Šport > Košarka
375 ogledov

Slovenke z drugim porazom brez možnosti za napredovanje

EP košarka ženske Slovenija
1/43
Saša Despot
Košarkarice Slovenije so v drugem krogu evropskega prvenstva izgubile z Nemčijo (62:66) in tako ostale brez možnosti za uvrstitev v izločilne boje.

Slovenske košarkarice nimajo več možnosti za napredovanje v nadaljnje tekmovanje EuroBasketa 2023, potem ko so v drugem krogu skupinskega dela po hudem boju izgubile proti Nemkam. Gostje so bile pred približno 1500 gledalci v Stožicah boljše s 66:62 (14:17, 32:30, 42:45).

Slovenija bo evropsko prvenstvo končala v nedeljo ob 18. uri proti Franciji, ki ima v skupini C dve zmagi. Po eno imata Nemčija in Velika Britanija, ki je bila prvi dan prvenstva boljša od Slovenije s 76:71.

V primeru tretjega poraza bo Slovenija zabeležila svojo najslabšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Do sedaj je bila enkrat 14. (2017), dvakrat pa deseta (2019, 2021).

Slovenija je obe tekmi izgubila za pet točk in na obeh so prišle do izraza iste pomanjkljivosti - kratka klop oziroma ozek nabor igralk ter primanjkljaj višine pod obročema. Skok so danes #rakete izgubile z 29:42, med strelke pa se je vpisalo le pet igralk.

Poraz proti drugi najnižjeuvrščeni reprezentanci Fiba na tem prvenstvu je bil še bolj boleč kot uvodni, saj je Slovenija že po dveh dneh ostala brez nastopa vsaj v dodatnih kvalifikacijah za četrtfinale, kamor se je uvrstila na prejšnjih dveh prvenstvih.

"Ponosen sem na igralke. Imajo pravi karakter, ki so ga tudi danes pokazale, vendar smo že drugič ostali praznih rok. Tako kot proti Veliki Britaniji smo imeli svoje priložnosti, ki pa jih nismo znali izkoristiti. Zmagovalca so odločile malenkosti; Nemčija je v končnici zadela trikrat zapored, mi pa smo zaradi vložene energije v obrambi izgubili zbranost v napadu. Kljub razočaranju sem prepričan, da ima slovenska ženska košarka svetlo prihodnost."

selektor Georgios Dikaiulakos

EP košarka ženske Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Izbrankam grškega selektorja na slovenski klopi Georgiosa Dikaiulakosa ni mogoče očitati premalo borbenosti ali želje, dejstvo pa je, da bi bila slika z dvema dodatnima igralkama, na primer Niko Barič in obljubljeno Američanko pod košema, bistveno drugačna.

Slovenija je pravi obraz pokazala v drugem polčasu. Z agresivno obrambo in organizirano, potrpežljivo igro v napadu je z delnim izidom 19:6 obrnile zaostanek 33:38 iz 23. minute v vodstvo z 52:44 deset minut kasneje.

Žal pa v tem slogu ni nadaljevale do konca tekme. Nemčija je v 37. minuti znova prešla v vodstvo (55:54), si dobro minuto pred koncem priigrala prednost 62:57 in kljub možnostim Slovenija v končnici, da bi prišla do izenačenja ali celo vodstva s trojko, zabeležila dragoceno zmago.

"Ponosna sem na to ekipo. Dale smo vse od sebe, vložile ogromno energije v to tekmo, vendar se nam žal ni izšlo. Težko je bilo v zaključku tekme igrati brez Eve Lisec, ki je obsedela na klopi s petimi osebnimi napakami."

Zala Friškovec

EP košarka ženske Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

* Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Castillo, Mendoza (oba Španija), Mačiulis (Litva).
* Slovenija: Lisec 12 (1:1), Oblak 13, Jakovina 8, Friškovec 20 (1:1), Sivka 9 (1:2).
* Nemčija: Wilke 6 (1:2), Guelich 12 (4:5), Fiebich 11 (4:4), Greinacher 12 (1:1), Geiselsoder 6 (2:2), Brunckhorst 7 (2:2), Bessoir 9 (1:1), Sontag 3.
* Prosti meti: Slovenija 3:4, Nemčija 15:17.
* Met za dve točki: Slovenija 16:41, Nemčija 12:28.
* Met za tri točke: Slovenija 9:23 (Friškovec 3, Jakovina 2, Sivka 2, Lisec, Oblak), Nemčija 9:27 (Greinacher 3, Bessoir 2, Brunckhorst, Fiebich, Wilke, Sontag).
* Skoki: Slovenija 29 (26 + 3), Nemčija 42 (35 + 7).
* Osebne napake: Slovenija 17, Nemčija 11.
* Pet osebnih: Lisec (38.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • radovednica 08:01 17.junij 2023.

    Sicer je pri nas pomembno le, da smo dobri organizatorji in nas bodo vsi evropski in svetovni bajsi zavaljeni" hvalili, športni uspeh, ki bi moral biti prvi in edini cilj, saj ne prirejaš doma vsak dan, pa bo če bo ...prikaži več ali po tistem: "smo dale vse od sebe". Verjetno še tega ne. Sicer pa, vse kar pričakovano. Tole še za slovenski prostor ni podobno ničemur. Sramota za razne, po vezah funkcionarje in "funkcionarje z juga", vse zgonit delat. V enem kratkem stavku: Zakaj smo šli to prirejat, groza!?

  • bostjan6 23:10 16.junij 2023.

    Sram naj vas bo da se tako igrate s slovensko reprezentanco. Nesterović- Slovenec?! Malo morgen. Rastu kle ampakto jepa maksimum pa če se mal gume da na kaksen igrise.. Rašo, čas da spokaš. Erjavc, derž se raj prava pa pust ...prikaži več košarko ldem k vejo za kaj gre. Ni vse da sam grabš dnar.

  • bostjan6 20:26 16.junij 2023.

    A je kdo pričakoval kaj drugega?! Nika CARICA! Grk, pameten, ker je pobral denar za nič dela, pa še narod je skregal. Znalci, KZS, za pobruhat in sram naj vas bo da ste se tako igrali z dekleti. Odstop je ...prikaži več premalo. Odškodninsko odgovornost, to vam je potrebno obesiti na vrat. Erjavc, spizdi nazaj v pravo, če te hočjo, Rašo, ti pa v šolo pa delč od košarke. Srečno Slovenija.