Šport
20 ogledov

Kruta Lindsey ni pustila Tini do prve zmage

tina maze superkombinacija st. moritz
1/15
Reuters
Tina Maze je bila na drugem superveleslalomu letošnje sezone v St. Moritzu tik pred svojo premierno zmago v tej disciplini, a ji jo je znova preprečila Lindsey Vonn. Američanka je slavila pred Mazejevo (+0,37 sekunde) in rojakinjo Julio Mancuso (+1,01). Po tekmi naj bi prišlo do besednega obračuna med Vonnovo in Mazejevo, kar pa Američanka zanika.

Lindsey Vonn se je dan po razočaranju na superkombinaciji v St. Moritzu, ko jo je po odstopu na slalomu premagala vodilna v skupnem seštevku Tina Maze, maščevala Črnjanki na sobotni superveleslalomski preizkušnji.

Američanka je na skrajšani progi v elitnem švicarskem letovišču Mazejevi preprečila njeno prvo zmago v "super G-ju" v karieri, potem ko je Mazejeva z izvrstno predstavo v spodnjem delu za već kot sekundo prevzela vodstvo s startno številko 17.

Na progi, ki jo je zakoličil trener Mazejeve Livio Magoni, je Vonnova dosegla že svojo 57. zmago v karieri in četrto v letošnji sezoni. Črnjanka je s petimi stopničkami v sezoni je povečala vodstvo v seštevku pokala pred Nemko Mario Höfl-Riesch, ki je bila peta (+1,31).

Proga bolj podobna kombinacijski

Nemka na drugem mestu zaostaja 163 točk, tretja pa je Vonnova s 167 točkami zaostanka. Zaradi vetra je bila superveleslalomska proga skrajšana od predvidene in zato bolj podobna petkovemu kombinacijskemu superveleslalomu.

Na njem je Mazejeva z najhitrejšim časom tlakovala svojo pot do svoje tretje zmage v sezoni, saj je bila nato še najhitrejša na drugem delu superkombinacije, na slalomu. V težkih razmerah, tekmovalke je motil veter in novozapadli sneg, najboljše na začetku pa so imele tudi slabšo vidljivost od ostalih, je Mazejeva odločno napadla.

Pri vmesnih časih je imela za Vonnovo, ki je smučala za njo, po 11 stotink zaostanka. Čeprav je bila Mazejeva izvrstna v spodnjem delu in je tekmice tam premagala za več kot tri četrtine sekunde, pa je bila v tem delu Vonnova še hitrejša.

Zmaga, ki se Mazejevi vztrajno izmika

Branilka velikega kristalnega globusa je na koncu Mazejevo ugnala za manj kot štiri desetinke. Obe sta bili razred zase, saj je Julia Mancuso na tretjem mestu zaostala že za več kot sekundo.

"Škoda, da mi sicer ni uspelo zmagati. V sredini nastopa sem imela nekaj smole z vetrom. Mogoče je bil tudi zato kakšen zavoj slabše izpeljan. Kljub temu se veselim drugega mesta in sem zelo zadovoljna," je nastop opisala 29-letna Mazejeva, njen trener Andrea Massi pa je dodal, da je časovna razlika med Mazejevo in Vonnovo nastala le pri razliki pri vremenskih pogojih, ki sta ju imeli smučarki.

Mazejeva je v petek dosegla 60. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, le ena superveleslalomska zmaga pa jo loči od tega, da bi postala šesta smučarka v zgodovini, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah.

Tokrat jo je od tega zgodovinskega mejnika ločila le Vonnova in 37 stotink. Vonnova je dosegla četrto zmago v sezoni in je bila najboljša v vseh štirih tekmah v hitrih disciplinah; trikrat je slavila konec prejšnjega tedna v Lake Louisu.

Poleg Mazejeve na točke osvojila tudi Ilka Štuhec, drugič v dveh dnevih je bila 24., Vanja Brodnik pa je po preboju med trideseterico v petkovi superkombinaciji tokrat ostala praznih rok.

Incident - Vonnova rekla Tini: "F**k you, Maze!"

V nedeljo bo v St. Moritzu še veleslalom. "Želim prikazati take predstave, kot na zadnjih tekmah. Prisotna bo gotovo tudi utrujenost, Zelo dobro se počutim, veliko več energije imam, kot sem jo imela v Lake Louisu. Pa še sonce se je pokazalo, kar mi daje dodatne energije in tudi zmage," je napovedala Mazejeva, ki pa ni želela komentirati besednega dvoboja, ki naj bi se v cilju pripetil med njo in Vonnovo.

"Vprašajte njo, kaj je rekla," je dejala Tina. Massi je zatrdil, da je Vonnova dejala: "F*** you, Maze!". Vonnova je namigovanja označila za "popolnoma neresnična", zaklela pa je bojda zaradi lastnega slabega nastopa.

"Nekateri mislijo, da sem rekla nekaj grdih besed o njej, ko sem prišla v cilj. To je popolnoma neresnično. Prisežem, nikoli ne bi storila kaj takega, da bi rekla kaj grdega o drugi športnici ... Res je, da sem zaklela, vendar zaradi mojih slabih predstav v petek. To je resnično, kletvica ni bila namenjena Tini," se je branila Vonnova.

"Upam, da mi verjamete. To sem zatrdila tudi njej in njenemu trenerju ter fantu, ki pa mi nista verjela in sta dejala, da bosta pogledala videoposnetek. Zelo slabo se počutim, ker mi ni verjela ... Tina ima doslej izjemno sezono in jo cenim. Zelo težko bo, a se bom borila do konca," je še dodala štirikratna skupna zmagovalka pokala štirikrat v zadnjih petih sezonah.

Svetovni pokal, St. Moritz, superveleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 9
  • gec 10:13 05.januar 2013.

    usrane posrani.

  • klincek 14:18 09.december 2012.

    ne vem na kaj biti ponosn odkar je trener makaronar je vse slabše,če slučajn spremljate Tino ki pa je roko na srce precej muhasta

  • Darko 20:06 08.december 2012.

    bogi Scott, kaj si ti levi al kaj?