Šport > Moto športi
3421 ogledov

Bizarni prizori iz Suzuke: "Česa tako čudnega pa še ne"

Max Verstappen Profimedia
Dirko formule 1 na Japonskem je zaznamovala razočarljiva razglasitev novega / starega svetovnega prvaka.

Max Verstappen (Red Bull) je z zmago na VN Japonske potrdil drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka. Dirkač Red Bulla ima štiri dirke pred koncem prvenstva neulovljivih 113 točk prednosti pred moštvenim kolegom Sergiom Perezom. Še točko več zaostaja Charles Leclerc (Ferrari).

Leclerc je sicer dirko v Suzuki končal na drugem mestu, s čimer bi lahko odločitev o naslovu svetovnega prvaka prestavil za 14 dni, vendar je po petsekundnem pribitku nazadoval na tretje.

Po dirki je tako v paddocku kot med navijači na tribunah ter doma pred televizijskimi zasloni nastala velika zmeda, saj nihče ni vedel, ali je Verstappen res postal svetovni prvak. Dirkači so namreč zaradi težkih vremenskih razmer odpeljali le 29 od 53 krogov, zato sprva ni bilo jasno, koliko točk bodo prejeli.

Strokovni komentator Sky Sportsa Johnny Herbert je Verstappna napovedal kot svetovnega prvaka za sezono 2022, ampak mu vsi niso verjeli. Celo Verstappen je bil skeptičen, ko so ga v zakulisju obvestili, da je naslov neizpodbitno njegov. "Nisem še svetovni prvak. Ali pač? Si prepričan?" je bil zmeden dirkač Red Bulla.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Zakaj je nastala zmeda?

Po trenutnen pravilniku se na dirkah, kjer dirkači odpeljejo od 25 do 50% predvidene dolžine, zmagovalcu podeli 13 točk. Če dirkači odpeljejo od 50 do 75% dirke, pa 19 točk. Po tem scenariju bi Verstappen moral za osvojitev naslov počakati vsaj do dirke za VN ZDA čez dva tedna v Austinu.

Za dodatna pojasnila glede pravilnika so nato poskrbeli predstavniki Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia), ki so sporočili, da se pravilo o zmanjšanjem številu točk upošteva samo v primeru, kadar prekinjene dirke ni mogoče nadaljevati.

Posledično je Verstappen prejel polnih 25 točk, kar mu je prineslo neulovljivo prednost pred zasledovalci.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
"Med dirko nisem imel pojma, kako se bodo odločili glede točk," je povedal novi / stari svetovni prvak. "V prvem planu je bila zmaga. Ko sem prečkal ciljno črto, sem razmišljal, da sem odpeljal dobro dirko, vendar še nisem postal prvak. Med intervjujem po dirki so mehaniki kar neankrat začeli navijati. Izvedel sem, da je Sergio napredoval na drugo mesto, vendar še vedno nisem vedel, ali bomo prejeli vse možne točke. K meni je nato pristopil delegat Fie in me obvestil, da sem svetovni prvak, toda ljudje so še vedno trdili, da mi manjka ena točka. Vse skupaj je bilo kar malce čudno, na koncu se je izkazalo, da imam dovolj točk. Zmeda me ni motila, pravzaprav je bilo kar zabavno," je dodal Nizozemec.

Ob kaotičenm dogajanju v Suzuki pa niso bili zmedeni le neposredni udeleženci, temveč tudi uporabniki družbenih omrežij.

"Ali je F1 pravkar Maxa Verstappna predčasno okronala za svetovnega prvaka?" je seriji smejočih emojijev pripisal nek uporabnk.

"Schrödingerjev svetovni prvak," se je na paradoksalni miselni preizkus Erwina Schrödingerja navezal drugi.

"Najbolj antiklimatičen način, kako izvedeti, da si postal svetovni prvak, v zgodovini tega športa," je zapisal nek navijač. "Tako čudnega načina za razglasitev prvaka pa še ne," je bil še eden v poplavi zapisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.