Šport > Košarka
26 ogledov

Krka in Helios prva polfinalista pokala

liga aba krka široki jakov vladović ABA
Košarkarji Krke so v četrtfinalu zaključnega turnirja pokala Spar v Celju na prvi tekmi premagali Plamo Pur (91:59). Zvečer se je z zmago nad Splošno plovbo Portorožem v polfinale uvrstil še Helios (91:82).

Krka je pričakovano prvi polfinalist zaključnega turnirja pokala Spar, ki od četrtka do nedelje poteka v celjski dvorani Golovec. Novomeščani so imeli vsaj na papirju najlažjega tekmeca, saj so se v uvodni tekmi pomerili s tretjeligašem Plama Purjem iz Ilirske Bistrice in zanesljivo zmagali.

Tekmec Krke v polfinalu v soboto bo zmagovalec drugega četrtkovega obračuna Helios Domžale, ki je ugnal Splošno plovbo Portorož. V petek sta na sporedu še preostala četrtfinala: Union Olimpija - Šenčur Gorenjska gradbena družba in Tajfun - Maribor Messer.

Krka je suvereno naredila prvi korak do lovorike, ki ji še manjka v klubskih vitrinah. Pokalnega naslova Dolenjci še niso osvojili, četudi so trikrat nastopili v finalu, nazadnje lani v Brežicah. Na drugi strani je ekipa Plama Purja dosegla zgodovinski klubski uspeh, obenem pa se je zapisala v zgodovino slovenskega pokala kot prvi tretjeligaš na zaključnem turnirju.

Tekma je bila za varovance trenerja Aleksandra Sekulića dobro ogrevanje pred nadaljevanjem zaključnega turnirja, za igralce iz Ilirske Bistrice pa nagrada za dobre igre v prejšnjih izločilnih bojih pokala Spar.

Bistričane je v dvorani Golovec spodbujala tudi precej velika skupina ljubiteljev košarke, ki je bila še posebej glasna v izenačeni prvi četrtini, na koncu pa je svoje ljubljence nagradila za neustrašno igro vseh štirideset minut.

Veliko dela za Helios

Medtem ko so si Novomeščani zlahka zagotovili vstopnico za polfinale, saj so imeli za tekmeca tretjeligaša iz Ilirske Bistrice, so imeli košarkarji Heliosa precej več dela s trenutno vodilno ekipo 2. SKL, ki je do te tekme v vsej sezoni izgubila le eno srečanje.

Primorci, za katere igra tudi slovenski reprezentant Sašo Ožbolt, so vodili ves prvi polčas in na odmor odšli s prednostjo dveh košev. A nato so katastrofalno začeli drugi del. Helios je najprej naredil delni izid 16:0, z 22:2 pa si je do 27. minute nabral rekordno prednost 57:41.

Tudi to pa ni vzelo volje igralcem Portoroža, ki so sledili svojim načelom, igrali čvrsto in motivirano ter se v zadnji četrtini znova približali tekmecu. V 36. minuti je bilo vsega 76:71, izkušnje, ki so bile na strani gostov, daljša klop in 14 trojk iz 25 poskusov pa so Helios v zaključku vendarle pripeljale do pričakovane zmage.

Podobno kot košarkarji Plame Purja je imela tudi Splošna plovba Portorož v Celju bučno podporo s tribun, ki je športno navijala za svoje moštvo, na koncu pa z dolgim aplavzom nagradila obe ekipi.

Pokal Spar, zaključni turnir, četrtfinale:

Krka : Plama Pur 91:59 (71:46, 47:30, 20:19)
Lorbek 20 točk, Lučić 15, Kastrati 14 ... Smodiš 8; Kuret 18, Gorjanc 9

Helios Domžale : Splošna plovba Portorož 91:82 (68:60, 35:39, 10:18)
Morina 21, Fon 16, Mahkovic 14; Ožbolt 23, Zagorc 21

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.