Šport > Košarka
271 ogledov

LeBron ga zmerja s klošarjem, "virus" se širi

donald trump Epa
Ameriški predsednik Donald Trump je z javno izraženim stališčem do protestnikov naredil več škode kot koristi.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer vztrajal, da je spuščanje poklicnih športnikov na eno koleno ob igranju ameriške himne pred začetki tekem v poklicni nogometni ligi NFL nespoštljivo do zastave, države, vojakov in reševalcev ter da bi morala liga nekaj storiti. Po Trumpovih kritikah so se protesti okrepili.

Organizator igre pri ameriškem poklicnem nogometnem moštvu San Francisco 49ers Colin Kaepernick je lansko sezono začel klečati na enem kolenu ob igranju ameriške himne pred začetki tekem v ligi NFL in s tem izražal protest proti nasilju policije nad temnopoltimi Američani. Kasneje so se mu občasno pridružili še drugi, vendar pa je Kaepernick zaradi svojega uporništva letos brez kluba.

lebron james | Avtor: EPA EPA
Trump je pred dnevi v Alabami takšne, ki na ta način izražajo protest, imenoval za pasje sinove, ki bi jih bilo potrebno odpustiti. S tem je izzval kritike lastnikov klubov lige in vodstva NFL ter nekaj več sočutja za upornega Kaepernicka. Razjezil je tudi druge športnike in zvezdnik prvakov košarkarske lige NBA Stephen Curry je odklonil tradicionalno vabilo za prvake v Belo hišo, nakar je Trump sporočil, da je povabilo preklicano.

Zvezdnik Cleveland Cavaliers LeBron James mu je potem po Twitterju sporočil, da je navaden klošar, in dodal, da je bilo povabilo v Belo hišo velika čast, dokler ni vanjo prišel Trump. Konec tedna je v ligi NFL nato prišlo do množičnega klečanja nogometašev ob igranju himne in drugih gest, kot je sklepanje rok in dvignjene pesti ter sklonjene glave. "Virus" se poleg nogometa in košarke širi še na baseball.

Trump je v nedeljo pred potjo iz New Jerseyja v Belo hišo novinarjem povedal, da bi morali lastniki klubov nekaj storiti, ker igralci kažejo nespoštovanje do vojakov, reševalcev in velike države. Na vprašanje, ali podžiga rasne napetosti, je Trump odgovoril, da o rasi ni nikoli nič rekel. Ameriški analitiki so opazili, da Trump desničarskih skrajnežev in neonacistov nikoli ni tako ozmerjal, kot je športnike, ki protestirajo ob himni, pri čemer je uvodoma šlo za temnopolte.

Po pristanku letala v Washingtonu je Trump igralcem priznal pravico do protesta, čeprav bi morali spoštovati zastavo, ker veliko služijo, česar pa jim ne zameri. Po Trumpovem mnenju je gledanost lige NFL padla zaradi takšnih stvari in zanikal, da je svoje privržence pozval k bojkotu, čeprav je dvakrat poslal naprej tvit s takšno vsebino.

Trump je kasneje skušal zanikati, da sta njegova ministra za zdravstvo Tom Price in finance Steve Mnuchin letela z zasebnima letaloma na zasebno pot na državne stroške. Mnuchin je letel v Fort Knox opazovat sončni mrk, Trump je novinarje vztrajno zavračal s pozivom, naj preverijo dejstva, ki so znana, nato čez nekaj časa popustil in jih usmeril na ministra, ker sam ni slišal nič o tem. Na koncu je dodal, da podpira preiskavo nenamenskega zapravljanja proračunskih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice