Šport > Nogomet
26 ogledov

Barçina čarobna paličica tokrat zatajila

(Barcelona - Juventus)
1/15
EPA
Juventus je na povratni četrtfinalni tekmi Lige prvakov remiziral z Barcelono (0:0) in si po zaslugi zmage v Torinu (3:0) priigral uvrstitev v polfinale. Monaco je slavil tudi na drugi tekmi (3:1) in izločil Borussio Dortmund.

Barcelona je poskušala ponoviti pravljično predstavo na povratni tekmi s Paris Saint-Germainom, na kateri je ob izdatni pomoči sodnikov nadoknadila štiri gole zaostanka.

Četrtfinalni obračun na Camp Nouu je bil že deveti med Barço in Juventusom v evropskih tekmovanjih. V zmagah je rezultat poravnan na 3:3, trikrat pa sta se razšla brez zmagovalca. Predlani sta se pomerila v finalu Lige prvakov, s 3:1 pa so se naslova, petega v zgodovini kluba, veselili Katalonci.

Napad, napad, napad!

Domači strateg Luis Enrique je, upoštevajoč rahlo poškodovanega Javierja Mascherana, imenoval svojo najboljšo razpoložljivo enajsterico (4-3-3).

V obrambi sta se osrednjemu branilskemu paru Gerardu Piquéju in Samuelu Umtitiju pridružila Jordi Alba in Sergio Roberto.

V zvezni vrsti so napadalnemu trojčku Neymar, Luis Suárez in Lionel Messi podporo nudili Andrés Iniesta, Sergio Busquets in Ivan Rakitić.

Massimiliano Allegri (4-2-3-1) se je odločil za enako začetno enajsterico kot na tekmi v Torinu. Mario Mandžukić in Juan Cuadrado sta na zunanjih položajih dopolnjevala Paula Dybalo in Gonzala Higuaína.

V zvezni vrsti sta stala Miralem Pjanić in Sami Khedira. Proti nekdanji ekipi bo znova zaigral desni bočni branilec Dani Alves.

Neprebojna obramba Juventusa

Juventus je v uvodnih minutah dobro zadrževal žogo in si kmalu priigral prvo priložnost. Pjanić je izvedel prosti strel in našel odkritega Higuaína, a je ta povsem zgrešil žogo in Barça je preživela. Na drugi strani sta nevarno vtekala Neymar in Suárez, sledil pa je nov prosti strel Juventusa, a so Katalonci ob glasnih žvižgih domačih navijačev uspeli razčistiti.

Glavni sodnik je dal jasno vedeti, da ne bo piskal vsakega stika, zato se je uvodno valjanje po zelenici hitro končalo. Domači so nato prevzeli pobudo, kar so navijači pospremili z glavnim navijanjem. Torinčani so grozili iz protinapada.

Prava norišnica je sledila v 15. in 16. minuti. Po hitrem protinapadu Juventusa je poskus podaje proti Dybali mojstrsko preprečil Piqúe, nato je prek vrat meril Rakitić, enaka usoda je na drugi strani doletela Cuadrada. Messi je v 18. minuti poslal izjemen predložek v bližino leve vratnice, a je bil Alba za las prekratek.

Juventus je bil primoran igrati obrambno, saj se je Barça utaborila v napadalni tretjini. Messi je imel nekaj prostora na vrhu kazenskega prostora, a je z levico žogo poslal mimo desne vratnice.

Katalonci so nadaljevali z obstreljevanjem. Neymar je zgrešil po predložku Albe, prek vrat pa je zletel vole Roberta. Messi je v 31.minuti sprožil izven kazenskega prostora in Buffona prisilil v odbijanje, nato pa "pobral" odbitek in stresel stranski del mreže.

Messi krvavel, Piqué protestiral pri sodniku

Obramba Juventusa ni popuščala in domači so postajali vse bolj nervozni. Buffon je v 38. minuti prekinil še en nevaren nalet domačih. Počival ni niti Ter Stegen, potem ko je Pjanić našel vtekajočega Higuaína, a je bil vratar Barçe uspešnejši.

Messi je grdo padel po zračnem dvoboju s Pjanićem in zakrvavel. Klubskemu kolegu je v bran stopil Neymar, ki je posledično porumenel. Ob polčasu je h glavnemu sodniku prihitel Piqué in zrecitiral svoje pripombe.

Obstreljevanje Kataloncev

Trenerja se med premorom nista odločila za spremembe. Neymar je za uvod v drugi del preigral kopico gostujočih nogometašev, a mu je žoga ušla v gol-out.

Juventus bi lahko v 49. minuti zapečatil usodo Barcelone. Alba je nerodno izgubil žogo, Higuaín pa je podal do prostega Cuadrada, ki si je vzel veliko časa za strel v daljši kot, a okroglo usnje poslal mimo vratnice.

Ofenziva Barcelone se je nadaljevala. Messi je sprožil prek gola po dvojni podaji z Neymarjem. Cuadrado je čakal predolgo in izsilil le kot, nato pa z odličnim posredovanjem prekinil protinapad Barcelone in se odkupil za zamujeno priložnost. 

Domači so imeli v 57. minuti na voljo prosti strel. Izvedel ga je Messi, ki je tik pred tem za las zgrešil Buffonova vrata. Tudi v tem dvoboju je bil uspešnejši italijanski veteran, ki je bil na žogi, a posredovanje ni bilo potrebno.

Barcelona je pritiskala na vso moč, tudi deveti kot na tekmi, kateremu sta kmalu sledila deseti in enajsti, ni prinesel ničesar. V osrčju Juventusove obrambe sta blestela Chiellini in Bonucci.

Bianconeri prežali iz protinapada

Juventus se je za zadnje četrt ure povsem zaprl in celotno ekipo parkiral pred Buffonova vrata. Enrique je v ogenj poslal Mascherana, ki je zamenjal Roberta. Buffon se je izkazal po predložku Neymarja, Cuadrado pa pred vrati Kataloncev ni našel prostega Khedire.

Dogajanje se je takoj spet preselilo k Buffonu, toda ne za dolgo. Cuadrado je dobil še eno uporabno žogo, a je šel vratar Barcelone daleč iz vrat in s pomočjo prsnega koša razčistil nevarnost.

Vsi poskusi Barcelone, ki je v 89. minuti zahtevala tudi najstrožjo kazen, so se izkazali za neuspešne in Juventus se je uvrstil v polfinale Lige prvakov!

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

Barcelona - JUVENTUS 0:0 (0:0) /0:3/

Začetni postavi:
Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Pique, Umtiti, Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta; Messi, Suarez, Neymar
Juventus: Buffon; Alves, Bonucci, Chiellini, Sandro; Khedira, Pjanic; Cuadrado, Dybala, Mandzukic; Higuain


MONACO - Borussia Dortmund 3:1 (2:0) /3:2/
Lottin 3., Falcao 17., Germain 81.; Reus 48.

Začetni postavi:
Monaco: Subasic, Glik, Jemerson, Toure, Mendy, Bakayoko, Moutinho, Lemar, Silva, Mbappe, Falcao
Borussia Dortmund: Burki, Sahin, Reus, Guerreiro, Aubameyang, Kagawa, Sokratis, Piszczek, Ginter, Weigl, Durm

/x:x/ - izid prve tekme

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.