Šport
136 ogledov

Neprijetne reči za zmagovalca Toura 2012

Bradley Wiggins EPA
Zmagovalec Dirke po Franciji leta 2012 Bradley Wiggins je v vedno večjih težavh.

Pri znameniti ekipi Sky imajo vse več težav ob podatkih, ki prihajajo na plan o morebitnem nedovoljenem početju njihovega nekdanjega asa Bradleyja Wigginsa. Ta je leta 2012 postal prvi Britanec z zmago na francoski pentlji, v istem letu pa si je okoli vratu nadel tudi zlato kolajno na domačih olimpijskih igrah, najboljši je bil v vožnji na čas.

Sir Wiggins je sicer na OI skupno osvojil kar osem odličij, od tega pet zlatih. Preostalih sedem kolajn je osvojil na stezi, zadnje zlato je osvojil lani v Rio de Janeiru, ko je Velika Britanija slavila v ekipni zasledovalni vožnji. S cestnih preizkušenj ima še tri medalje s svetovnih prvenstev, na velodromih pa jih je zbral kar 12 (7 zlatih). A pojavlja se vse več dvomov, da jih je osvojil na pošten način.

Wiggins se je ob vdorih ruskih hekerjev v sistem Wade znašel med tistimi, ki so jim očitali 'dovoljenje za doping', saj je prepovedane substance trikrat uporabljal v terapevtske namene. Še bolj sumljiva pa so razkritja Sunday Timesa, za njimi stoji priznani novinar David Walsh, ki je med prvimi pred leti tudi posumil v početje Lanca Armstronga, po njegovi knjigi Seven deadly Sins (Sedem smrtnih grehov; op. p.) pa je bil posnet tudi film The Program o početjih padlega ameriškega šampiona.

Sporna je predvsem skrivnostna torba, ki jo je Wiggins prejel ob koncu kolesarske dirke Critérium du Dauphiné leta 2011. Zdravnik ekipe vsebine torbe ni zapisal v računalnik, to zahtevajo pravila, kasneje pa naj bi mu laptop ukradli na počitnicah v Grčiji. Zdravnik Richard Freeman se zdaj zaradi slabega zdravja ni uspel udeležiti zaslišanja.

Freeman sicer trdi, da se je v kovčku nahajal dovoljeni Fluimucil, ki ga v Veliki Britaniji ni mogoče dobiti brez recepta, drugače je v Franciji. Vodja britanske protidopinške agencije (Ukad) Nicole Sapstead je povedala, da ne obstaja potrdilo, ki bi potrjevalo nakup omenjenega zdravila s strani britanske kolesarske zveze, obstajajo pa dokazi, da je bil nabavljen triamcinolon, sintetični kortikosteroid, ki je dovoljen le ob zdravstvenih težavah športnika.

Ukad je po besedah Sapsteadove naletela na odpor britanske kolesarske zveze ob preiskavi dogajanja na dirki Dauphiné, pri zvezi so se izgovarjali na zaupnost med zdravnikom in pacientom. "To je zelo frustrirajoče, ko poskušamo nekaj raziskati," je dejala Sapsteadova.

Team Sky, po Wigginsu je Tour nato kar trikrat osvojil še Chris Froome, vseskozi sicer ponavlja ničelno toleranco do dopinga. "Vse skupaj je čudno. Pričakuješ, še posebej od ekipe, ki je bila zasnovana na trditvah, da je cestno kolesarstvo lahko čisto, da bo ponudila dokaze o nepravilnem sumničenju," je še dejala predsednica Ukada. Freeman je sicer edini od 34 zaslišanih oseb, ki trdi, da ve, kaj je bilo v sporni torbi. Tudi oseba, ki je pri britanski kolesarski zvezi spakirala vso zadevo, pravi, da ji ni znana vsebina torbe.

Wiggins je trikrat dobil dovoljenje za uporabo triamcinolona zaradi alergij, a so po besedah Sapsteadove pri zvezi nabaviili 'precej več' spornega zdravila, kot bi ga potreboval en kolesar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.