodal: "Torej ni boljšega scenarija, kot da nas vsak teden je*ejo mafijci in nespoštljivo ravnajo z nami? Da nas izsiljujejo in silijo k spoštovanju diktatorskih odločitev. Finančne obveznosti niso poravnane, prav tako ne vemo, kako bo s financami  v prihodnje. Ker smo mi tisti, ki ustvarimo daleč največ dohodka, mi dovolite, da izrazim svoje nestrinjanje."

Dimitris Giannakopoulos | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub zaostritvi retorike pa Bertomeu ohranja mirno kri. Prepričan je namreč, da bo Panathinaikos tudi tokrat požrl svoje besede. "Verjamem, da bodo ostali pri nas. Nekaj podobnega se je v preteklosti že zgodilo. Klub ni podal nobene uradne izjave. Ekipe se zavedajo, da so del košarkarske elite in da zunaj Evrolige nimajo svetle prihodnosti," je povedal.

Dodal je, da Evroliga še ocenjuje finančne posledice pandemije koronavirusa in da so pogovori s pokrovitelji trenutno v polnem teku.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice