Šport
765 ogledov

Mama se boji najbolj črnega scenarija

andy murray EPA
Judy Murray, mama prvega igralca sveta Andyja Murrayja, se boji, da se kariera njenega sina, ki ima status britanskega teniškega junaka, nezadržno približuje koncu.

Andy Murray, ki je nekoč veljal za večno številko štiri svetovnega tenisa, je v zaključku lanske sezone s teniškega prestola strmoglavil Novaka Đokovića in postal 26. prvi igralec sveta v zgodovini računalniške lestvice ATP. 

Britanec je v boj za prvo mesto, ki ga je odločil zadnji obračun sezone na zaključnem turnirju v Londonu, vložil poslednje atome moči in za to plačal visok davek. Po prevzemu številke ena mu ni šlo po načrtih, seriji slabših rezultatov pa so sledile še zdravstvene težave, ki so onemogočile njegov pohod na tretjo zmago na Wimbledonu.

andy murray | Avtor: EPA EPA
Zaradi poškodbe kolka je odpovedal nastopa na turnirjih serije masters 1000 v Montrealu in Cincinnatiju, pod vprašajem pa je tudi udeležba na OP ZDA, kjer je leta 2012 osvojil prvega od skupno treh grand slamov.

Murray je lanski finalist turnirja v Cincinnatiju, ker pa točk ne bo mogel braniti, bo v ponedeljek po 41 zaporednih tednih izgubil prvo mesto na lestvici ATP. Na vrh se bo prvič po letu 2014 vrnil Rafael Nadal"Zadnji dve leti sta mu vzeli ogromno energije," je o sinu, ki je dolga leta garal, da bi nadoknadil zaostanek za Đokovićem, Nadalom in Rogerjem Federerjem, povedala mama Judy. "Teniški koledar je nepopustljiv in traja 11 mesecev na leto. Ni premorov, da bi se lahko spočil. Vse skupaj ga je končno dohitelo."

Teniška trenerka in nekdanja kapetanka britanske reprezentance v pokalu Fed upa, da bo Andy nared za nastop v New Yorku, a zdravje ostaja na prvem mestu. "Upam, da bo igral. Svetovala sem mu, naj počiva, a kdo še posluša svojo mamo?" se je pošalila, nato pa dodobra prestrašila britanske navijače: "Najbolj me skrbi, da Andy ne bo več dolgo igral. V teniškem vrhu je že približno 12 let."

"Najbolj me skrbi, da Andy ne bo več dolgo igral. V teniškem vrhu je že približno 12 let."

Murray se je teniškim profesionalcem pridružil leta 2005. V svoji karieri je osvojil 45 turnirjev, od tega tri grand slame - poleg OP ZDA (2012) še dva Wimbledona (2013, 2016). Je edini tenisač z dvema zlatima olimpijskima kolajnama (London 2012, Rio de Janeiro 2016).

Tridesetletnik je prav tako britanski teniški heroj. Leta 2012 je postal prvi Britanec z zmago na grand slamih po Fredu Perryju daljnega leta 1936. Naslednje leto je slavil na Wimbledonu in spet postal prvi Britanec po Perryju (1936), ki je osvojil najprestižnejši turnir na svetu.

Ob kopici posamičnih uspehov je zablestel tudi v ekipni konkurenci in leta 2015 Veliko Britanijo popeljal do prvega naslova Davisovega pokala po 79 letih!

V pestrem zaključku lanske sezone je osvojil kar pet zaporednih turnirjev in po ogorčenem boju dobil interni dvoboj z Đokovićem. Ogromno število obračunov je zahtevalo svoj davek, ki ga plačuje še danes.

Nedavno je celo namignil, da ne izključuje možnosti predčasnega slovesa. "Vem, da so nekateri zelo dobri tudi po 30. letu, a morda pri meni ne bo tako. Ne vem, kako dolgo bom vztrajal. Igral bom, dokler mi bo telo dopuščalo," je izjavil za britanske medije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice