Šport > Košarka
55 ogledov

Slovenci po hudem boju ugnali Ukrajince

košarka SLO-AUS
1/14
Saša Despot
Slovenski košarkarji so se v pripravah na Eurobasket pomerili z Ukrajino. V ponovitvi tekme za 5. mesto z zadnjega EP so bili znova boljši Slovenci s 66:60.

Izbranci Jureta Zdovca so tekmo odprli z dobro igro v obrambi, po začetnih 5:0 pa se je nato nekoliko zaustavila slovenska igra v napadu. Ukrajinci so ujeli korak z gostitelji, dve minuti in pol pred koncem prve četrtine pa so gostje povedli s 14:9. Jaka Klobučar je s štirimi zaporednimi točkami Slovenijo približal na točko zaostanka, Jaka Blažič pa je po prihodu v igro na začetku druge četrtine zadel met za tri točke (16:14).

Tudi drugih deset minut se je odvijalo na podoben način. Slovenski košarkarji so dobro igrali v obrambi, v napadu pa so žoge večkrat končale v rokah tekmeca ali mimo koša kot pa šle skozi obroč. Po dveh zabijanjih Kirila Fesenka je bil tako ob koncu 19. minute na semaforju izpisan rezultat 25:24, obe ekipi pa sta do glavnega odmora dosegli še po en koš iz igre za 27:26. Slovenci so za dve točki metali 7/16 (44%), za tri pa 2/11 (18%), izgubili so tudi devet žog.

Tretjo četrtino so z delnim izidom 6:0 odprli Ukrajinci, a sta nato s trojkama odgovorila Nebojša Joksimović in Uroš Slokar za 33:32. Tudi gostje so se nato razigrali pri metu za tri točke in tako na začetku 28. minute že vodili z 42:36, do zaključka četrine pa je ob petih točkah Klobučarja njihova prednost skopnela na točko (46:45).

Na začetku zadnjega dela igre se je naposled razigral kapetan Jure Balažić, predvsem po zaslugi njegovega učinka v napadu pa so domači povedli s 53:50. Nato je sledil še hiter protinapad, ki ga je s skokom v napadu in košem zaključil Blažič, isti igralec pa je poskrbel še za vodstvo s 57:50. Ob največji prednosti Slovencev je ukrajinski selektor Jevgen Muzin zahteval minuto odmora, njegovi izbranci pa so se po vrnitvi na parket odzvali z delnim rezultatom 8:0. Razpoloženi Blažič je Slovence vrnil v vodstvo z 59:58.

Sledil je uspešen met za tri točke Joksimovića, odlična obramba Zorana Dragića in hitra akcija za koš Balažića (64:59). Takšen rezultat je ostal do začetka zadnje minute, 36 sekund pred zadnjim piskom sirene pa je naturalizirani Američan Jerom Randel zgrešil oba prosta meta. ko je bil na drugi strani Dragić dvakrat natančen pri prostih metih, je bil zmagovalec odločen.

 

"S to tekmo ne morem biti zadovoljen, saj se fantje znova niso držali vseh dogovorov. Ko smo akcije izvedli, tako kot smo se zmenili, smo zadeli, ali vsaj prišli do neoviranih metov. Zbranost je največja težava, saj se znova in znova pojavljajo iste napake, pa čeprav na teh delamo že cel mesec. Zadovoljiva je bila obramba, pa tudi taktični del v zadnji četrtini, ko smo morali zmagati, je delno deloval dobro. Pošteno povedano, tisti, ki je gledal to tekmo, je lahko upravičeno dejal, 'ta Zdovc nima blage veze.' A jaz sem odgovoren za to ekipo in moram vztrajati ter verjeti, da delamo pravilno. S Finsko bo zagotovo še težje, saj nas čaka tekma proti odličnim strelcem z razdalje," je po tekmi dejal selektor Zdovc.

 

 

"Zadovoljen sem z zmago in določenimi deli igre. Obramba je bila dokaj solidna, je pa še precej napak, na katerih moramo delati in jih skušati odpraviti še pred evropskim prvenstvom. Danes smo preveč na silo hoteli pod obroč, zato tudi toliko izgubljenih žog. Zgrešili smo precej odprtih metov, pa tudi v obrambi nam je večkrat popustila zbranost, tako da je imel tekmec odprto pot do koša. Vesel sem, da soigralci verjamejo vame tako kot jaz v njim, saj bomo le kot celota naredili dober rezultat na evropskem prvenstvu," pa je povedal Blažič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.