Šport > Košarka
3164 ogledov

Luka spet izjemen, s kolegi je odpihnil šestkratne prvake že v prvi četrtini

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so prepričljivo dobili dvoboj v Chicagu. Slavili so s 127:92.

Mavericks so na zadnjih dveh tekmah zabeležili zmagi, tokrat pa so gostovali v Chicagu. Gledalci so bili tako med drugim priča dvoboju najboljših košarkarjev minulega tedna. Luka Dončić je bil namreč izbran za najboljšega igralca zahodne konference, v vzhodni pa si je isto nagrado prislužil DeMar DeRozan.

Obe ekipi igrata zelo spremenljivo, na zadnjih desetih tekmah pa sta zabeležili po pet zmag in pet porazov. Bulls so bili pred dvobojem deveti na Vzhodu (31-33), Mavericks pa osmi na Zahodu (36-28).

Slovenski zvezdnik je v uvodnih minutah najprej zadel dva prosta meta, nato pa je s trojko poskrbel za vodstvo Dallasa z 10:3. Zasedba iz Teksasa je nato še nekoliko povišala svojo prednost. Daniel Gafford je bil uspešen trikrat in tako svoj izkupiček zadetih metov iz igre na zadnjih tekmah povišal na 22/22. S tem je izenačil rekord Derricka Favorsa, ki mu je 22 zaporednih metov uspelo zadeti v sezoni 2019/20.

Ko je Dončić v napadu zbral dva skoka, nato pa še zadel, se je na semaforju izpisal rezultat 21:10. Luka je poleg ulovljenih žog zbiral tudi asistence. V nadaljevanju četrtine je kar trikrat zaposlil še Derecka Livelyja II., ki je njegove podaje spremenil v lahke koše.

Slovenec je bil nezaustavljiv. Z njegovimi petimi zaporednimi točkami je Dallas povedel že za 20 točk, pol minute pred koncem četrtine pa je sledila njegova trojka za +25. Izjemnih prvih 12 minut so Mavs dokončali s trojko Josha Greena ob zvoku sirene. Bilo je kar 44:16.

Fenomenalni Dončić, ki je začetek druge četrtine začel na klopi, je že vknjižil 15 točk ter po šest skokov in podaj.

Bulls so četrtino odprli z delnim izidom 7:0, trener Dallasa Jason Kidd je njihov nalet prekinil z minuto odmora. Gostje so sicer potrebovali skoraj štiri minute za prvi koš v četrtini, prispeval ga je Dante Exum. Pred tem so Mavericks iz igre zgrešili šest metov.

A še naprej je bil nezgrešljiv Gafford. Ta je rekord, ki ga sicer merijo šele od leta 1997, popravil na 23 zaporednih zadetih metov, ob tem je poskrbel za izid 50:24.

Luka se je na parket vrnil za zadnjih pet minut in pol prvega polčasa. Še naprej je odlično sodeloval z Livelyjem, od devetih podaj v prvih dveh četrtinah jih je Slovenec kar šest zbral ob koših novinca. Bulls so sicer ob koncu četrtine nekoliko zmanjšali zaostanek, na glavni odmor se je odšlo ob izidu 62:42.

Dončić v drugi četrtini sicer ni dosegel točke, od sedmega trojnega dvojčka na prav toliko tekmah pa sta ga ločila le še dva skoka in podaja.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je Gafford zadel še tri mete, pri dveh je bil podajalec Dončić. Ta je hitro prišel tudi do devete ulovljene žoge, s svojim prvim košem v drugem polčasu pa je Dallas popeljal do 78:52.

Slabo minuto pred polovico četrtine je slovenski as že prišel do trojnega dvojčka. Ob desetih skokih je na svojem kontu imel že tudi 12 podaj. Kasneje je s trojko poskrbel za ponovitev najvišje prednosti Dallasa na tekmi pri +28. Pred tem je v obrambi prišel tudi do ukradene žoge, okroglo usnje je izbil iz rok Nikole Vučevića.

Po njegovem naslednjem uspešnem metu za tri točke je Dallas prvič na dvoboju povedel za več kot 30 točk. Bilo je 91:59. Ob tem izidu je Slovenec dve minuti pred koncem četrtine tudi sedel na klop. Njegov +/- učinek (razmerje med danimi in prejetimi točkami, ko je posameznik na parketu) je bil kar +35.

V zadnjo četrtino se je vstopilo pri izidu 96:62. Luka je zbral 24 točk, 12 skokov in 14 asistenc.

Kljub izjemno visoki prednosti, se je Dončić na začetku zadnjega dela vrnil na parket, po minuti in pol pa je z novo trojko poskrbel za 102:65.

Luka je na igrišču ostal do polovice četrtine, s trojkami skušal priti do 30 točk, a ni bil uspešen. Pri enem od teh poizkusov so sodniki sicer zamižali na vseh šest oči in niso dosodili prekrška, to pa je Slovenca precej razburilo. Tudi odhod s parketa ga ni pomiril.

Tekma je bila sicer že zdavnaj odločena. Na parket so kmalu prišli tudi vsi rezervisti. Končalo se je z rezultatom 127:92.

Dončić je vknjižil 27 točk, 12 skokov, 14 asistenc, eno ukradeno in dve izgubljeni žogi. Lively II. je dosegel 22 točk, to je njegov osebni rekord v ligi NBA, Gafford, njegov niz zadetih metov je zdaj 28/28, pa 20. Centra Dallasa sta na tokratni tekmi iz igre skupno metala 20/21 (Gafford 9/9, Lively 11/12).

Pri Chicagu je bil presenetljivo prvi strelec Onuralp Bitim, Turek je zbral 17 točk, DeRozan in Vučević le po 13.

Komentarjev 2
  • jakec42 08:02 12.marec 2024.

    Vsaka čast Luku,vendar je vsak dan v časopisu,kot da drugih športnikov pri nas ni

Sorodne novice