Šport > Košarka
6 ogledov

Lakovič: Želim ostati v Barceloni

Žurnal24 main
Žurnal24 je dan po koncu španskega državnega prvenstva poklical Jako Lakoviča, ki je z Barcelono v finalni seriji gladko s 3:1 ugnal Tau Ceramico. Za Katalonce je to že 15. naslov v zgodovini.
 
 

V Barceloni sem preživel odlična tri leta.

Jaka Lakovič

 
Jaka, včeraj ste z Barcelono osvojili naslov španskega prvaka. Vaši občutki po prespani noči?
Mislim, da smo zasluženo osvojili naslov prvaka, saj smo bili najboljša ekipa v celotni končnici. Naslov državnega prvaka zelo veliko pomeni, ima res veliko težo. Predvsem zaradi tega, ker je španska liga najmočnejša v Evropi. Po moči bi jo uvrstil takoj za Evroligo. Morda je še težja, ker moraš celotno končnico odigrati na vrhunski ravni ter premagati ekipe, ki merijo v evropski vrh. Za razliko od zaključnega turnirja Evrolige, kjer se igra dve tekmi.

Ste po srečanju odšli na katalonske ulice in z navijači proslavili naslov državnega prvaka, na katerega so v Barceloni čakali dolgih pet let?
Naslov smo skupaj z našimi navijači proslavili v naši dvorani Palau Blaugrana. Ljudje so v dvorani ostali do polnoči. Kasneje pa smo z ekipo in predsednikom kluba Joanom Laporto naslov proslavili še zasebno.

Lakovič je v finalu španskega prvenstva bolj skrbel za obrambne naloge. © AFP

 
Zadovoljstvo vodilnih v klub je verjetno veliko glede na to, da so bili tudi nogometaši letos zelo uspešni?
Nogometaši so letos naredili res zelo veliko. Osvojili so kar tri naslove, to v Španiji doslej ni uspelo še nikomur drugemu. Sedaj smo tudi mi osvojili državni naslov, tako da je za nami zares zelo uspešno leto.

Se kdaj srečate z nogometaši Barcelone?
Ja, občasno se srečamo z nogometaši, vendar ta srečanja niso tako pogosta. Oni imajo namreč svoj režim treniranja, tako da so srečanja bolj redka.

Ste morda s kom še v posebej dobrih odnosih?
Niti ne. Z vsemi smo v dobrih odnosih, vendar pa ne tako, da bi se družili med seboj. Kajti kot sem že rekel so naši termini različni. Lahko pa rečem, da se dobro razumem z vsemi.

Kakšni pa so nogometaši, ki so resnično velike zvezde? So dostopni?
Seveda, so povsem dostopni. So pa res zvezde svetovnega formata, vendar vedno, ko se srečamo, so vsi dostopni in povsem normalni fantje.

Kako je sicer potekala finalna serija. Na prvi pogled izgleda, kot da niste imeli večjih težav s Tau Ceramico, a verjetno na igrišču ni bilo tako?
Seveda ni bilo enostavno. Imeli smo sicer tudi nekaj sreče s tisto prvo tekmo v Vittorii, kjer smo trojko za zmago zadeli v zadnji sekundi. Verjetno je ta zmaga obrnila celoten potek serije. Kajti v domačo dvorano smo prišli z rezultatom 1:1. In tako imeli priložnost, da serijo zaključimo doma, kar smo tudi naredili. Vedeli smo namreč, da te priložnosti ne smemo izpustiti iz rok, kajti če tega ne bi naredili, bi se odločilna peta tekma igrala v Vittorii, kjer pa bi do končnega uspeha prišli veliko težje.

Lakovič se včasih sreča z nogometaši Barcelone za katere pravi, da so povsem normalni fantje. © AFP

 
Vi tokrat niste izstopali po strelskem izkupičku. Več pozornosti ste namenili igri v obrambi in razigravanju soigralcev. Ste imeli tak dogovor s trenerjem?
Delno je bil to tudi dogovor s trenerjem. Vendar cela stvar ni bila v dogovoru. Proti Tau Ceramici smo morali narediti eno stvar, ki je bila ključna: nadzorovati naše napade, nadzorovati ritem igre in izgubljene žoge. Za to pa sem bil v veliki meri zadolžen jaz, tako da sem se osredotočil predvsem na to. Zelo sem pazil tudi na to, da smo imeli čim manj izgubljenih žog, kar je na koncu tudi odločilo. Kajti vedno, ko smo imeli malo izgubljenih žog, smo veliko lažje prišli do zmage. Tau tako nismo dovolili veliko protinapadov. Menim, da je bil to velik ključ do uspeha.

Pogodba z Barcelono vam je potekla. Kako naprej?

Ne vem. Sprva se bom usedel in premislil. Nekaj ponudb imam. Želja pa mi je ostati v Barceloni. Ampak kot pravim se bomo v prihodnjih dneh usedli za mizo in dogovorili kako naprej.

Kako bi sicer ocenili tri leta, ki ste jih preživeli v Barceloni?
V Barceloni sem preživel odlična tri leta. V klubu, ki je eden od največjih na svetu v vseh pogledih. V teh treh letih smo se dvakrat uvrstili v finale državnega prvenstva, osvojili smo en naslov, enkrat smo igrali na zaključnem turnirju Evrolige, enkrat pa smo bili najboljši v kraljevem pokalu. Če potegnem črto, lahko rečem, da so bila ta tri leta zelo uspešna. Sam sem zelo zadovoljen, ker sem bil del te ekipe in del tega kluba.

Lakovič se bo kmalu vrnil v Ljubljano. Nato pa se bo odpravil na počitnice. © EPA

 
Morda kakšna zanimiva anekdota?
Zanimivih anekdot je bilo kar nekaj. V zadnji sezoni smo tako na primer na vsakem gostovanju igrali Texas Holdem Poker. S tem pa smo še izboljšali odnose med seboj. Kajti na vsakem gostovanju smo se po večerji dobili v eni sobi in odigrali partijo pokra ter s tem veliko časa preživeli skupaj.

Najbrž sedaj sledijo počitnice?
Seveda. Sprva odhajam v Ljubljano, da pozdravim domače. Potem pa pridejo na vrsto počitnice.

Ne moremo mimo reprezentance. Nastop na evropskem prvenstvu je vse bližje. Verjetno tudi vi ciljate na medaljo?
Ekipa je zelo dobra, z zvenečimi imeni. Na papirju bomo zelo dobri, vendar več kot to je pomembno, da bomo naredili pravo vzdušje in pravo "štimungo“ znotraj ekipe. Nato pa bo čas pokazal kaj pa kako. Cilji pa morajo biti, seveda, najvišji.

Ste se z reprezentančnimi kolegi že kaj slišali in pogovarjali o nastopu na EP-ju?
Med sezono je za to bolj malo časa. Največ stikov sem imel z Rašom Nesterovičem, ki pa ga žal ne bo z nami. Na začetku sezone sem se v Los Angelesu, kjer smo gostovali z Barcelono, srečal s Sašom Vujačičem, ki je zelo pozitivno gledal na celoten projekt. Sicer pa mislim, da bo še dovolj časa, da se z vsemi pogovorimo in naredimo en dober rezultat.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.