Šport > Nogomet
13 ogledov

Berić s prvencem za tri točke

Kampl Karol Mets Estonija Slovenija kvalifikacije za Euro 2016 Tallinn
1/14
EPA
Prvi gol nekdanjega člana Maribora je odločil kvalifikacijsko tekmo v Ljudskem vrtu in Slovence vrnil na tretje mesto v skupini v boju za odhod na evropsko prvenstvo (1:0).

Slovenci bodo v Ljudskem vrtu, kjer se je kovala zadnja uspešna zgodba v boju za velika tekmovanja, morali streti čvrsto Estonijo v boju za tretje mesto v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo 2016. Srečko Katanec tokrat ne more računati na najboljšega slovenskega strelca v teh kvalifikacijah Milivoja Novakovića. Drugi najboljši golgeter v zgodovini slovenske izbrane vrste se je poškodoval na zadnji tekmi s Švico, ki jo je Slovenija v Baslu izgubila z 2:3. Tri zadetke je prejela v zadnjih 14 minutah igre.

Selektor Katanec je za morda ključno tekmo Slovenije v kvalifikacijah le aktiviral prvega slovenskega strelca pretekle sezone Roberta Berića. Nekdanji član Maribora se je v napornih okoliščinah vrnil na "mesto zločina", od koder je odšel na izjemno produktivno avstrijsko epizodo, ki mu je nedavno prinesla selitev v Saint-Étienne.

Estonci, ki so dobili zadnji dve medsebojni tekmi, so v skladu s svojimi ambicioznimi napovedmi pred tekmo le-to tudi začeli in Samir Handanović je moral pred precej slabo zapolnjenimi tribunami leteče posredovati že v tretji minuti, ko je na robu kazenskega prostora neodločno žogo izbijal Boštjan Cesar. Slovenija je nato nanizala nekaj dobrih akcij, toda po predložkih Bojana Jokića s strani v okvir estonskega gola ni poletela nobena žoga, predvsem poskus Valterja Birse z glavo bi bil nevaren, če ne bi končal v bloku. Glasne ovacije si je za prvi poskus z velike razdalje v osmi minuti prislužil še en "domačin" Kevin Kampl in Katančevi varovanci so postajali vedno bolj konkretni. Tako je Birsa ob izteku prvih desetih minut ujel žogo ob golavt črti in jo z volejem prekrasno podal v sredino, kjer pa je bil malce prenizek oziroma prepočasen Josip Iličić.

Po lepi akciji je Jokić v 16. minuti pred vrata poslal novo ostro žogo, ki pa je bila pretežka za Berića, zato jo je po poskusu Krčana z glavo zlahka ujel Mikhel Aksalu. Tri minute kasneje je poskusil še Jasmin Kurtić, ki je spet dolgo časa "mešal" na levi strani kazenskega prostora, nato pa z levico meril v enega izmed nasprotnikov. Tako kot Handanović, ki bi si v 23. minuti kmalu privoščil veliko neumnost in izbijanje po vrnjeni žogi svojih branilcev poslal točno v neumornega Atsa Purjeja, ki ga je zapiral, a je žoga na srečo zletela v golavt in ne v slovensko mrežo. Po izjemno borbeni potezi Kampla, ki je s Konstantinom Vassiljevim pretekel pol igrišča in ga na koncu ustavil z izvrstnim drsečim štartom, bi Handanović in Branko Ilić Sloveniji skorajda zakuhala nove težave. Vratar je zaposlil branilca na robu kazenskega prostora, a so Estonci spet silovito pritisnili in bi lahko celo prišli do nevarnega strela, ko so članu Astane vzeli žogo.

Hiter protinapad Estoncev je po slabe pol ure igre spet povečal srčni utrip, toda Purje po dvoboju s Cesarjem nato ni uspel zaposliti vtekajočih soigralcev. Grški sodnik je moral v 35. minuti poslušati glasne žvižge, ko je presodil, da je Artur Pikk na pravilen način izbil žogo AndražuStruni, ki je padel v kazenskem prostoru. Sodeč po posnetkih je bila odločitev povsem pravilna. Spet je bilo vroče že v naslednjem napadu, ko je Kurtić z visoko žogo iskal Berića, a je še pravočasno posredoval kapetan Ragnar Klavan z izbijanjem v kot.

Slovenija je v 39. minuti spet živela nevarno in Jokić je ostro žogo izbil v zadnjem hipu pred dvema igralcema v modrih dresih, Vassiljev, eden najnevarnejših strelcev med vezisti v zgodovini Prve lige, pa je nato neovirano poskusil proti Handanoviću, ki pa je žogo brez težav ujel. Veliko več dela je imel v 44. minuti, ko so neumorni Estonci znova poskusili z razdalje, izvrtno je po tleh meril Taijo Teniste, Handanoviću je žoga ušla, a jo je prijel še preden je nanjo skočil Purje.

Situacija se v prvih minutah nadaljevanja ni spremenila in obe ekipi sta nizali bolj in manj nevarne predložke, po katerih pa vratarja nista imela veliko dela. Kampl si je za nameček v 52. minuti prislužil nepotreben opomin in suspenz za naslednjo tekmo, potem ko je pri grškem stranskem sodniku ostro protestiral zaradi dosojenega prekrška na estonski polovici.

Katanec je v 55. minuti storil prvo potezo in iz igre potegnil Iličića, za katerega povratek v Ljudski vrt tokrat ni bil tako uspešen, v igro pa je vstopil Zlatan Ljubijankić. Slovenci so hitro izpeljali lepo akcijo, toda Birsa je po prodoru v kazenski prostor zgolj nemočno streljal z desnico.

Kampl je mojstrsko poskusil s precejšnje razdalje v 59. minuti, toda za razliko od njegovega zadetka proti Albaniji je bil estonski vratar dovolj priseben, strel pa malce preveč oddaljen od stičišča vratnice in prečke, da bi razveselil slovenske navijače. To pa je slabih pet minut kasneje uspelo Beriću - nekdanji favorit Ljudskega vrta je po metu iz avta Strune in podaljšani žogi Ljubijankića skočil na globinsko žogo Birse in prišel pred estonskega branilca in sam pred vratarja ter v svojem hladnokrvnem slogu poskrbel za vodstvo in svoj prvenec v reprezentančnem dresu.

Slovenija se je dokončno otresla spon iz prvega polčasa in po novem hitrem protinapadu in podaji Birse je Berić poskušal z roba kazenskega prostora, a je žoga od bloka zletela v kot. Handanović je na drugi strani v 70. minuti povsem narobe ocenil podajo iz avta in grdo "zaplaval", toda na srečo je izpred praznih vrat izbil Cesar, strel Estoncev z razdalje pa je zletel visoko prek vrat.

Kot vkopana je ostala slovenska obramba na čelu z vratarjem v 75. minuti, ko je ostra podaja po tleh s prostega strela prišla povsem pred gol, kjer pa jo je nato refleksno grdo mimo vrat z zelo lepega položaja poslal Ken Kallaste. Stoječe ovacije je Katanec v 77. minuti namenil edinemu strelcu Beriću, ki ga je zamenjal z Dejanom Lazarevićem. Član Antalyasporja je nemudoma priboril prosti strel na nevarnem položaju blizu roba kazenskega prostora, ki pa ga je Kurtić poslal v stranski del mreže.

Vroče je bilo pred vrati Slovenije v 86. minuti, ko je najprej Handanović ustavil kapetana Klavana, ki je prišel do strela z neposredne bližine, nato pa je Cesar v nadaljevanju akcije izbil žogo na vrh mreže svojega vratarja. Krhin je v 87. minuti zahteval menjavo in Katanec ga je ob vedno hujšem estonskem pritisku zamenjal z Rajkom Rotmanom. V sodnikovem podaljšku so Slovenci brez težav ohranili vodstvo.

Kvalifikacije Euro 2016:

Slovenija : Estonija 1:0 (0:0)
Berić 63.

Litva : San Marino 2:1 (1:0)

Anglija - Švica 2:0 (0:0)

Lestvica:
1. Anglija  24
2. Švica 15
3. Slovenija 12
4. Estonija 10
5. Litva  9
6. San Marino 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.