Šport
21 ogledov

Nabrušeni risi v Innsbrucku začeli z zmago

Kopitar Slovenija BiH prijateljska tekma Podmežakla Jesenice
1/8
Saša Despot
Slovenska hokejska reprezentanca je na tekmi prvega kroga turnirja evropskega izziva v Innsbrucku premagala Belorusijo (3:0). Sledita še tekmi s Francijo in Avstrijo.

Uvodna tekma prijateljskega turnirja za evropski izziv v tirolski prestolnici je slovenski reprezentanci prinesla tudi prvi lep uspeh. Proti Belorusiji, v zadnjem času zagrizeni tekmici slovenskih risov (letos sta se moštvi borili tako na olimpijskih kvalifikacijah kot na SP, uspeh pa je bil polovičen), so izbranci Matjaža Kopitarja prikazali všečno in borbeno predstavo, začinili pa so jo tudi z zadetki.

Selektor Kopitar je v vrata za prvo tekmo postavil Roberta Kristana, ki pa vsaj v prvi tretjini ni imel veliko dela. Večina dogajanja se je namreč odvila pred vrati njegovega nasprotnika v beloruski vrsti Vitalija Kovala. Že začetni pritisk Slovenije je obrodil sadove. Potem ko je prvi napad izpeljal lepo akcijo, je do strela prišel Robert Sabolič, njegov močan poskus od daleč pa je bil za vratarja Belorusije premočan in Slovenija je hitro povedla.

Manj kot pol minute do novega veselja

A veselje v slovenski vrsti se ni še niti dobro poleglo, ko je bilo že 2:0. Drugi napad z Janom Muršakom, Marcelom Rodmanom in Janom Urbasom je takoj krenil proti golu, prvi strel je vratar še ubranil, toda odbiti plošček je s kakšnega metra v mrežo potisnil Urbas. Med zadetkoma je minilo le 24 sekund, pozneje pa se je vrtoglavi ritem le nekoliko unesel. Še vedno pa so bili Slovenci boljši, imeli premoč na ledu in nadzorovali položaj, obenem pa skušali z novimi akcijami vodstvo še povišati. V zadnjem delu prve tretjine tudi z igralcem več, ko bi Sabolič lahko zadel še drugič, a je bil za las nenatančen, ob beloruski prednosti 5-4 pa je slovenska obramba ostala trdna.

Nadaljevanje je bilo tudi v podobnem slogu. Iz prve nevarne akcije v drugi tretjini so Slovenci povišali vodstvo na 3:0, potem ko so izigrali belorusko obrambo in Muršaku ni bilo težko premagati vratarja. Nato so do sape počasi prišli tudi slovenski tekmeci, vendar je bil Kristan zanesljiv. Ne samostojni prodor Artjoma Volkova, ne nevaren strel Konstantina Zaharova, ne številna premoč Belorusije niso spremenili izida. Na slovenski strani je imel lepo priložnost še branilec Sabahudin Kovačevič, vendar je meril čez gol, ob koncu tretjine pa je imela Slovenija ob dveh zaporednih izključitvah na beloruski strani skorajda minuto in pol dva igralca več, toda najbolj nevaren poskus Jegliča je končal tik ob vratnici.

Kristanov "shutout", zmaga bi lahko bila še višja

Slovenija je tudi v zadnjem delu igrala zbrano in natančno. V obrambi so soigralci skrbeli, da je Kristan ostal nepremagan, čeprav je bilo nekajkrat vroče pred njegovimi vrati, še posebej ob številčni prednosti. A tudi slovensko vodstvo bi bilo lahko še višje, Rok Tičar je v 50. minuti tako zadel prečko. V zadnjih minutah so skušali Belorusi na vsak način doseči vsaj častni gol, a jim ni pomagala niti igra brez vratarja, ko so imeli na ledu že igralca več. Slovenska obramba je bila trdna, Kristan pa ni klonil za končno gladko zmago s 3:0.

"Mislim, da je bila prva tretjina takšna, kot si jo želimo. V drugi je skušal nasprotnik narediti vse, da se vrne, zaradi česar smo naredili preveč prekrškov. V tretji pa je bilo do zadnjih pet minut vse v redu, konec pa ni bil najboljši. Če bi bil izid bolj tesen, si tega ne bi smeli dovoliti," je bila prva ocena selektorja Kopitarja.

V petek se bo Slovenija ob 18.30 pomerila z Avstrijo, turnir pa bo končala v soboto ob 14.30 s tekmo proti Franciji.

Evropskega izziv, Innsbruck, 1. krog:

Slovenija : Belorusija 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Sabolič (3), Urbas (4), Muršak (22)

Francija : Avstrija 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Lestvica:
1. Slovenija 3
2. Francija 3
3. Avstrija 0
4. Belorusija 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.