Šport > Moto športi
2067 ogledov

"FIA ščiti Vettla, povem vam, zakaj"

Epa
Za glavno polemiko VN Singapurja je poskrbel Sebastian Vettel (Ferrari).

Sebastian Vettel zna pokritizirati dirkaške kolege, precej slabše mu gre prevzemanje odgovornosti za svoje napake. Štirikratni svetovni prvak je v prvem krogu dirke za VN Singapurja trčil v Maxa Verstappna in spotoma končal dirko moštvenega kolega Kimija Räikkönena. Ferrari je posledično vpisal dvojno ničlo, saj je nekaj ovinkov kasneje odstopil tudi Vettel.

Nemec je dirko začel z najboljšega startnega položaja in se v iskanju idealne linije za vožnjo skozi prvi ovinek začel pomikati proti Verstappnu. Dirkač Red Bulla se mu je poskušal umakniti, vendar se je znašel tik ob Räikkönenu, ki ga je Vettel bržkone spregledal. Sledilo je neizbežno trčenje in trojni odstop, ki ga je s pridom izkoristil Lewis Hamilton. Dirkač Mercedesa ima po tretji zaporedni zmagi 28 točk prednosti pred Nemcem.

Scuderia je odgovornost za incident pripisala Verstappnu, kar je ostro obsodil šef Red Bulla Christian Horner: "Kako lahko po ogledu posnetka krivdo pripišeš Verstappnu? Kdorkoli krivi Verstappna, mora na pregled oči," je dejal. Podobno je razmišljal dirkač. "Sebastian me je stisnil. Če se boriš za naslov svetovnega prvaka, si česa takšnega ne moreš privoščiti," je povedal Verstappen, medtem ko se je Vettel branil, češ da ne ve, kaj točno se je zgodilo.

Incident je pregledala Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), ki se je odločila, da Nemca ne bo kaznovala. Po mnenju Maxovega očeta Josa Verstappna gre za politično odločitev, pogojeno z dejstvom, da se Vettel bori za naslov svetovnega prvaka.

"Ne moremo kriviti Maxa. Vettel si zasluži kazen, vendar ga ne bodo kaznovali, ker je že dobil opozorilo. Če bi dobil strogo kazen, bi bilo prvenstvo odločeno. To je politična igra in odločili so, da gre za dirkaški incident," je senco dvoma na objektivnost Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) vrgel nekdanji dirkač.

Vettel se je tako izognil formalnim sankcijam, prav tako pa za nesrečo ni ponudil opravičila. "Rekel je nekaj v smislu 'lahko bi naredil drugače, a kar je, je'," je povedal Verstappen. Na vprašanje, ali se je Vettel opravičil, pa je odvrnil: "Ne."

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • Tupamaros 00:23 24.september 2017.

    Gdo še sploh gleda F1?

Sorodne novice