Šport > Košarka
1383 ogledov

Kot otroci: Nisem kriv, ti si

Košarka Epa
Fiba in Evroliga vse bolj spominjata na majhne otroke in slovenske politike.

Potem ko je pozornost ljubiteljev evropske košarke več kot dva tedna veljala samo evropskemu prvenstvu, pa zdaj v ospredje spet prihajajo stare teme. Predvsem spor med mednarodno zvezo Fibo in vodilno organizacijo klubskih tekmovanj evroligo, ki ne najdeta skupnega jezika glede terminov reprezentančnih akcij. Težava je nastala, ker po novem kvalifikacije za SP potekajo v terminih, ko klubi tudi igrajo mednarodna tekmovanja oziroma evroligo.

Evroliga je v četrtek posredovala predlog, kako bi lahko reprezentance imele na voljo najboljše igralce za nastope v državnih dresih, obenem pa bi lahko nemoteno izvedli klubska tekmovanja.

goran dragić pau gasol Spor Šport Francozi in Španci v boj za Kokoškova in Dragića

V vodstvu evrolige so predlagali pet izhodiščnih točk, in sicer da imajo moštva in nacionalne zveze za reprezentančne akcije na voljo najboljše igralce, da morajo imeti pravico reprezentančne kvalifikacijske tekme igrati doma, da bi moral mednarodni reprezentančni premor trajati štiri tedne na leto s še dvema tednoma za priprave, klubski koledar pa bi imel na voljo 38 tednov na leto, ter da profesionalni košarkarji potrebujejo vsaj štiri tedne popolnega premora na sezono za počitek.

Fiba je danes sporočila, da se je seznanila, kot so se izrazili, s "takoimenovanim koledarskim predlogom". Ocenili so ga kot neresnega in nesprejemljivega, predvsem zato, ker prihaja le dva meseca pred začetkom Fibinega največjega tekmovanja oziroma kvalifikacij zanj, to je svetovno prvenstvo, mednarodni zvezi pa se zdi nesprejemljiv tudi predlog o le štirih tednih za reprezentančne akcije na sezono v primerjavi z 38 tedni za klubska tekmovanja.

Aleksej Nikolić Evroligaš Šport Eden od junakov bo na voljo

Kot dodatno pojasnilo so pri Fibi navedli, da je težava s koledarjem, če obstaja v današnjem času, nastala zaradi neodgovornega ravnanja druge strani v preteklosti. Izpostavili so, da so proces spreminjanja oblike tekmovanj pod okriljem Fibe v letih 2017 do 2021 končali že leta 2014. Takrat se je z njim strinjalo 213 nacionalnih zvez. Fiba pa je, kot so še poudarili, koledarje oziroma urnike posredovala že leta 2015, da bi se lahko posamezne lige prilagodile. Fiba še dodaja, da so spomladi letos že dosegli okviren dogovor, a je nato vodstvo evrolige poleti nenadoma spremenilo stališče in spremenilo svoj koledar, tako da se zdaj prekriva s Fibinimi termini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice