Šport > Košarka
28807 ogledov

Sagadin: V finalu deset sodniških napak v škodo Srbije, toda ...

Zmago Sagadin Slovenija Francija evropsko prvenstvo do 20 let Anže Petkovšek
"Pri porazu Srbije je mogoče najti deset velikih sodniških napak," v luči kritik po koncu EuroBasketa 2017 pravi Zmago Sagadin.

Sojenje je bržkone najbolj pereča tema letošnjega EuroBasketa, na katerem so zaradi spora med Mednarodno košarkarsko zvezo (FIBA) in evropskimi ligami pravico delili manj uveljavljeni sodniki. O (ne)kvaliteti sojenja je za Zurnal24 spregovoril najtrofejnejši slovenski trener Zmago Sagadin.

"Glede na to, da so bili sodniki drugega ali celo tretjega kvalitetnega razreda, je nesporno dejstvo, da sojenje ni bilo tako kvalitetno, kot je bila kvaliteta igralcev," je povedal Sagadin in dodal: "Košarkarji so bili bolj ali manj prvorazredni. To je bila velika neumnost Fibe, da niso sodili najboljši sodniki. Nesmisel."

Napake tudi v škodo Slovenije

Nekompetentnost sodniške stroke je bila več kot očitna, kar pa ne pomeni, da je bil sojenje nepravično. "Sojenje je bilo pošteno. Kar zadeva kvaliteto, so sodili slabo, nikakor pa nisem imel občutka, da so sodili nepošteno. To pa pomeni, da so imele vse ekipe približno enake pogoje. Nekateri so se temu prilagodili, drugi pa so na vsako sodniško napako reagirali negativno in če so se jim pridružili še trenerji, je ekipa ponorela in ni več funkcionirala. Problem je bil v tem, da se nekateri niso znali prilagoditi," je pojasnil Sagadin.

Aleksandar Đorđević Pritožbe Šport Fiba odgovorila razjarjenim Srbom

Ogromno kritik na račun sojenja je bilo izrečenih po koncu finalne tekme. V Srbiji so namreč prepričani, da se je na parketu zgodila kraja, s katero so se Slovenci lažje dokopali do zlate medalje.

"Pri porazu Srbije je mogoče najti deset velikih sodniških napak. Slovenija te analize ni naredila, ker nima razloga za to. Dobili so zlato medaljo. Če bi tudi Slovenija naredila analizo, bi ugotovili, da je bilo veliko napak tudi v našo škodo. Napake so se dogajale na obeh straneh in mislim, da niso odločale o zmagovalcu. Slovenija je bila 90 odstotkov tekme boljši nasprotnik in je zasluženo zmagala," je prepričan Sagadin.

Predstavili 'dokaze' Šport Srbi ne odnehajo: Tako nam je bilo odvzeto zlato!

Ob zgodovinskem uspehu naših košarkarjev se je marsikdo spomnil na Iva Milovanoviča, ki je ob bronasti kolajni slovenskih rokometašev na SP 2017 potočil nekaj solz. Tudi Sagadina je uspeh košarkarjev močno ganil.

"Absolutno. Fantastičen rezultat. Vsi, ki imamo radi košarko, smo bili presrečni. Upam, da to pomeni nov zagon za klubsko košarko. Vsekakor je to velik obliž na rano zadnjih deset, petnajst let. Upam, da se bo krivulja slovenske košarke obrnila navzgor. Je pa to rezultat, ki ga bo zelo težko še kdaj ponoviti," je povedal. 

Odgovor Nesteroviću: "To niso bili nobeni roboti!"

Sagadin je odgovoril tudi na kritiko Radoslava Nesterovića, ki je v intervjuju za Sportal nekdanjemu trenerju Olimpije očital, da so njegove metode zastarele in da je namesto igralcev ustvarjal robote. "Zmago Sagadin je ustvaril 11 NBA igralcev in 55 igralcev, ki so se iz Olimpije prodali v Evropo. To niso bili nobeni roboti. Tudi med aktualnimi reprezentanti, Klemen Prepelič in Matic Rebec nista nobena robota," je žogico vrnil Sagadin.

Ali to pomeni, da so njegove metode aktualne še danes? "Absolutno. Produkcija, produkcija, produkcija. Ta ne manjka le v Sloveniji, ampak celi Evropi. Poglejte Španijo, Francijo. Nihče ne producira, lovijo tujce," je sklenil 64-letnik.

Sagadin Mlajši člani U-20 Slovenija reprezentanca trening priprave Domžale | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • Boštjan Bratina 17:49 24.september 2017.

    Ravno Sagadin se lahko oglaša... njegova taktika z vrhunskimi igralci ni prinašala uspeha. Vedno je stavil samo na obrambo in na neskončno dolge napade. Takega te povozi takoj eden, ki ima normalen strelski dan. To kar je igrala Slovenija je ...prikaži več čisto nasprotje Sagadinovi filozofiji - to je hitra, energična, košarka na hitrost in vzdržljivost. Če bi bil Sagadin res tak majster kot se predstavlja bi treniral same vrhunske klube v realnosti pa vemo kje je ostal.

  • PeraJJ 16:08 23.september 2017.

    Kdor hoče za menoj ?! https://mybasketteam.com/sl

Sorodne novice