Šport > Košarka
13 ogledov

Vladović odločil z norim metom, Krka izgubila še Hukića

Stepheson Vladović Szolnoki Olaj Union Olimpija liga ABA Warren
1/13
ABA
Union Olimpija je v redko videni infarktni končnici premagala Budućnost z zadnjim metom na tekmi, ki ga je povsem iz kota ob zvoku sirene zadel Jakov Vladović (78:76). Krka izgubila večerno tekmo s Cibono (66:77).

Union Olimpija je bila pri Budućnosti v dvorani Morača, letos neosvojljivi trdnjavi, na pragu novega poraza v ligi ABA, a nato s trojkama Sasuja Salina in Dražena Bubnića v zadnjih napadih znižala na le točko zaostanka.

Občasni slovenski reprezentant in nekdanji član zeleno-belih Aleksandar Ćapin je pri 76:75 zgrešil oba prosta meta, zmaji pa so z le nekaj sekundami na semaforju zleteli na drugo polovico, kjer je Jakov Vladović ujel podajo v kotu, iz teka "cirkuško" metal z eno roko in zadel ob zvoku sirene!

Kmalu brez pogodbe

Kljub protestom ob zapisnikarski mizi v režiji domače ekipe je Olimpija zapustila parket in odšla v garderobo, na semaforju pa se je kasneje le zapisal pravični, zmagoviti rezultat za Ljubljančane, potem ko so tudi televizijski posnetki pokazali, da je Vladović (čez dva dni se mu izteče "testna" enomesečna pogodba) metal pred piskom sirene. Koš, vreden nove pogodbe? Brez dvoma.

Ljubljančani so prišli do druge zaporedne zmage v ligi ABA in tretje v nizu, če upoštevamo še evropsko slavje proti Paris Levalloisu. Slab začetek tekmovalnega leta in kar šest zaporednih porazov v jadranski druščini je počasi že stvar preteklosti.

Črnogorci šokirani postopali po parketu

Zmaga Olimpije je bila zaslužena, varovanci Aleša Pipana so v Morači prikazali všečno igro, a sta jih dolgo časa v stiku z domačini držala najbolj razpoložena moža Deividas Gailius in Alen Omić.

Uspeh bi si lahko zagotovili že pred dramatično končnico, če bi se prej odprlo še komu drugemu, toda znova katastrofalno slabo izvajanje prostih metov je delo spet zelo otežilo. V drugem polčasu so zmaji zadeli dva od enajstih poskusov, skupno pa so jih metali komaj 35-odstotno. Budućnost je pred zadnjima dvema minutama nevarno povedla (71:64), a je bilo slavje preuranjeno.

Hukić Krka Cibona Novo mesto liga ABA Blassingame | Avtor: ABA ABA

Vladović po metu proslavljal v reklamnih panojih

Dve trojki Salina in ena Bubnića so vrnile upanje v preobrat, dva zgrešena prosta meta Ćapina štiri sekunde pred koncem pa sta ponudila priložnost. Vladović je stekel za žogo, ki mu je bežala izven igrišča in jo zgolj z eno roko v visokem loku zalučal proti obroču. Pristal je v reklamnih panojih, toda bolečine ni čutil – žoga je šla namreč senzacionalno skozi obroč.

Poteza je bila vredna tudi natančnosti njegovega soimenjaka Faka, prav gotovo pa jo bo moč videti še v številnih televizijskih špicah in na YouTubu. Ljubljančani so se hitro poveselili in zapustili parket, domači košarkarji pa so šokirani kar nekaj minut postopali pred očmi šokiranih gledalcev.

Krka izgubila veliko več kot le tekmo

Slovenski državni prvaki iz Novega mesta so doživeli tretji zaporedni poraz v ligi ABA, drugega v nizu na domačem parketu. Poleg poraza je zaskrbljujoča tudi poškodba Jasmina Hukića, ki si je po prvih podatkih natrgal Ahilovo tetivo in se tako na seznamu poškodovanih pridružil Rayju Armsteadu.

Krka je bila proti Ciboni, ki je sredi tedna ostala brez trenerja Nevena Spahije (tekmo je vodil njegov dosedanji pomočnik Slaven Rimac), brez pravih možnosti za uspeh. Nikakor ni našla protiorožja za razpoloženega ameriškega organizatorja igre Jerela Blassingama, ki je s 14 točkami spretno polnil njen koš, hkrati pa s 13 podajami uspešno razigraval soigralce. Zagrebčani so tako že v prvem polčasu dosegli 45 točk in položili temelje za zmago.

V nadaljevanju se razmerje sil ni bistveno spremenilo. Gostje so rutinirano držali razliko, Novomeščani pa niso imeli dovolj razpoloženih igralcev, da bi se približali ali naredili preobrat.

Liga ABA, 8. kolo:

Budućnost VOLI : Union Olimpija 76:78 (18:16, 16:23, 19:13, 23:26)
Mihailović in Akindele (11 skokov) 16 točk, Vitkovac 15; Gailius 21, Omić 17 in 9 sk., Bubnić 12 

Krka : Cibona 66:77 (17:14, 16:31, 19:21, 14:11)
Klobučar 15 in 8 sk., Murić 12; Blassingame 14 in 13 podaj, Strawberry in Žižić 11, Rozić 10

Zadar : MZT Skopje Aerodrom 72:70 (26:15, 18:16, 17:16, 11:23)
Ramljak 15, Šutalo 14, Lawrence 10 in 7 sk.; Sinovec, Kostoski (7 sk.), Stojanovski (6 sk.) in Čekovski 11

Igokea : Szolnoki Olaj 72:58 (20:16, 17:13, 16:16, 19:13)
Nikolić 14, Gipson 11, Štemberger 10 in 6 sk.; Oliver 15 in 7 sk., Lorant 14 in 8 sk.

Nedelja ob 19.00:
Cedevita – Radnički
Mega Vizura – Široki Primorka

Ponedeljek ob 20.30:
Crvena zvezda Telekom – Partizan NIS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.