Šport > Moto športi
242 ogledov

Velik korak k naslovu prvaka

Marc Marquez
Dirka v Aragoniji se je v razredu MotoGP končala po željah domačih navijačev.

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec 14. dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. V elitnem razredu motoGP je za zmago na preizkušnji za VN Aragonije premagal rojaka in moštvenega sotekmovalca Danija Pedroso, tretji je bil še en domačin Jorge Lorenzo (Ducati).

Na četrtem in petem mestu sta končala oba Yamahina dirkača, popoln španski uspeh je zaokrožil četrti Maverick Vinales, peti pa je bil Italijan Valentino Rossi, ki je na dirki nastopil le tri tedne po zlomu noge.

MotoGP Šport Doktor Rossi utišal vse dvomljivce

Današnja dirka je imela pravzaprav dva junaka - Marquez je na koncu sicer skorajda rutinsko prišel do zmage, a je moral zanjo v prvem delu dirke precej garati. Slabo startno izhodišče, v kvalifikacijah je bil po padcu tik pred koncem le peti, mu ni omogočilo lahkega začetka, a so pri Hondi očitno za Marqueza skovali nekoliko boljšo taktiko glede pnevmatik, saj je imel vodilni v SP na koncu nekaj manj težav kot Pedrosa. Ta je bil tudi v igri za zmago, a je v zadnjih krogih nekoliko spustil ritem in ni več tvegal vsega.

Dolgo je sicer kazalo, da bo zmaga morda pripadla Lorenzu, ki v tej sezoni najvišje stopničke še nima, nazadnje pa je moral priznati premoč obema dirkačema na Hondah, ki sta ga prehitela v zadnji tretjini preizkušnje.

Lorenzo je najbolje začel dirko, drugo mesto iz kvalifikacij je hitro spremenil v vodstvo ter nato prevladoval v prvi polovici dirke v Alcanizu. Slabše je šlo Vinalesu, najboljšemu iz kvalifikacij, ki je krožil okrog četrtega in petega mesta, nazadnje pa, tudi po dobljenem boju z moštvenim sotekmovalcem Rossijem, končal tik pod stopničkami.

Italijanski veteran je v Acanizu spisal še eno poglavje svoje bogate kariere in povečal sloves neuničljivega dirkača. Čeprav bi zdravniki verjetno raje videli, da bi bila pred komaj tremi tedni poškodovana in zlomljena desna noga deležna več počitka, je Rossi napovedal, da se bo hitro vrnil. V Alcanizu je brez težav zdržal vse treninge, v kvalifikacijah pa glede na svoje zdravstveno stanje poskrbel celo za manjšo senzacijo in bil tretji. Še korak dlje je naredil na dirki in bil v prvi polovici celo drugi za Lorenzom, potem pa so ga tekmeci le ujeli in eden za drugim prehitevali. Rossi se je sicer skušal upirati, a ni zdržal in nazadnje je bilo peto mesto verjetno kljub vsemu dosežek, s katerim je lahko zadovoljen.

Marc Marquez | Avtor: Epa Epa

Nekoliko manj je bil po dirki zadovoljen Pedrosa, ki je menil, da je njegov tekmec pretiraval pri branjenju položaja. "Na ciljni ravnini je delal zelo čudne manevre. Pri 300 km/h me je zaprl in mi ni pustil dovolj prostora. A sem vseeno našel način, da sem ga prehitel in potem nadaljeval do stopničk," je dejal Španec, ki je priznal, da je možnosti za zmago izgubil že na začetku. "Zaradi izbire gum medium sem moral biti bolj previden. Sicer pa sem zadovoljen, bil sem konkurenčen celoten konec tedna, z Marcom pa sva imela dobro dirko."

Hondin uspeh je s prvim mestom nadgradil Marquez, ki tudi ni skrival veselja: "Težka dirka je bila, temperature pa so tudi naredile svoje. Začeti sem moral malo bolj previdno, pozneje je steklo, čeprav nisem imel najboljšega občutka. A kljub temu mi je uspelo, hvala navijačem in ekipi," je dejal najboljši Španec v Alcanizu.

Z novo zmago, peto v sezoni, se je Marquez utrdil na vrhu SP. Zdaj ima 224 točk, Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), s katerim sta bila pred današnjo dirko izenačena, a je v Španiji pripeljal le do sedmega mesta, ima zdaj 208 točk, tretji je Vinales s 196.

V razredu moto2 je slavil Italijan Franco Morbidelli (Kalex). Na drugo in tretje mesto sta stopila Italijan Mattia Pasini (Kalex) in Portugalec Miguel Oliveira (KTM). Morbidelli je z osmo zmago v sezoni še okrepil vodstvo v seštevku SP. Dvaindvajsetletnik vodi z 21 točkami prednosti pred drugouvrščenim Švicarjem Thomasom Lüthijem (Kalex), ki je dirko končal na četrtem mestu.

Najhitrejši v moto3 je bil Španec Joan Mir, ki je ugnal Italijana Fabia di Giannantonia in Eneo Bastianinija. Mir prepričljivo vodi v skupni razvrstitvi, drugouvrščeni Italijan Romano Fenati je z desetim mestom skorajda zapravil vse možnosti, da bi se lahko zavihtel na prvo mesto v seštevku prvenstva, saj po novem za vodilnim Špancem zaostaja že 80 točk.

 

Sezona se bo nadaljevala 15. oktobra z dirko v japonskem Motegiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.