Šport > Košarka
1 ogledov

Liga NBA v skrbeh

Josh Childress je prvi košarkar, ki se je letos in lige NBA preselil v Evropo. Žurnal24 main
Po odhodu številnih igralcev iz lige NBA so se začele pojavljati domneve, da bo nove delodajalce v Evropi poiskalo še večje število ameriških zvezdnikov.
 

Preberite še...

Konec za NBA? Dajte no!
Nova era evropske košarke

Po precejšnjem odlivu košarkarskega kadra so se v ligi NBA upravičeno začele pojavljati domneve, da bo nove delodajalce v Evropi poiskalo še več ameriških zvezdnikov pod obroči. Kot prvi je v Evropo odšel Josh Childress , ki se prejšnji mesec ni pogodil s svojimi dotedanjimi moštvom Atlanta Hawks in je z grškim Olympiakosom podpisal triletno pogodbo, ki mu bo navrgla 20 milijonov dolarjev (13 milijonov evrov). Ker kolektivna pogodba v NBA dovoljuje le določena odstopanja pri pogajanju, Atlanta ni dosegla skupnega jezika z igralcem, ki jim je tako pobegnil v Evropo. Od takrat so se iz NBA na staro celino odpravili še Earl Boykins , Carlos Arroyo , Nenad Krstić , Carlos Delfino in Jorge Garbajosa . Boykins, ki je lansko sezono v NBA v Charlotte Bobcats odigral za minimalno plačo, bo zdaj po novi pogodbi z Virtusom iz Bologne za eno leto prejel 3,5 milijona dolarjev (2,3 milijona evrov).

 
 

Vi mi samo dajte ček in prinesel bom športne copate.

Kobe Bryant

 
Nekateri tako že govorijo o možnem scenariju, ki naj bi se zgodil leta 2010. LeBron James se odloča ali bi ostal v Clevelandu , odšel v New York ali sprejel ponudbo v višini 50 milijonov dolarjev (32,5 milijona evrov) za igranje v Italiji. Preveč? Niti ne, če pomislimo, da evro kotira precej bolje od dolarja, da višina plače navzgor ni omejena in da se igra tudi v Evropi drastično spreminja in razvija. James namreč po trenutno veljavnih pravilih v NBA ne bi mogel zaslužiti več kot 20 milijonov dolarjev na leto.

Bryant bi bil za 40 milijonov dolarjev pripravljen oditi v Evropo. © AFP

 
"Evropski trg raste iz leta v leto in vsekakor smo si že dolgo želeli, da bi postal alternativen trg za naše igralce. Davek na luksuz v NBA je precej omejil stroške klubov, zato se igralci upravičeno ozirajo drugam," je dejal zastopnik igralcev Mark Bartelstein . "Nismo zaskrbljeni. Pravzaprav vidimo to kot nekaj pozitivnega za šport oziroma košarko na globalni ravni," pa je menil Joel Litvin , predsednik NBA za ligaške zadeve. Pa vendar bi se vodilni v organizaciji NBA kar hitro zamislili, če bi se Kobe Bryant držal svoje izjave, ki jo je podal po letošnjem predolimpijskim pripravljalnim turnirjem: "Italija, Grčija, Rusija, 40 milijonov dolarjev (26 milijonov evrov) na leto? Seveda sem takoj tam. Preprosto." "Če se bo zgodilo, se bo. Presenečen bi bil, če bi se za takšne korake odločili naši superzvezdniki. A bi se tudi s tem spopadli. Mislim, da NBA našim najboljšim ponuja daleč največ in da se scenarij množičnih odhodov ne more zgoditi," je še dejal Litvin. Medtem ko nekateri igralci vztrajno zanikajo odhod iz NBA, pa je Bryant povsem drugačnega mnenja: "Vi mi samo dajte ček in prinesel bom športne copate."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.