Šport
155 ogledov

Neuničljiva Helena Žigon

Tekaško vzdržljivost imajo v družini. Maratonov se poleg Helene Žigon (desno) re Žurnal24 main
Na 15. Ljubljanskem maratonu 24. oktobra bo najstarejša udeleženka Helena Žigon, ki ji leta očitno ne morejo do živega. Na 21 km dolgo preizkušnjo se bo podala, čeprav je letos dopolnila že 82 pomladi.
Najlepša izkušnja
Žigonovi se je izmed vseh tekov v spomin najbolj vtisnil maraton, ki sta se ga udeležili skupaj s prijateljico. Helena je takrat štela 54 let, prijateljica pa točno pol manj. "Razdaljo 42 kilometrov je ona pretekla v 3 urah in 16 minutah, jaz pa v 3 urah in 32 minutah," se zanimive primerjave spominja Ljubljančanka.

Najstarejša udeleženka Ljubljanskega maratona Helena Žigon ima za seboj izkušnje s tekov na Češkem, Slovaškem in celo v Združenih državah Amerike: "V svojem življenju sem pretekla že veliko pravih maratonov: Radenci, Kranj, Bovec, leta 1995 pa sem obiskala tudi maraton v New Yorku. Po tej izkušnji sem tudi prenehala nastopati na 42 kilometrov."

Priprave v polnem teku
"Za letošnjo izvedbo se pripravljam dvakrat na teden. S trenerko in približno 20 drugimi dekleti tečemo po Rožniku oziroma Poti spominov in tovarištva. Seveda so mlajše od mene in pravijo, da jim predstavljam vzor. Če se dobimo s klubom Polet, pa oddelamo tudi nekoliko daljši trening – od deset do 12 kilometrov," je trening opisala Žigonova, ki bo tokrat najbrž nastopila zadnjič.

Le za rekreacijo
Žigonova pravi, da se z atletiko nikdar v življenju ni ukvarjala profesionalno. "Tek sem od nekdaj prakticirala le rekreativno, in to že od malih nog," je sklenila edina Slovenka, ki je nastopila na prav vseh 14 izvedbah Ljubljanskega maratona.



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.