Šport > Moto športi
142 ogledov

Velik korak k naslovu prvaka

Marc Marquez
Španec Marc Marquez (Honda) je zmagal na dirki motociklistov za svetovno prvenstvo na Phillip Islandu za veliko nagrado Avstralije in še povečal vodstvo v skupnem seštevku najelitnejše kategorije motoGP.

Marc Marquez je na Phillip Islandu naredil velik korak k novemu naslovu, saj je Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), drugouvrščeni v skupnem seštevku, končal dirko šele na 13. mestu.

Na drugem in tretjem mestu sta tokratno dirko zaključila voznika Yamahe Italijan Valentino Rossi z zaostankom 1,799 sekunde in Španec Maverick Vinales. Marquez, ki je v Avstraliji s prvega startnega mesta začel še četrto leto zaporedoma, ima sedaj v SP 33 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, na zadnjih dveh dirkah pa je mogoče osvojiti največ 50 točk.

Pred dirkama v Maleziji in Španiji ima 24-letni Marquez tako lepo prednost. Španec je s šesto zmago v sezoni 35. slavil v kraljevskem razredu, v katerem je zbral 88 startov, polovico pa jih je začel s prvega startnega mesta. Na Phillip Islandu je zmagal še leta 2015, dvakrat pa je ob prvem začetku padel in predčasno končal dirki.

Andrea Dovizioso VN Japonske motoGP Šport Dovizioso do zmage v zadnjem zavoju

Marquez se je od tekmecem nekoliko bolj oddaljil sedem krogov pred koncem in pustil, da so se za preostali mesti na zmagovalnih stopničkah pomerili legendarni Rossi, Vinales in Francoz Johann Zarco (Yamaha). Slednji je bil pred začetkom ciljne ravnine še tretji, nato pa ga je ugnal Vinales. Rossi, na Phillip Islandu je zmagal že šestkrat, je unovčil svoje izkušnje in si priboril drugo mesto; po hudem padcu in dvojnem zlomu noge se je na dirkališča vrnil, in to veliko prej od prvotnih predvidevanj, šele prejšnji mesec.

V kategoriji moto3 si je Španec Joan Mir (Honda) z zmago že zagotovil naslov svetovnega prvaka. Portugalec Miguel Oliveira (KTM) je zabeležil svojo prvo zmago v SP v kategoriji moto2, kjer v skupnem seštevku vodi Italijan Franco Morbidelli (Kalex).

Dva dneva, dva padca Šport Rossi: Ko sem se zavedel, sem že letel po zraku.

Mir je na zaradi dežja nekoliko skrajšani dirki v moto3 zabeležil deveto zmago v sezoni in si pred prestopom v močnejšo kategorijo v letu 2018 že zagotovil naslov v najšibkejšem razredu SP. Drugi je bil njegov moštveni kolega in povratnik po poškodbi Belgijec Livio Loi z 0,351 sekunde zaostanka, z 0,359 sekunde zaostanka za zmagovalcem pa je tretje mesto zasedel še tretji voznik Honde Španec Jorge Martin.

Oliveira je v moto2 slavil pred Južnoafričanom Bradom Binderjem (KTM), ki je zaostal 2,974 sekunde, tretji je bil Morbidelli, ki pa je povečal skupno prednost v prvenstvu na 29 točk. Njegov najbližji zasledovalec Tom Lüthi iz Švice (Kalex) je namreč dirko končal na desetem mestu z več kot 12 sekundami zaostanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice