Šport > Nogomet
1 ogledov

Blatter poslal sporočilo Uefi in ZDA

sepp blatter EPA
Švicar Joseph Blatter je po petkovi vnovični izvolitvi za predsednika Mednarodne nogometne zveze ostro napadel ameriško pravosodje in Evropsko nogometno zvezo.

Predsedniku Uefe Francozu Michelu Platiniju, ki ga je po zadnji aferi tik pred kongresom pozval k odstopu, je v pogovoru za švicarsko televizijo sporočil: "Vsakomur odpustim, a ne pozabim".

Posebej oster je Blatter do Uefe, saj meni, da obstaja "sovraštvo, ki ne izvira le iz ene osebe, ampak iz Uefe kot organizacije". Ta po njegovem mnenju še vedno ni razumela, da je leta 1998 postal predsednik Fife in ni več njen generalni sekretar, pravi 79-letni Švicar. In prav pred 17 leti je Blatter v boju za predsednika Fifa premagal takratnega predsednika Uefe Šveda Lennarta Johanssona.

V zvezi z dogodki tik pred kongresom Fife, ko ga je k odstopu pozval Platini, na poziv ameriškega pravosodja pa so v Zürichu priprli sedem funkcionarjev Fife, Blatter pravi, da to niso naključja in da bi to ZDA nenazadnje lahko zahtevale že marca, ko so bili delegati prav tako zbrani v Švici. "Vidni so znaki, kjer se ni moč zmotiti. Američani so bili kandidati za svetovno prvenstvo 2022, a ga niso dobili." Ob tem Blatter vidi tudi povezavo med ZDA in svojim protikandidatom jordanskim princem Alijem. "Ne smemo pozabiti, da so ZDA glavni sponzor jordanske kraljevine, torej mojega nasprotnika. Ne verjamem, da so prišli sem, da me politično ubijejo, želeli so zmotiti kongres." Ob tem je z izgubljeno kandidaturo za SP 2018 razložil tudi nasprotujoče stališče Britancev.

Novi in stari predsednik Fife se prav tako ni mogel izogniti vprašanju o zadnji korupcijski aferi v nogometu, a poudarja, da gre za afero na področju Južne in Severne Amerike. "Jaz sem odgovoren za Fifo, ne pa za vsako posamezno državo in posameznika. Vsega ni moč nadzirati, lahko pa se naredi kontrola posameznikov, ki pridejo v Fifa." Blatter zato niti ne razmišlja o tem, da bi zaradi afere odstopil: "Že dolgo se borim proti korupciji in večkrat smo dokazali, da ukrepamo hitro." Blatter pravi, da veliko težav sodobnega nogometa nastaja na nižjih ravneh, ki jih Fifa ne more nadzirati.

A predsednik ostaja optimističen. V zvezi s sporom z evropsko zvezo je poudaril praktično vsem jasno javno skrivnost: "Fifa ne more brez Uefe in Uefa pač ne brez Fife." Še enkrat je Blatter potrdil tudi svoj odhod s predsedniškega mesta po izteku svojega mandata 2019: "Upam, da bom nasledniku predal uspešno in urejeno organizacijo. Zdaj bom dal vse od sebe, a še enkrat poudarjam, da za vse v nogometu ne more biti odgovorna ena oseba."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.