Šport > Moto športi
603 ogledov

Razburljivo, razlika med prvim in drugim znašala manj kot sekundo

Max Verstappen Profimedia
Verstappen komaj zadržal zmago v Imoli.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec sedme dirke letošnje sezone svetovnega prvenstva formule 1 za veliko nagrado Emilije Romanje v Imoli. Branilec naslova in vodilni v sezoni SP je ugnal Britanca Landa Norrisa (McLaren), ki je zaostal manj kot sekundo, tretji je bil Monačan Charles Leclerc (Ferrrari).

Trikratni zaporedni svetovni prvak je kvalifikacijsko zmago in prvi startni položaj pretvoril v zmago, svojo 59. v karieri, a mu je bilo tokrat vse prej kot lahko. Čeprav je Verstappen vodil praktično od starta do cilja, pa ga je v zaključku dirke vztrajno lovil Norris, a je zmagovalcu prejšnje dirke v Miamiju zmanjkal krog ali dva za preboj na sam vrh.

Norris je na koncu zaostal vsega 0,725 sekunde, Leclerc pa na tretjem slabih osem sekund. Tik pod odrom za zmagovalce je končal Avstralec Oscar Piastri v McLarnu, peti je bil Španec Carlos Sainz ml. (Ferrari), šesti pa sedemkratni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton v Mercedesu.

Red Bull je imel sicer v Imoli kar nekaj težav in Verstappen na treningih ni bil posebej prepričljiv. A ko je šlo za res, je Nizozemec spet pokazal, zakaj je eden najboljših v tem športu. Na sedmi postaji sezone je še sedmič dosegel "pole position", skupno je z osmimi zaporednimi najboljšimi startnimi položaji izenačil dosežek Brazilca Ayrtona Senne iz sezon 1988 in 1989. Danes pa je dosegel še peto zmago v tej sezoni.

Verstappen je tako še povišal prednost v skupnem seštevku prvenstva, po sedmih dirkah ima 161 točk. Na drugo mesto se je vrnil Leclerc, ki je pri 113. Mehičan Serigo Perez (Red Bull), danes le osmi, ima na tretjem mestu 107 točk, Norris pa 101 na četrtem.

Današnja dirka se je začela precej čisto, dirkači so drug drugemu pustili dovolj prostora v prvih zavojih, posledično je tudi vrstni red po startu ostal enak. Verstappen je dovolj dobro startal, da je zadržal vodstvo pred Norrisom, Leclercom, Sainzem in Piastrijem, slednji je bil sicer drugi najhitrejši v kvalifikacijah, a je zaradi kazni startal kot peti.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

Steza v Imoli tokrat ni omogočala prav veliko prehitevanj, v uvodnih šestih krogih si je Verstappen privozil slabi dve sekundi prednosti. Tudi nadaljevanje dirke je bilo mirno, v 21. krogu je imel Nizozemec dobrih šest sekund naskoka, še najbolj zanimiva je bila bitka za četrto mesto, kjer je Piastri lovil Sainza.

Dirko so nekoliko bolj zanimivo naredili postanki v boksih. Prvi je po nov komplet pnevmatik zapeljal Norris, ki se je nato za trenutek "zataknil" za Verstappnovega moštvenega kolega Pereza, ki je startal šele 11., a je hitro prišel mimo. Verstappen je po svojem postanku v boksih znova prevzel vodstvo s prednostjo štirih sekund.

Zgodnja postanka McLarna sta se izplačala, saj je Piastri po svojem prišel pred Sainza, ob tem pa še izredno blizu Leclercu v boju za tretje mesto. Verstappen je medtem hitro obnovil prednost šestih sekund na vrhu in po nekaj krogih povišal na sedem.

Proti koncu dirke se je nato Leclerc začel približevati Norrisu, a je Britanec ostal spredaj, ob tem pa sam začel voziti hitreje in se približevati Verstappnu, prednost je hitro padla nazaj na štiri sekunde deset krogov pred koncem.

Norris je vztrajno pridobival proti Nizozemcu, šest krogov pred ciljem je zaostajal le še dve sekundi. Prišel je tudi že pod sekundo, a je 24-letni Britanec v lovu preveč uničil svoje gume, za napad pa mu je zmanjkal še kakšen krog ali dva, tako da se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

"Glede na to, kako se je začelo, smo odpeljali odlično dirko, za katero sem se moral zelo potruditi. Vso dirko sem vozil na polno, da sem ustvaril razliko. Na srednji trdoti gum sem se počutil precej močno, trde pa je bilo težje obvladovati in zadnjih 15 krogih nisem imel oprijema, veliko sem drsel," je dejal Verstappen.

Naslednja preizkušnja sezone SP bo že čez teden dni, ko bo karavana formule 1 med 24. in 26. majem gostovala v Monaku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice