Šport > Moto športi
17 ogledov

Napad na Red Bull: "Brez taktiziranja"

vn belgije 2011 mclaren EPA
Počitnice se končane, sezona formule 1 se nadaljuje z VN Belgije. Ta bo nekaj posebnega za Michaela Schumacherja, ki bo obeležil 20-letnico v F1, pa za Marka Webbra, ki praznuje 35. rojstni dan, in Bruna Senno, ki z Renaultom dobiva prvo pravo priložnost.

"Dirkališče Spa ima vse, kar si želi dirkač: neverjetno hitre zavoje, počasne šikane in je zaradi spreminjajočega vremena lahko polno presenečenj," čar dirke v belgijskih Ardenih izpostavlja Sebastien Vettel (Red Bull), zmagovalec šestih letošnjih dirk in z veliko prednostjo vodilni v skupnem seštevku letošnje sezone, ki pa v Spaju še nima zmage. Lani je bil na kvalifikacijah najhitrejši Mark Webber (Red Bull), dirko pa je dobil Lewis Hamilton (McLaren). "Ker je veliko dolgih ravnin, to ni naša najboljša steza. Vseeno mislim, da imamo zelo dober dirkalnik, zato se že veselim dirke," še pove Vettel.


Zadnji dve dirki pred počitnicami je dobil McLaren in tako je pričakovati, da bosta Hamilton in Jenson Button tudi v Belgiji glavna izzivalca Red Bullu. "Morali bomo tvegati. Nismo v poziciji, da bi lahko taktizirali, dirkača bosta morala napasti sleherno priložnost, ki se jima bo ponudila," napoveduje eden od McLarnovih direktorjev, Jonathan Neale. Predaje ne pozna niti Ferrari. "Do konca je še osem dirk, kar je še veliko. Enostavno moramo skušati zmagati čim več dirk, osvojiti čim več točk in se ne preveč obremenjevati s situacijo v skupnem seštevku," pove Felipe Massa, ki za razliko od ekipnega kolega Fernanda Alonsa (ta je bil na zadnjih štirih dirkah vselej na stopničkah) nima več realnih možnosti za naslov prvaka.


Za trojico najboljših moštev letos se bosta v jesenskem delu prvenstva za končno četrto mesto med konstruktorji udarila Mercedes in Renault. Pri prvih bo ta konec tedna v središču pozornosti Michael Schumacher, ki praznuje 20-letnico svoje prve dirke v formuli 1, medtem ko imajo drugi novega aduta v Brunu Senni, ki bo vsaj na naslednjih dveh dirkah zamenjal Nicka Heidfelda. "Skušal bom opravičiti zaupanje ekipe. Če bom blizu Petrovu, bo to lep dosežek," pove Bruno.


Številke pred VN Belgije

Čeprav je Vettel brez zmage že tri dirke, pa je njegova statistična premoč še naprej impresivna: šest zmag na 11 dirkah, devet na zadnjih 15 dirkah, osem najboljših startnih položajev. Le trije dirkači doslej so v eni sezoni zmagali več kot šest dirk, pa niso postali prvaki (Schumacher 2006, Kimi Räikkönen 2005 in Alain Prost 1988 in 1984). Red Bull je bil na pole positionu zadnjih 12 dirk, Ferrari nazadnje lani v Singapurju in McLaren nazadnje lani v Kanadi. Ferrari je dobil šest od zadnjih devetih VN Belgije. Od leta 1999 na tem dirkališču zmagujeta le Ferrari in McLaren. S šestimi zmagami je v Spaju najuspešnejši Schumacher.


Skupni seštevek po 11. dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. S. Vettel 234 točk
2. M. Webber 149
3. L. Hamilton 146
4. F. Alonso 145
5. J. Button 134
6. F. Massa 70
7. N. Rosberg 48
8. N. Heidfeld 34
9. M. Schumacher 32
10. V. Petrov 32

Moštva:
1. Red Bull Renault 383 točk
2. McLaren Mercedes 280
3. Ferrari 215
4. Mercedes 80
5. Renault 66
6. Sauber Ferrari 35

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.