Šport > Košarka
10182 ogledov

Dragiću se je tresla roka, epska predstava Randolpha

slovenska košarkarska reprezentanca ukrajina eurobasket 2017
1/8
Epa
Slovenska košarkarska reprezentanca je z odlično predstavo povsem nadigrala Ukrajino (79:55) in se kot ena od dveh neporaženih ekip na letošnjem EP uvrstila v četrtfinale.

Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela z izločilnimi boji na EuroBasketu 2017. V osmini finala se je pomerila z izbrano vrsto Ukrajine, ki od prve do zadnje sekunde ni bila dorasel nasprotnik našim fantom.

 | Avtor: Epa Epa
Selektor Igor Kokoškov je od prve minute v ogenj poslal Gorana Dragića, Luko Dončića, Jako Blažiča, Eda Murića in Gašperja Vidmarja. Po nervozni uvodni minuti in zapravljenih napadih na obeh straneh se je prvi razigral Dončić.

Mladi zvezdnik madridskega Reala je najprej zadel trojko, kateri sta sledila dva zaporedna koša za dve in diamant slovenske izbrane vrste je bil po nekaj minutah že pri sedmih točkah. Koša sta prispevala še Blažič in Dragić, nato pa je Kokoškov na igrišče poslal Anthonyja Randolpha in Klemna Prepeliča.

Slovenci so z agresivno igro pritiskali na Ukrajince, pod košem sta blestela Dončić in Vidmar. Prepelič je s trojko poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (19:7), vendar so se Ukrajinci z mini serijo 5:0 hitro spet približali na sedem. Ob koncu četrtine je reprezentanci ločilo devet točk.

Slovenija EuroBasket 2017 Stavnice Šport Obrnili ploščo, takšne možnosti pripisujejo Sloveniji

Drugo četrtino sta odprla Vlatko Čančar, ki je zabil po podaji Dragića, in Randolph, ki je bil že drugič natančen z razdalje. Ukrajinci niso znali prebiti dobro postavljene slovenske obrambe in posledično veliko grešili.

Dragić je s prodorom pod koš izsilil osebno napako in s polovičnim izkupičkom izza črte za proste mete izenačil najvišjo prednosti na tekmi (31:19). Sledil je napad Ukrajine, v katerem je Dončić prejel neprijeten udarec v mednožje. Na pomoč mu je takoj priskočil Kokoškov, ki je zahteval minuto odmora.

Slovenci so z izjemo blokad dominirali v vseh statističnih prvinah.

Razpoloženi Randolph je še dvakrat zadel z razdalje, Prepelič pa je z drugo trojko na srečanju poskrbel za novo najvišjo prednost (38:21). Kokoškov je veliko menjal in s tem zagotavljal svežino svojih varovancev.

Ukrajinci, ki so v osmih minutah druge četrtine dosegli le štiri točke, so pred iztekom polčasa nekoliko popravili vtis, a približati se niso mogli.

Po prvem delu, v katerem je z 10 točkami, 7 skoki in 4 podajami blestel Dončić, je Slovenija vodila z 42:27. Dolžnik je ostal Dragić, ki je po zaslugi slabega meta iz igre (1/8) dosegel le tri točke.

slovenska košarkarska reprezentanca ukrajina eurobasket 2017 | Avtor: Epa Epa
Za dober uvod drugega dela je z zabijanjem poskrbel Vidmar, na drugi strani igrišča pa je s trojko odgovoril Maksim Pustozvonov. Prednost Slovenije je po zaslugi Dragića in Murića narasla na +18, Ukrajinci pa so z dvema zaporednima košema Vjačeslava Kravcova znižali na 14.

Slovenci so igrali povsem sproščeno in drveli proti četrtfinalu. Po trojki Randolpha, ki se je točkovno približal Dončiću, so povedli za 21 (55:34). Naturalizirani Slovenec ameriških korenin je prav tako zaznamoval zaključek četrtine. Zadel je dva prosta meta, še eno trojko in dva meta iz igre (8/9-89%!) ter se ustavil pri 21 točkah. 

Slovenci so imeli pred zadnjimi desetimi minutami debelih 25 točk naskoka. Prednost je nato še narasla. Po hitrem protinapadu Dragića, ki se je odločil za nesebično podajo odkritemu Blažiču, je znašala že 29 točk (72:43). Tekma je bila odločena.

 | Avtor: Epa Epa
O nemoči Ukrajincev nazorno priča podatek, da je le en košarkar (Pustozvonov) dosegel dvomestno število točk (11), pri Slovencih kar trije (Randolph, Dončić, Prepelič). Naši fantje so v zaključku nekoliko popustili, saj dvoma o zmagovalcu že davno ni bilo več. Končni izid je bil 79:55 v korist Slovenije.

Randolph je 21 točkam (8/10 za dve točki) dodal 3 skoke, 2 blokadi in ukradeno žogo. Dragić tokrat ni imel svojega dne, zadel je le 2 od 12 poskusov iz igre (17%), je pa zato prispeval 4 skoke in prav toliko podaj. Lepe številke je vpisal tudi Dončić - 14 točk, 10 skokov in 6 podaj.

Slovenci so vpisali šesto zaporedno zmago in se brez poraza uvrstili med osem najboljših ekip v Evropi!

V četrtfinalu se bodo pomerili z zmagovalko obračuna med Črno goro in Latvijo.

EuroBasket 2017, 1/8 finala:

Slovenija - Ukrajina 79:55 (26:17, 42:27, 68:43)
Randolph 21, 2 bl., Dončić 14, 10 sk., Prepelič 14; Pustozvonov 11, Lukašov 9

Nemčija - Francija 84:81 (10:19, 34:40, 55:56)
Finska -  Italija 57:70 (17:30, 29:48, 42:58)
Litva - Grčija 64:77 (17:25, 30:42, 48:66)

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • iravadi 07:51 10.september 2017.

    Po moje je Dragić razmišljal o svoji 8 milijonov vredni vili na Floridi in orkanu...