Šport > Moto športi
1092 ogledov

Novost neslavno pogorela na prvem testu

sebastian vettel ščit kabina ferrari EPA Vettel je ščit odstranil po enem krogu.
Ferrari je na prostem treningu v Silverstonu predstavil nov sistem za zaščito dirkaške kabine, ki se, sodeč po reakciji Sebastiana Vettela, ni izkazala za najbolj posrečeno.

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) se zavzema za uvedbo posebne zaščite dirkaške kabine za sezono 2018, kar pa nekatere veljave formula 1 navdaja z veliko mero skepticizma.

Ščit (angl: shield), narejen iz prozornega polikarbonata, je zasnovan tako, da je nameščen pred kokpitom dirkalnika F1 in dirkača ščiti pred morebitnimi delci, umazanijo in ostanki razbitin.

Novost je na prostem trenignu pred VN Velike Britanije testiral Ferrarijev Sebastian Vettel, vendar je ščit odstranil po enem samem krogu, ker se mu je je začelo vrteti.

"Nameravali smo voziti s ščitom, vendar mi zaradi ukrivljenosti ni bilo všeč. Postal sem malce omotičen, ker mi je glavo potiskalo naprej, zato smo se odločili, da ga odstranimo," je povedal štirikratni svetovni prvak.

FIA se zavzema, da bi novost v praksi zaživela že prihodnje leto, kar pa po prvih povratnih informacijah ni najbolj verjetno. Naslednje testiranje je predvideno na septembrski VN Italije.

"Sodeč po Sebastianovih izjavah, ni preveč priljubljen," je za Reuters povedal šef Red Bulla Christian Horner. "Prezgodaj je, da bi koncet uvajali že prihodnje leto. Prepričan sem, da se bomo o tem pogovarjali na strateškem sestanku," je dodal prvi mož Red Bulla.

christian horner red bull | Avtor: EPA EPA
Z njim se strinja tudi šef namestnik šefa Force Indie Bob Fernley, ki podpira zavezanost formule 1 k izpopolnitvi varnosti in zaščiti dirkača, vendar želi, da se novost pred vpeljavo optimizira.

"Temu smo zavezani, odvisno pa je, katero smer bomo ubrali. Najbolje bi bilo, da pričnemo z vgrajevanjem ogrodja za ščit in ga razvijamo naprej. Ko bo izpopolnjen, ga lahko uvedemo v tekmovanje," povedal Fernely in dodal, da se bodo morala moštva zediniti glede kriterijev, na podlagi kateri bodo presojali učinkovitost in delovanje ščita.

"Slišali ste, da je Sebastianu glavo sililo naprej in da ima ščit velik vpliv na aerodinamiko. Takšni izzivi so velik zalogaj za Red Bull, kaj šele za ekipo z manj razpoložljivimi sredstvi," je opozoril Horner.

ferrari sebastian vettel Zaščita kabine Šport Ferrari bo predstavil novost
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice