Šport
27 ogledov

Najboljši Slovenec ni bil Pibernik, ampak Tratnik

Fernando Gaviria EPA
Peto etapo Gira je dobil mladi Kolumbijec Fernando Gaviria, kolesar ekipe Quick-Step Floors je tako postal prvi kolesar z dvema etapnima zmagama na letošnji dirki.

Tokrat je drugo mesto za Fernandom Gavirio zasedel Italijan poljjskih korenin Jakup Mareczko, tretje pa Irec Sam Bennett. Skupno vodstvo je zadržal Luksemburžan Bob Jungels, moštveni kolega etapnega zmagovalca.

Od Slovencev je bil najboljši Jan Tratnik, ki je zasedel 14. mesto, tudi vsi preostali so v cilj prišli v času zmagovalca. Jan Polanc, zmagovalec četrte etape, je zadržal 19. mesto v skupnem seštevku (+0:58), v seštevku mladih kolesarjev je še naprej četrti, tudi v šesti etapi pa bo nosil majico najboljšega na gorskih ciljih.

Etapa sicer ni bila povsem ravninska, a so bili vzponi na njenem začetku, tako da prave selekcije niso naredili. Že kmalu po startu sta glavnini ušla Poljak Maciej Paterski in Rus Jevgenij Šalunov. Sprinterske ekipe jima niso dopustile česa več od pobiranja točk na vmesnih ciljih in na edinem kategoriziranem vzponu, ko je bilo potrebno, so dodale plin, ubežnika dobrih 14 kilometrov pred ciljem ujele, svojim kapetanom pa zagotovile izhodišče za sprint.

Še pred njim je za zanimiv dogodek je poskrbel Luka Pibernik (Bahrain Merida), ki je šest kilometrov pred koncem napadel glavnino, prečkal ciljno z dvignjenima rokama, a na njegovo žalost je bil do pravega cilja še en krog, tako da se je veselil prekmalu. V pravem zaključku se za najvišja mesta ni boril, pravi zmagovalec pa je na nevarno spolzki cesti in po živčni vojni, kot so sprint poimenovali nekateri, postal Gaviria, ki je pred tem točke zbiral tudi na vmesnih ciljih, tako da je v razvrstitvi po točkah na prvem mestu prehitel Nemca Andreja Greipla.

"Vozili smo z dvema ciljema. Zadržati skupno vodstvo in dobiti etapo. Vse se je odvilo perfektno, to je zmaga vseh nas. Noge so v sprintu odgovorile tako, kot sem si želel, zmago pa bi posvetil vsem, ki me podpirajo, še posebno družini, ki je tukaj v Italiji," je bil zadovoljen Gaviria.

Vincenzo Nibali | Avtor: EPA EPA

Polanc, junak torkovega vzpona na Etno, je imel čast, da kot eden od nosilcev majic etapo, ki jo je spremljalo ogromno gledalcev - tudi zaradi dejstva, da je Pibernikov moštveni kolega Vincenzo Nibali doma iz Messine, kjer je bil tokrat cilj -, odpre iz prve vrste. Že pred začetkom je bilo jasno, da bo modro majico zadržal še nekaj etap, saj gorskih ciljev do osme etape ni veliko. Tako je etapo vzel bolj za regeneracijo, na edinem gorskem cilju, ta je bil četrte kategorije, se tako ni gnal, preostalo točko, za prvi dve mesti sta si pet točk razdelila ubežnika, je brez boja prepustil Eritrejcu Danielu Taklehaimanotu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.