Šport > Košarka
15 ogledov

Kdo je v NBA vroč in kdo hladen

Blake Griffin, Chirs Bosh in LeBron James
1/32
Žurnal24 main
Za moštvi lige NBA je polovica sezone 2010/2011 in zato čas za drugi Žurnalov pregled sezone. Kdo igra dobro? Komu najbolje kaže v dirki za MVP-ja? In kdo navdušuje med novinci? Poglejmo.

Najprej top 5 ekip zadnjih 21 tekem. Po prvi četrtini je bil naš vrstni red: 1. Spurs, 2. Celtics, 3. Mavericks, 4. Lakers in 5. Heat. In zdaj?

Top 5 ekip. 1. Miami Heat (30-12): brez LeBrona imajo ta hip sicer tri poraze v nizu, predtem pa so imeli serijo 13 gostujočih zmag (tudi proti Lakersom, Nuggetsom in Bullsom). Dajejo 109 točk na tekmo, dobivajo jih manj kot 100.

Top 5 ekip. 2. San Antonio Spurs (35-6): spet dobri strani Tony Parker in Manu Ginobili, Tim Duncan igra vse manj, rezervisti vse več. Sicer imajo največ zmag med vsemi, a ob porazu z Knicks in Celtics niso izgledali tako prepričljivo.

Top 5 ekip. 3. Boston Celtics (30-9): brez poškodovanega Kevina Garnetta obramba že šepa, Shaq je po dobrem začetku malo padel, se je pa vrnil Rajon Rondo in igre je spet bolj tekoča (čeprav tudi Marquis Daniels ni igral slabo).

Top 5 ekip. 4. Orlando Magic (26-14): čeprav smo dvomili v kupčijo, pa se jim je izplačala - Hedo Turkoglo spet igra kot nekoč. Obtem igrajo mnogo hitreje (dvakrat več točk in protinapadov), pod košem navdušuje Ryan Anderson.

Top 5 ekip. 5. Los Angeles Lakers (30-12): imeli so krizo, a so jo prebrodili in na zadnjih tekmah spet igrajo z več motivacije, navdiha in energije. Vrhunec je bila zmaga nad Knicks, katere so ustavili pri 36-odstotnem metu iz igre.

Zasledovalci top 5 ekip: Dallas Mavericks (26-13) so brez Dirka Nowizkega in Carona Butlerja izgubljeni (osem porazov na zadnjih 10 tekmah), Chicago Bulls, Oklahoma City Thunder in Utah Jazz imajo odlične, pa tudi slabe večere.

Po četrtini prvenstva smo za top 5 presenečenj izpostavili Knicks, Landryja Fieldsa, Spurs, Pacers in Luisa Scolaja. Z izjemno Pacersov ostali še navdušujejo. In kdo se je dvignil v drugem "četrtletju"?

Top 5 presenečenj. 1. Los Angeles Clippers (14-25): iz lestvice razočaranj so skočili med presenečenja. Po obupnem začetku (5-16) od sredine decembra navdušujejo (9-4). Griffin in Gordon sta razred zase, razliko pa je naredil ...

Top 5 presenečenj. 2. Baron Davis (Clippers): pri Golden Statu je blestel, a se pri Clippersih lani povsem izgubil. Novembra se je vrnil po poškodbi in na zadnjih tekmah igra kot prerojen (10,5 točke in 6,8 skoka na srečanje).

Top 5 presenečenj. 3. Saša Vujačić (Nets): čeprav je bil z Lakers dvakrat prvak, vanj nikdar nismo povsem verjeli, zdaj je dobil priložnost pri Netsih. Že res, da greši preveč trojk, a je prvi rezervist Mrežic in iz tekme v tekmo igra več.

Top 5 presenečenj. 4. Ryan Anderson (Magic): po tradu Marcina Gortata in težavah s poškodbo Brandona Bassa so potrebovali nekoga, ki bo prevzel del nalog pod košem. Na zadnjih tekmah skače in daje več kot 10 točk na tekmo.

Top 5 presenečenj: 5. Greg Monroe (Pistons): novinec, o katerem se pred sezono ni veliko govorilo, po lažji poškodbi igra še bolje. Uveljavil se je v prvi peterki in imel na zadnjih šestih tekmah štiri dvojne dvojčke.

In zdaj k top 5 razočaranjem. 9. 12. so bili to Kings, Timberwolves, Clippers, Raptors in Bucks. Slednje tri ekipe so se dvignile in kdo se je prvima dvema pridružil v kleti lige NBA?

Top 5 razočaranj. 1. Cleveland Cavaliers (8-32): toliko o tem, da bodo boljši od LeBronovega Miamija. Začetek je bil soliden, odkar jih zdelujejo poškodbe (Anderson Varejao in drugi) so katastrofalni (poraz za 55 proti Lakersom). Trenutno imajo niz 13 porazov!

Top 5 razočaranj. 2. Minnesota Timberwolves (10-31): neustavljivi Kevin Love in odlični Michael Beasley, a zmag od nikoder. Izgubljajo proti slabim ekipam in izgubljajo tesne končnice. Nimajo izkušenj, le mlade in zaletave fante.

