Šport > Košarka
77 ogledov

Šok: Tajfun izločil državne prvake!

Aleksandar Džikić Gregor Katič
Košarkarji Tajfuna so prvi finalisti lige Telemach. V dveh tekmah so izločili petkratne zaporedne državne prvake, igralce Krke iz Novega mesta.

Šentjurčani se bodo v finalu, ki se bo začel 22. maja in ki se bo igral na tri dobljene tekme, pomerili z zmagovalcem dvoboja Rogaška - Helios Suns, na katerem je rezultat izenačen 1:1. Njihov tekmec bo tako znan v ponedeljek zvečer po odločilnem obračunu v Rogaški Slatini. Če bo to Rogaška, bo štiriindvajseta sezona prinesla četrtega različnega zmagovalca. Doslej je bila Union Olimpija 15-krat prvak, Krka sedemkrat in enkrat Helios.

Poraz Krke pomeni, da si bo zmagovalec lige Telemach priboril eno od dveh vstopnic za ligo Aba v prihodnji sezoni. Novomeščani so zanesljivi udeleženci, saj so bili prvi po rednem delu, drugi potnik pa bo državni prvak.

Preboj Tajfuna v finale je povsem zaslužen. Varovanci Dejana Mihevca so že v rednem delu pokazali odlično pripravljenost, visoko motiviranost in dovolj kakovosti, v dveh tekmah polfinala pa so bili prepričljivo boljši. V Novem mestu so zmagali za štiri točke, pred nabito polno dvorano v Šentjurju pa bi lahko slavili tudi z višjo prednostjo, saj so vseskozi nadzorovali potek tekme. Ob tem velja omeniti, da so večino tekme igrali brez enega od nosilcev igre in drugega strelca ekipe Ceole Clarka, ki je že v prvi četrtini dobil močan udarec v glavo in je moral s pretresom možganov pomoč poiskati v bolnišnici.

Že v startu so pokazali visoke ambicije. V prvi četrtini so vodili z osmimi točkami razlike, v drugi s sedmimi, v tretji pa se je njihova prednost povišala celo na 63:49. Krka je ostala v igro le zavoljo odlične predstave Malcolma Armsteada (27 točk), ki je bil v zaključku tretje četrtine pri 25 točkah, njegova ekipa pa na 63:55. V zadnjem delu je njegovo vlogo delno prevzel Nebojša Joksimović (21 točk) in poskrbel, da je bilo v 35. minuti 71:68, dobro minuto pred koncem pa 81:78.

A tudi Tajfun je imel dovolj razpoloženih igralcev. V prvi vrsti Domna Bratoža, ki je dosegel 30 točk (met iz igre 9:12) in s prodori ter podajami (6) vnašal nemir v vrste Krke. Ob njem pa še Emirja Zimića (15 točk), Đorđeja Lelića (15), Stanka Sebiča (10) in Dragišo Drobnjaka (10). Omenjenih pet igralcev je doseglo 80 od 89 točk Tajfuna.

Aleksandar Džikić, trener Krke: "Še bo čas za analizo sezone, same končnice, učinka moštva in posameznikov v njem. Nimamo priložnosti braniti naslova v ligi Telemach. Hvala vsem v klubu za vse, kar so naredili v tej sezoni."

Liga Telemach, polfinale, 2. tekma:

Tajfun : Krka 89:81 (64:55, 40:39, 21:21)
Bratož 30, Zimić 15, Sebić in Drobnjak 10; Armstead 27, Joksimović 21, Booker 9

Komentarjev 1
  • smučar 09:50 17.maj 2015.

    edino nekaj mi ni jasno , zakaj takoj po tekmi Olimpija ni nagnala trenerja in jasno enako Krka- ne odpustila - nagnala !