Šport
42 ogledov

Neil svetovni prvak, John suspendiran

Žurnal24 main
S ponedeljka na torek se je v slovitem Cruciblu po maratonskem zadnjem sessionu končal finale svetovnega prvenstva v snookerju. Z rezultatom 18:13 je slavil Avstralec Neil Robertson.

Avstralec Neil Robertson je postal prvi svetovni prvak po letu 1980, ki ne prihaja z Britanskega otočja. V finalu se je pomeril s prvakom iz leta 2006, Škotom Graemejem Dottom, ter ga po dolgem odločilnem sessionu odpravil z rezultatom 18:13 v framih. Za najodmevnejši rezultat kariere bo 28-letni "The thunder from Down Under" prejel nagrado v višini 250.000 britanskih funtov.

"Res je neverjeten občutek postati svetovni prvak po pravem epskem boju. Pritisk pred finalom in med samo tekmo je bil res ogromen, saj je bilo tako veliko v igri," je z navdušenjem razlagal novi svetovni prvak, ki je v prihodnjih dneh pričakuje tudi naraščaj v družini.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Njegovo veselje je nekoliko zasenčil škandal glede nameščanja rezultatov, v katerega naj bi bil vpleten lanskoletni zmagovalec turnirja v Crucible Theatru, John Higgins. Slednjega je, po ogledu videoposnetka, kjer se jasno vidi kako se skupaj s svojim zastopnikom pogovarjata o nameščanju štirih framov na štirih različnih tekmah, suspendiral Barry Hearn, vodilni mož Svetovne snooker in biljard zveze. Higgins trdi, da se je v času, ko je bil posnet video, bal za svoje življenje in je v pogovorih sodeloval, saj je mislil, da ima opravka z rusko mafijo. Preiskava je v teku, posledice bodo znane v kratkem.

Novi svetovni prvak se na tiskovni konferenci po tekmi ni uspel izogniti vprašanjem v zvezi z nameščanjem rezultatov, na obtožbe na račun svojega starejšega kolega pa je odgovoril takole: "Novica me je povsem šokirala, kljub temu pa je ne bi komentiral, saj sem o vsem skupaj preslabo obveščen. Z odzivom Barryja (Hearna op.p) sem zelo zadovoljen in sem povsem prepričan, da bo pod njegovim vodstvom naš šport zelo napredoval."

Zadnji zmagovalec, ki ne prihaja z Britanskega otočja je bil Kanadčan Cliff Thorborn, ki je slavil leta 1980, medtem ko je bil kot zadnji Avstralec za svetovnega prvaka okronan Horace Lindrum daljnega leta 1952. To je bila sicer prva Robertsonova zmaga nad Dottom v štirih srečanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.