Top 5 razočaranj. 3. Sacramento Kings (9-29): trener počasi dojema, da je treba bolj zaupati v Bena Udriha, počasi se dviga novinec DeMarcus Cousins (21,1 točke in 9,2 skoka v začetku januarja), a kaj ko je obramba tako slaba.

Top 5 razočaranj. 4. Washington Wizards (11-27): Gilbert Arenas je odšel, prvi izbor na naboru, John Wall, ne igra, kot smo vsi od njega pričakovali. So šele 24. "najboljša" ekipa v napadu, pa tudi njihova obramba se ni popravila.

Top 5 razočaranj. 5. Indiana Pacers (16-21): sem bi sicer lahko uvrstili Nets, a od njih česa posebnega  nismo pričakovali, medtem ko so Pacers po odličnem začetku povsem padli, še posebej Roy Hibbert.. Od božiča imajo le tri zmage.

Dirka za MVP-ja rednega dela je zanimiva kot že nekaj let ne! Derona Williamsa (Jazz), Dirka Nowitzkega (Mavericks), in Chrisa Paula (Hornets) ni več na naši lestvici. Izbrali smo naslednjih pet ...

Top 5 za MVP-ja. 1. LeBron James (Heat, 30-12): 25,4 točke, 7 skokov, 7,2 podaje in 2,3 blokade na srečanje. Zdaj ko zaradi poškodbe ne igra, se vidi njegov pomen za ekipo - trije zaporedni porazi.

Top 5 za MVP-ja. 2. Amare Stoudemire (Knicks, 22-17): 26,1 točke, 8,9 skoka in 2,7 podaje na tekmo. Na zadnjih tekmah je njegov odstotek meta sicer malo slabši, ima pa vse več blokad. Postal je pravi vodja.

Top 5 za MVP-ja. 3. Derrick Rose (Bulls, 27-13): 24,1 točke, 8,1 asistence in 4,4 skoka. Dokončno je dozorel, ne boji se več v kontakt ob prodoru pod koš. Kot vodja ekipe ne bi smel dovoliti blamaž proti slabim ekipam.

Top 5 za MVP-ja. 4. Dwight Howard (Magic, 26-14): 21,9 točke, 13,4 skoka in 2,3 blolade na tekmo. Dvojni dvojčki, prejšnji teden 62 skokov in vse boljši odstotek prostih metrov. Osem zmag na zadnjih 10 tekmah.

Top 5 za MVP-ja. 5. Kobe Bryant (Lakers, 30-12): 25,2 točke, 5 skokov in 4,5 asistenc na tekmo. Lakers dihajo z njim: ko igra dobro, zmagujejo in obratno. Očitno so skupaj prebrodili manjšo krizo.

V dirki za MVP-ja je treba omeniti še: Kevina Duranta (Thunder je spet v vzponu), Manuela Ginobilija (Spurs zmagujejo kot ekipa, le Argentinec malo izstopa), Rajona Ronda (Celtics so kot Spurs).

In še najboljši novinci drugega "četrtletja". Z lestvice je izpadel Eric Bledsoe, ki po vrnitvi Barona Davisa ne igra več veliko, komaj se še med pet drži John Wall.

Top 5 novincev. 1. Blake Griffin (Clippers, 14-25): le kdo drug kot gospodič dvojni dvojček. Že na 36. tekmi je postavil rekord Clippersov - 23 zaporednih dvojnih dvojčkov. Še pomembneje: končno zmagujejo!

Top 5 novincev. 2. Landry Fields (Knicks, 22-17): v ekipi z Amarejem vseeno dobi možnost za povprečje 10,1 točke in kar 7,4 skoka na tekmo - predvsem njegov skok in igra v obrambi nas prepričujeta v njegovo kvalitete.

Top 5 novincev. 3. Greg Monroe (Pistons, 14-26): Maxiell, Wallace, Wilcox vse več sedijo, saj na zadnjih tekmah igra skoraj 40 minut v povprečju. Na zadnjih šestih je imel štiri dvojne dvojčke.

Top 5 novincev. 4. DeMarcus Cousins (Kings, 9-29): v začetku sezone je pogosto rinil z glavo skozi zid, zdaj pa le igra bolj preudarno in to se pozna tudi na statistiki (21,1 točke in 9,2 skoka v začetku januarja).

Top 5 novincev. 5. John Wall (Wizards, 11-27): prvi izbor na naboru pušča toplo/hladen vtis - na eni strani je odličen kot podajalec (8,9 na tekmo), na drugi strani preveč greši (39 odstoten met).

Med novinci velja omeniti še: Gary Neal (pri Spursih navdušuje s trojkami), Manny Harris (kdo?, ob toliko poškodbah je eksplodiral pri Cavaliersih) in veliko dolžna Evan Turner (76ers) in Derrick Favors (Nets).

Tako Žurnal24 z malček pomoči nba.com. In kdo so vaši vroči in hladni?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.