Šport > Nogomet
14 ogledov

Barcelona našla samo sebe in pometla z Milanom

Messi Barcelona Deportivo Liga BBVA Španija liga prvenstvo
1/24
EPA
Na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov med Barcelono in AC Milanom je Blaugrana visoko slavila (4:0). S prve tekme na San Siru so Rossoneri prinesli občutno prednost (2:0), toda Katalonci so na krilih "najdenega" Lea Messija odpihnili Italijane z igrišča in se uvrstili v četrtfinale. Schalke je pred domačimi navijači zamudil priložnost, med osem se je Galatasaray uvrstil z zmago na razburljivi tekmi (3:2).

Domača Barcelona je srečanje začela brez kapetana Carlesa Puyola, prednost je dobil Javier MascheranoGostujoči AC Milan je nastopil brez poškodovanega Giampaola Pazzinija, ki se je poškodoval na zadnji prvenstveni tekmi. Namesto njega je priložnost dobil mladi M'Baye Niang. Antonio Nocerino in Robinho sta bila le na klopi.

Srečanje se je začelo povsem po okusu Barcelone. Gostujoči AC Milan se je povlekel povsem nazaj in Kataloncem pričakovano prepustil sredino igrišča. Že prva prava priložnost domačih je obrodila sadove. V peti minuti je po daljši akciji do žoge na vrhu kazenskega prostora prišel Leo Messi, si priboril prostor za strel in lepo zadel pod prečko gola Christiana Abbiatija.

Štiri minute kasneje je prvič zapretil Milan, ko se je po protinapadu in globinski žogi v kazenskem prostoru v priložnosti znašel Stephan El Shaarawy, toda streljal je preslabo za Víctorja Valdésa. V 13. minuti je do nove obetavne situacije prišla domača enajsterica. Andrés Iniesta je s polvolejem sijajno sprožil, toda Abbiati je odbil žogo v prečko. Pet minut kasneje je s strelom z razdalje poskusil tudi Xavi Hernández, Abbiati je bil še enkrat kos nalogi.

Po dvajseti minuti je Blaugrana sicer še vedno ohranjala terensko premoč, toda Italijani so nekako vendarle preprečili nove lepše priložnosti domačih. V 38. minuti je Milan dočakal svojo prvo "stoodstotno" priložnost, ko je po dolgi žogi sam pred Valdesa prišel M'Baye Niang, mladenič pa je zadel le vratnico gola domačih. Kazen za zapravljeno priložnost je prišla že dve minuti kasneje, ko so Milančani še enkrat dopustili Messiju sprejem žoge na robu kazenskega prostora, Argentinec se je še enkrat več malce otresel branilcev in sprožil, tokrat po tleh, za vodstvo Barcelone z 2:0 in izenačenje v skupnem seštevku.

Villa zablestel kot v najboljših časih

barcelona milan liga prvakov villa | Avtor: EPA EPA
Drugi polčas se je začel v enakem ritmu, kot se je prvi končal. Spet je Barcelona igrala in pritiskala proti golu Milana. V 47. minuti je strel Messija Abbiati odbil v kot, v 55. minuti pa je David Villa domače popeljal v vodstvo v skupnem seštevku. Messi je lepo podal na desno stran, kjer je Kevin Constant malce zamudil pri prestrezanju podaje, Villa je žogo sprejel in jo s plasiranim strelom z levico poslal v daljši kot gola Italijanov.

Po golu sta za Italijane namesto Massima Ambrosinija in Nianga na zelenico prišla Sulley Muntari in Robinho in Milan je skušal zaigrati bolj ofenzivno. Toda še vedno je bila Barça bolj ogrožala gol in v 72. minuti je imel Messi na voljo prosti strel iz idealne pozicije, ki pa ga ni izkoristil z dovršenim strelom. Nato je Jordi Roura vendarle malce zaprl tekmo, ko je gibljivega Javierja Mascherana nadomestil izkušeni Carles Puyol, namesto Pedra pa je vstopil Adriano.

Milanu se je najlepša priložnost v drugem polčasu ponudila v 82. minuti, ko je rezervist Bojan Krkić preigral Gerarda Piquéja, nato pa poslal močno žogo pred gol domačih, kjer je strel Robinha iz neposredne bližine v zadnjem trenutku blokiral Jordi Alba. V zadnjih minutah so Rossoneri skušali pritiskati za gol, ki bi jih popeljal v četrtfinale. Barcelona je to izkoristila v 92. minuti, hiter protinapad je lepo zaključil Alba in postavil končni izid tekme ter zapečatil napredovanje Kataloncev med osem najboljših evropskih ekip.

