Šport > Košarka
3 ogledov

Memi: " Trener mora delati"

Žurnal24 main
Memi Bečirović je novi selektor slovenske košarkarske reprezentance. Preberite si, kaj nam je v pogovoru povedal v zvezi z reprezentanco ter SP, ki bo avgusta naslednje leto v Turčiji.

Kakšne so želje, cilji po prevzemu funkcije selektorja?
KZS se moram zahvaliti za izbor in priložnost, da bom lahko vodil tako kakovostno reprezentanco. Zavedam se, da me čaka odgovorna naloga. Pričakujem, da bomo nadaljevali z uspehi, ki sta jih pred mano dosegla Aleš Pipan in Jure Zdovc. Oba sta odlično vodila izbrano vrsto. Zavedam se odgovornosti, hkrati pa se čutim sposobnega, da Slovenijo tudi na svetovnem prvenstvu v Turčiji popeljem na mesto, ki si jo košarkarji nedvomno zaslužijo. Veliko bo odvisno od samih igralcev in od tega, koliko jih bo po težkih sezonah sploh pripravljeno sodelovati v reprezentanci. Žal so tudi poškodbe sestavni del našega športa. Verjamem pa, da bodo košarkarji, ki so že dokazali, da se lahko borijo za vrhunske uvrstitve in so zdaj še samozavestnejši, nadaljevali z nastopi tudi v Turčiji. Prepričan sem, da bomo na svetovnem prvenstvu uspešni.

Katera mesta pa si košarkarji zaslužijo?

KZS se moram zahvaliti za izbor in priložnost, da bom lahko vodil tako kakovostno reprezentanco.
Memi Bečirović

Če smo si na evropskem prvenstvu želeli, da prvič preskočimo četrtfinale, si na svetovnem želimo najprej biti drugi v skupini, nato pa v osmini finala zmagati in se uvrstiti med osem. To bi bil korak naprej od prejšnjega SP. Bomo pa tudi v četrtfinalu iskali možnosti za kaj več, če bomo imeli priložnost. Ker sem po naravi zmagovalec, si seveda želim iti do konca. Že na EP smo videli, da ti včasih lahko zmanjka tudi nekaj sreče ali pa česa drugega, da bi prišel do kolajne. Ko si enkrat med osmimi reprezentancami, te le rahle nianse ločijo od prvega ali osmega mesta.

Kakšna bo ekipa na SP v Turčiji?
Želim zadržati jedro igralcev, ki so igrali na Poljskem. Hkrati pa se zavedamo, da je treba gledati tudi v prihodnost. Nekateri igralci bodo za projekt Olimpijske igre 2012 prestari, zato bo treba najti nekatere nove obraze. Večjih težav ne pričakujem. Tudi tisti, ki so zdaj poškodovani, se bodo do svetovnega prvenstva pozdravili, tisti, ki igrajo manj, pa bodo z reprezentanco začeli nov ciklus. Z novo motivacijo. K vsakemu igralcu se bo pristopilo na drugačen način.

Ali bo na odziv reprezentantov vplivalo, kdo bo opravljal delo selektorja?
Menim, da igralcem to ni tako pomembno. Verjamem, da si želijo igrati za reprezentanco in jih druženje v izbrani vrsti veseli. Po uspehu na evropskem prvenstvu je motivacija zagotovo visoka in pričakujem, da se bodo vpoklicani z veseljem odzvali povabilu. Košarkarji so samozavestni in prepričani v uspeh, zato vprašanje selektorja ne bo tako pomembno.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Do zdaj še nikoli niso igrali vsi najboljši. Kako blizu lahko do tega pridete vi?

Vedno je tako, da se težko zberejo vsi najboljši. Poškodbe, dolge sezone ali pa še kakšen drug faktor vplivajo na to. Verjamem pa, da so fantje zaradi pozitivnega rezultata na Poljskem motivirani tudi za nadaljevanje v tej smeri. Po določenih informacijah sem videl, da že komaj čakajo naslednjo reprezentančno akcijo. Želijo si igrati za Slovenijo na enak način, kot so to storili na EP.

Vaše mnenje o skupini, ki vas čaka na SP?
Gre za atraktivno skupino. Tu so Američani in Brazilci, ki so izjemno močni, ter Hrvati. Sosedski derbiji so vedno nepredvidljivi. Tudi Tunizije in še zlasti Irana ne gre podcenjevati. Kljub vsemu je prav, da imamo visoke cilje. Kot reprezentanca smo dozoreli, tudi ostali nas zdaj veliko bolj spoštujejo. Verjamem, da je najmanj drugo mesto dosegljivo v skupini. Odlično je, da igramo v Istanbulu. Zlasti zaradi naših navijačev, ki nas bodo zagotovo spet prišli spodbujat v velikem številu. To nam je bilo v veliko pomoč tako v Beogradu kot na Poljskem. Tudi sami igralci čutijo to podporo in so zaradi tega bolj samozavestni in motivirani.   

S KZS ste podpisali triletno pogodbo, vendar boste že po prvem letu ocenili svoje dosežke in se nato odločili, kako naprej ...
Menim, da gre za pošteno sestavljeno pogodbo. Življenje trenerjev je odvisno od rezultata. To nima nobene zveze z znanjem ali izkušnjami. Včasih se pač doseže rezultat, včasih ne.

Si želite, da bi za reprezentanco igral tudi Saša Vujačić?

