Šport
40 ogledov

Maratonska junakinja grešila

Rita Jeptoo EPA
Kenijska maratonka Rita Jeptoo, zmagovalka maratonov v Chicagu in Bostonu, naj bi si pomagala na nedovoljen način. Po za zdaj še neuradnih informacijah so tekmovalko ujeli pri uporabi prepovedanega eritropetina.

Jeptoojeva, ena najboljših maratonk na svetu, naj bi bila pozitivna na testu konec septembra. Prvi je informacijo objavil ameriški spletni portal RunBlogRun, združenje največjih maratonov na svetu (WMM) pa je nato sporočilo, da bo zadržalo podelitev nagrade tekačici, ker so se pojavili sumi o dopingu.

Krovna atletska zveza pozitivnega primera še ni potrdila. Jeptoojeva je nazadnje zmagala pred tremi tedni na maratonu v Chicagu s časom 2:24:35, aprila pa je dobila tudi bostonsko tekmo. V zadnjih dveh sezonah je po dvakrat zmagala na teh maratonih in je tako v seštevku WMM zbrala 100 točk, kar bi ji prineslo skupno zmago in nagrado pol milijona dolarjev. Po prvotnem scenariju bi ji morali priznanje podeliti konec tedna na newyorškem maratonu, ki se ga Kenijka namerava udeležiti.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so pozitiven primer tekačice že potrdili na kenijski atletski zvezi. Iaaf je kenijsko zvezo seznanila s pozitivnim testom A, v Keniji so tekačico pozvali k pojasnilu, a je zanikala kakršnekoli nepravilnosti. V Keniji bodo počakali še na rezultate testa B.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.