"Danes nismo bili pravi. Nismo želeli prejeti zgodnjega gola, a ravno to se je zgodilo. Nismo odigrali tako, kot smo si zastavili. Ne bom rekel, da je to neuspeh, saj je Barcelona zelo dobra ekipa. Upam, da se bomo iz te tekme kaj naučili. Drugo leto se želimo vrniti v to tekmovanje še močnejši, sedaj pa se moramo osredotočiti na Serie A, da bi nam to uspelo," je bil po tekmi razočaran izkušeni vezist Milana Massimo Ambrosini.

galatasaray schalke liga prvakov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gala šokiral Gelsenkirchen

V Gelsenkirchnu smo videli živahen začetek tekme. V uvodnih minutah sta priložnosti za Galatasaray zapravila Didier Drogba in Selçuk İnan, domači vratar Timo Hildebrand je bil obakrat kos strelu Turkov. Kljub nevarnejšemu začetku s strani gostov je bil Schalke tisti, ki je povedel v 18. minuti. Po kotu domačih je slabo posredoval vratar Fernando Muslera, žogo pa je v mrežo zabil Roman Neustädter.

Po golu je moštvo v kraljevo modrih dresih zaigralo bolje in nanizalo še nekaj nevarnih akcij. Toda nato so zopet kontrolo prevzeli gostje. Najprej je Wesley Sneijder zapretil, v 37. minuti pa je otrok Schalkeja Hamit Altintop z velike oddaljenosti s strelom od vratnice premagal Hildebranda. Domači vratar je še enkrat klonil pet minut kasneje, ko je Burak Yilmaz prehitel Benedikta Höwedesa in prek Hildebranda zabil za 2:1. Yilmaz je dosegel že svoj osmi gol v letošnji Ligi prvakov.

V 52. minuti je Yilmaz zamudil lepo priložnost za podvojitev prednosti, v naslednjih minutah pa je Schalke zagospodaril na igrišču in začel nizati priložnosti. Enkrat je obrambo gostov premešal Julian Draxler, dvakrat pa je Muslero ogrozil Teemu Pukki. V 66. minuti so bili "rudarji" nagrajeni za pritisk. Marco Höger je stresel prečko, žoga pa se je odbila do Pukkija, ki je podal do Atsuta Uchide, slednji pa je našel Michel Bastosa, ki je zlahka zabil za izenačenje na 2:2. Po golu je za goste poskušal Sneijder, za domače pa Draxler, ki je kombiniral z Bastosem. Še enkrat je zapretil Draxler, nato pa so se napadi domačih vse bolj razbijali ob trdni obrambi Turkov.

Schalke je v končnici vse stavil na napad, to pa je Gala v 95. izkoristil s protinapadom, ki ga je zaključil rezervist Umut Bulut in varovance Fatiha Terima popeljal med osem ekip v Ligi prvakov.

"Nimam izgovora za prvi polčas, v katerem smo igrali brez potrebne agresivnosti. Nismo bili dovolj skoncentrirani, dovoljevali smo jim preveč prostora. V drugem delu smo zaigrali bolje, bili smo močnejši v dvobojih. Danes smo bili zelo oslabljeni in sedaj ni čas za depresijo," po izpadu iz Evrope ni obupaval trener Schalkeja Jens Keller.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

BARCELONA : AC Milan 4:0 (2:0) /0:2/
Messi (5, 40), Villa (55), Alba (92)

Postavi

Barça: Víctor Valdés, Daniel Alves, Piqué, Mascherano (od 77. Puyol), Jordi Alba, Xavi Hernández, Iniesta, Busquets, Villa (od 74. Alexis Sánchez), Messi, Pedro Rodríguez (od 82. Adriano)
Na klopi: Pinto, Fàbregas, Song, Tello.

Milan: Abbiati, Mexès, Zapata, Abate, Constant, Flamini (od 75. Krkić), Ambrosini (od 61. Muntari), Boateng, Montolivo, Niang (od 61. Robinho), El Shaarawy. 
Na klopi: Amelia, De Sciglio, Bonera, Nocerino.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

 

Schalke 04 : GALATASARAY 2:3 (1:2) /1:1/
Neustädter (18), Bastos (63); H. Altintop (37), Yilmaz (42), Umut Bulut (95)

Postavi

Schalke: Hildebrand, Höwedes, Uchida, Matip, Kolasinac, Bastos, Höger (od 85. Meyer), Draxler, Neustädter (od 46. Fuchs), Farfán, Pukki (od 85. Obasi). 
Na klopi: Fährmann, Metzelder, Barnetta, Moritz.

Gala: Muslera, Nounkeu, Semih Kaya (od 79. Gökhan Zan), Eboué, Altıntop, Selçuk İnan, Felipe Melo, Riera, Sneijder (od 70. Amrabat), Drogba, Burak Yılmaz (od 86. Umut Bulut). 
Na klopi: Eray İşcan, Hakan Balta, Sabri Sarıoğlu, Yekta Kurtuluş.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.