Šport > Moto športi
26 ogledov

Četveroboj za "najboljšega" poraženca

vn nemčije nurburgring zmaga hamilton EPA
Sedem dirk pred koncem sezone 2011 (naslednja sledi čez dober teden v Monzi za VN Italije) je Sebastian Vettel (Red Bull) pred svojim drugim naslovom svetovnega prvaka. Njegova prednost je tolikšna, da bomo jeseni raje spremljali naslednjih pet bitk.

Četveroboj za prvega poraženca

Morda bi bilo bolje, če rečemo bitka za "najboljšega" oziroma prvega poraženca sezone 2011 formule 1. Mark Webber (Red Bull) ima 167 točk, Fernando Alonso (Ferrari) 157, Jenson Button 149 in Lewis Hamilton (oba McLaren) pa 146. Webber ima najboljši dirkalnik, a dirka hladno-toplo. Alonso nima zmagovalnega dirkalnika, a zna iz njega izstisniti 120 odstotkov (pet dirk zapored ni bil slabši kot četrti). Dirkača McLarna sta sicer hitra, a Hamiltona tepejo nesreče, Buttnu pa je dirkalnik že dvakrat odpovedal. Med njimi je le 21 točk razlike, prav vse je še možno.

Ekipni dvoboj pri Mercedesu

Gotovo v nobeni ekipi ni tako prestižen kot pri Mercedesu. Mladi Nico Rosberg (56 točk) si še kako želi premagati sedemkratnega prvaka Michaela Schumacherja (42 točk). Na kvalifikacijah je bil Schumi le enkrat boljši, na dirkah pa je vse boljši in zmanjšuje zaostanek.

Sennova bitka dokazovanja

Bruno Senna v Renaultu dobiva prvo pravo priložnost v formuli 1. S sedmim mestom v Spaju je dokazal, da nima le imena, ampak je res hiter in talentiran. Čeprav je na dirki naredil napako, ga ekipa podpira. Eric Boullier pravi, da je dal Brazilec ekipi novega elana, da so prvič po VN Malezije mehaniki ploskali v garaži. Senna ima zagotovoljen sedež le še za eno dirko. Da bi dobil kokpit za sezono 2012, bo moral pokazati res veliko. Če se uspe vrniti Robert Kubica, pa mu morda tudi to ne bo pomagalo, saj so tudi v ostalih velikih ekipah sedeži za naslednjo leto že zapolnjeni.

Ekipni dvoboj za obstanek

Sebastien Buemi ima 12 točk, Jaime Alguersuari (oba Toro Rosso) pa 10. Na prvi pogled sicer malo zanimiva bitka, a temu ni tako. Tako Daniel Ricciardo in zdaj še Jean-Eric Vergne trkata na vrata Tora Rossa. V formuli Renault 3.5 sta oba odlična. Ricciardo se zdaj kali v Hispanii. Vsaj eden od njiju bo naslednje leto gotovo dirkal v formuli 1. Ne Algueruari ne Buemi letos nista navdušila – izjema so le zadnje kvalifikacije Alguersuarija.

Bitka znanja, ne denarja

Velika četverica (Red Bull, McLaren, Ferrari in Mercedes) je razred zase, Renault se še nekako "šlepa" za njimi, nato pa – kot že nekaj zadnjih let – sledi bitka za zlato sredino med ekipami Sauberja (35 točk), Force Indie (32), Tora Rossa (22) in Williamsa, ki pa je z vsega petimi točkami kot največje razočaranje te sezone že izpadel. Tehnični direktor James Key je pozimi iz Force Indie prestopil v Sauber. Adrian Sutil po slabem začetku sezone lovi Kamuija Kobajašija, novinca Sergio Perez in Paul di Resta pa sta izenačena z osmimi točkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.