Vedno je tako, da se težko zberejo vsi najboljši. Poškodbe, dolge sezone ali pa še kakšen drug faktor vplivajo na to. Verjamem pa, da so fantje zaradi pozitivnega rezultata na Poljskem motivirani tudi za nadaljevanje v tej smeri.
Memi Bečirović

Seveda. Želim si, da bi v izbrani vrsti igrali prav vsi najboljši. Nikogar ne mislim črtati, lahko pa vam zagotovim, da bo na svetovno prvenstvo odšlo le 12 najbolje pripravljenih reprezentantov. Saša je izjemen igralec. Sam sem ga že vodil v mladinski reprezentanci. Takrat nisva imela nikakršnih problemov, je pa res, da je od tedaj minilo že osem let. V tem času se je njegova osebnost še dodatno izgradila. Verjamem, da se bo odzval, sam si vsekakor želim delati z njim. Vsekakor bi lahko veliko pomagal reprezentanci.

V članski konkurenci pa tudi niste še delali s svojim sinom ...
Za zdaj je še prezgodaj govoriti, če bo Sani sploh v reprezentanci, odnos bo vsekakor profesionalen. Sezona bo dolga, on pa ima veliko težav s poškodbami. Je pa na branilskih položajih tako ali tako velika konkurenca. Na zadnjem evropskem prvenstvu so vsi zunanji igralci dobro opravili svoje delo. Tako Jaka Lakovič, Goran Dragić, Samo Udrih in Domen Lorbek. Manjkala pa sta tudi Saša Vujačić in Beno Udrih, tu je tudi Jaka Klobučar in še kdo od mladih. Borba za mesta na branilskih položajih bo še zelo zanimiva. Tisti, ki bo v danem trenutku v najboljši formi, bo potoval v Turčijo. In to ne glede na to, ali gre za mojega sina ali ne.

V zadnjih dneh je bilo kar nekaj govora o plačilu selektorja. Ste vi zadovoljni z dogovorjenim?
Če bi se v reprezentanci gledalo samo na plačilo, potem 90 odstotkov ljudi ne bi sprejelo dogovora. Zase osebno lahko povem, da me v tem trenutku ne zanima denar. Želim si voditi tako kakovostno izbrano vrsto, sodelovati z izjemnimi osebnostmi, ki tvorijo reprezentanco, na neki način pa Košarkarski zvezi želim tudi nekaj vrniti. Vsi, ki delamo v tujini, smo se do nje prebili s pomočjo tega prostora in slovenske šole košarke. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ste se že pogovorili z morebitnimi pomočniki?
Ne. Ne bi bilo prav, da bi se pogovarjal s komerkoli, dokler nisem bil potrjen za selektorja. Bom pa zdaj vzpostavil nekaj kontaktov in se pogovoril s potencialnimi kandidati. Pri izbiri imam kar proste roke, ampak reč, ki je dobra, se po navadi ne menja. Nekako se bom osredotočil na Poljsko. Skušal bom zadržati jedro strokovnega štaba. Seveda, če bodo ti ljudje pripravljeni iti v nov projekt. Če se to ne bo zgodilo, bomo pač iskali druge ljudi.

Boste torej poklicali Toma Mahoriča, Mira Alilovića ...
Zadržal bi jedro strokovnega štaba, ne bi pa še govoril o imenih. Menim, da so na EP vsi člani štaba odlično sodelovali in tisto, kar je dobro, si vsekakor želim zadržati. Želel bi vso stvar še nadgraditi. Menim, da je to prava pot.

Omenjalo se je, da je bilo za cel strokovni štab namenjeno 20 tisoč evrov bruto. Koliko bo tokrat namenjeno za celoten strokovni štab?
Ne bi govoril o številkah. Lahko govorim le zase. Je tako, da ne moreš pričakovati, da bi ob vodenju izbrane vrste obogatel. S tem sem razčistil že prej. Menim, da imam podobne pogoje kot Jure Zdovc. Na to sem pristal in s tem sem zadovoljen.

Želim si, da bi v izbrani vrsti igrali prav vsi najboljši. Nikogar ne mislim črtati, lahko pa vam zagotovim, da bo na svetovno prvenstvo odšlo le 12 najbolje pripravljenih reprezentantov.
Memi Bečirović

Kako boste usklajevali delo v klubu in reprezentanci?
Z Oostendejem imam enoletno pogodbo. Vodstvu sem že pred časom povedal, da si želim voditi tudi slovensko reprezentanco. Niso imeli nič proti. Vedo, da mi je ta projekt zelo pri srcu, sam pa sem se odločil, da tudi če ne dobim kluba po tej akciji, grem v to tveganje. Verjamem pa, da je zelo težko voditi izbrano vrsto in evroligaški klub. Tu povsem razumem Juretovo odločitev. Pritiski nanj so bili ogromni, porabil je veliko energije. Jaz sem vseeno v manjšem klubu in ni toliko pritiska, zato menim, da se bo to dalo uskladiti.

Bi morala kljub temu biti selektorska funkcija profesionalna?
Osebno nisem tega mnenja. Ogromno sem se pogovarjal tudi s selektorji, ki so bili profesionalci. Eden od teh je tudi Bogdan Tanjević, ki si je naposled le izposloval, da lahko dela tudi v klubu. Dva meseca dela je premalo. V krvi vsakega trenerja je, da je vseskozi na parketu, z igralci. Na začetku ti morda še odgovarja, da se spočiješ, nato pa napoči dolgčas. Po mojem mnenju trener mora delati.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.