Šport > Nogomet
973 ogledov

Čeferin o nastopih Slovenije, Ligi narodov, VAR-u in Superligi

aleksander čeferin Epa
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je danes v Bruslju izrazil zadovoljstvo s potekom skupinskega dela lige narodov, ki je po njegovem presegel pričakovanja. Nekoliko manj zadovoljen je z dejstvom, da je Slovenija zdrsnila v nižji rang tekmovanja.

"Ni mi najbolj pri srcu to, da je Slovenija padla v nižjo ligo," je o nastopih Slovenije, ki je na šestih tekmah tretje skupine v ligi C zabeležila tri remije in tri poraze, na novinarski konferenci dejal 51-letni slovenski odvetnik.

Slovenija, Miha Zajc Liga narodov Šport Slovenija tekmovanje zaključila brez zmage
BOL SLO Reprezentanca Šport Benedejčič opravil svoje, kmalu imenovanje Keka?

Aleksander Čeferin je od prevzema vodenja Uefe septembra 2016 nadziral uvedbo novega reprezentančnega tekmovanja, ki je nadomestila prijateljske tekme, pri tem pa je ocenil, da je bil že skupinski del nad pričakovanji, saj je uveljavil interese tako velikih kot tudi malih reprezentanc.

"Vedno smo imeli pritožbe velikih držav, da ne igrajo dovolj medsebojnih tekem in vedno smo imeli pritožbe malih držav, da težko zmagajo, ker igrajo proti velikim. Zdaj imamo zanimivo obliko tekmovanja, ki je hkrati tudi pot do uvrstitve na evropsko prvenstvo, kar je še posebej pomembno za moštva v ligi D, ki v preteklosti niso imele pravih možnosti kvalificiranja," je dejal.

Pri tem je dodal, da so vsi odzivi na novo obliko tekmovanja izvrstni. "Vem, da so nekatere večje reprezentance razočarane, ker so tako kot Slovenija izpadle v nižji rang, vendar je to del športa, zaradi česar je ta tudi tako zanimiv."

 

VAR morda že v letošnji sezoni

 

Čeferin je na današnji novinarski konferenci dopustil tudi možnost uvedbe tehnologije video sodnikov VAR v evropskih tekmovanjih že pred začetkom prihodnje sezone.

videotehnologija VAR Z zamudo Šport VAR našel pot tudi v eno najmočnejših lig

Kot je dejal 51-letni slovenski odvetnik, v kratkem pričakuje poročilo skupine, ki jo vodi predsednik sodniškega odbora Uefe Roberto Rosetti, o pripravah na uvedbo te tehnologije v evropskih tekmovanjih.

Glavna vprašanja, ki jih Uefa želi razrešiti pred uvedbo, so povezane s pripravljenostjo sodnikov in razreševanjem vseh tehničnih vprašanj, je pojasnil. "Pričakujem poročilo te skupine v prihodnjem tednu, zatem bomo preučili, kdaj bi lahko vpeljali sistem. Najkasneje bo to v prihodnji sezoni," je izjavil novinarjem.

aleksander čeferin Uefa Šport Čeferin in društvo sprejeli odločitev glede VAR-a

Njegovo izjavo pa je dopolnil predsednik Evropskega združenja klubov (Eca) Andrea Agnelli, ki je na skupni novinarski konferenci dejal, da je torej možna tudi bolj zgodnja uvedba sistema VAR. "S tem smo klubi izredno zadovoljni in se lahko le zahvalimo Uefi za vse delo, ki ga opravljajo na tem področju."

Uefa je doslej uradno zanikala možnost za uvedbo tehnologije video sodnikov v evropskih tekmovanjih že v letošnji sezoni. Britanski časnik The Times pa je že avgusta poročal, da obstaja možnost za uvedbo te tehnologije že pred koncem sezone, in sicer s četrtfinalnimi tekmami lige prvakov.

Aleksander Čeferin Liga prvakov Šport Čeferin razkril, kdaj bo vpeljan VAR

 

Čeferin zavrnil idejo o ustanovitvi Superlige

 

Na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega združenja klubov (Eca) Andreo Agnellijem je bilo sicer predvsem govora o enotnem razvoju evropskega nogometa in domnevnih načrtih za oblikovanju odpadniške zasebne lige najbogatejših klubov pod imenom superliga. Oba sta slednjo možnost odločno zavrnila.

"Ni možnosti za superligo," je na skupni novinarski konferenci z Agnellijem dejal Čeferin, pri tem pa zanikal nedavna poročanja, da naj bi se nekateri veliki klubi o tem dejavno dogovarjali še v letošnjem letu. "Ko smo stopili v stik s predstavniki velikih klubov, so nam vsi dejali, da ni bilo nobenih resnih pogovorov. Devetindevetdeset odstotkov nam je dejalo, da sploh ne vedo nič o tem."

aleksander čeferin Odgovor Šport Čeferinov prvi odziv na superligo

Enako je potrdil tudi Agnelli, ki vodi združenje 200 največjih nogometnih klubov v Evropi: "Kar je izključeno, je nastanek superlige. Iz stališča Ece in tudi Juventusa, ki ga tudi predstavljam kot predsednik, je pomembno povedati, da o tem ni bilo nobenega govora v letošnjem letu."

Tako Čeferin in Agnelli sta na novinarski konferenci, ki je sledila sestanku z evropskim komisarjem za šolstvo, kulturo, mladino in šport Tiborjem Navracsicsem, poudarila pripravljenost evropskih klubov in Uefe, da še naprej skupaj oblikujejo razvoj evropskega nogometa. "Komisarju smo sporočili, da je evropski nogomet združen," je dejal Čeferin.

Nemški Der Spiegel je v začetku novembra poročal, da so v sklopu preiskovalnega novinarskega konzorcija Football Leaks, ki združuje 15 medijev v 12 evropskih državah, odkrili dokumente, ki naj bi potrjevali namero evropske klubske elite, da z letom 2021 ustanovi zasebno prvenstvo, ločeno od lige prvakov. O tem naj bi bilo govora še letos.

aleksander čeferin Kritični Šport Združenje evropskih lig podprlo Čeferina

Namen današnjega obiska Evropske komisije je bil tako predstavitvi skupno namero Uefe in Ece, da v prihodnjih letih nadaljujejo sodelovanje pri trajnostnem razvoju evropskega nogometa in je bil po besedah obeh nogometnih funkcionarjev načrtovan že pred objavo nemškega časnika o domnevnih načrtih za superligo.

Na sestanku sta Čeferin in Agnelli Navracsicsa seznanila tudi z vsebino pisma o nameri med Uefo in Eco, v kateri obe organizaciji izražata pripravljenost po nadaljnjem sodelovanju.

Na vprašanje o dodatnih zagotovilih, da veliki klubi ne izrabljajo ideje o odpadniški ligi za izboljšanje svojega položaja v pogajanjih z Uefo, je Agnelli med drugim dejal, da so klubi že zdaj vključeni v skupno podjetje, ki upravlja z elitnimi evropskimi tekmovanji in prodaja povezane pravice. "Že danes imamo nekaj, kar bi moralo zadovoljiti klube kot so Juventus, Bayern, Anderlecht in ostale," je dejal.

Andrea Agnelli in Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia

Po njegovem mnenju se bo to zagotovilo še dodatno povečalo, ko bodo v skladu z zastavljenimi načrti predstavniki Ece dobili mesto v upravnem odboru tega podjetja. "To bi moralo biti zadostno zagotovilo za vse klube, da se bo razvoj tekmovanj premikal v smeri njihovih interesov. To pa ne bi smelo biti le ekonomsko ..., saj bi morali prepoznati tudi družben vrednost tega, da smo predstavniki velikih klubov v najpomembnejšem športu na svetu."

Tako naj bi se Uefa in Eca že začela pogovarjati tudi o sodelovanju po letu 2024, ko se iztečejo obstoječi dogovori o obliki evropskih tekmovanj. Eden od poglavitnih ciljev v obdobju po letu 2024 naj bi bilo preoblikovanje tekmovalnih koledarjev, pri čemer si klubi želijo več mednarodnih tekem.

Na današnji sestanek se je v sporočilu za javnost odzval tudi Navracsics, ki je pozdravil namero Uefe in Eca, da se skupaj soočijo z največjimi vprašanji nogometa. "Prepričan sem, da bo uspešno partnerstvo v duhu dobrega gospodarjenja koristno ne le za evropski nogomet, temveč tudi širše za našo družbo," je dejal komisar.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.