Šport > Nogomet
1452 ogledov

Guardiola se je delal norca, Nemci udarili nazaj

Pep Guardiola Epa
Pred povratno tekmo četrtfinala Lige prvakov se je zaiskrilo že na novinarski konferenci.

Manchester City bo na Westfalenstadionu proti dortmundski Borussii branil prednost 2:1 s prve tekme. Angleži so v vlogi absolutnih favoritov, saj imajo zares široko zasedbo vrhunskih igralcev, ki ji v Evropi ni para.

Trener Cityja Pep Guardiola je od leta 2016, odkar je prišel v klub, za okrepitve zapravil vrtoglavih 945 milijonov evrov. Na istih pozicijah je pripeljal več nogometašev, ob tem večje prodaje ni izvedel, saj so mnoge legende kluba, kot sta bila David Silva in Vincent Kompany, odšle po izteku pogodb.

Man City je bil v preteklosti že večkrat pod drobnogledom Uefe zaradi kršenja finančnega fair-playa, vse od zelo spornega sponzorskega posla z Etihadom, ki je perverzno preplačal pravico do imenovanja stadiona. "Meščane" so doletele tudi sakncije, a v zelo blagi obliki.

Liga prvakov Šport Sodnik z neverjetno napako oškodoval Bayern

Kljub dostopu do neizčrpnih katarskih milijonov pa Guardiola še vedno ljubosumno gleda v tabore drugih klubov. Tako je na račun Dortmunda na novinarski konferenci pred povratno tekmo izustil zanimivo izjavo.

"Veliko zapravijo za prihode mladih igralcev in obenem plačajo veliko denarja agentom, ki potem pripeljejo te igralce s to izjemno kakovostjo. So neverjetni. Morda v tej sezoni niso našli konstantnosti v Bundesligi, toda na dveh tekmah so sposobni vsega," se je na prestopno politiko Nemcev ozrl Katalonec.

Westfalenstadion | Avtor: Epa Epa

Gostitelje je zbodla predvsem omemba agentov, katerih provizije so "javna skrivnost". In daleč od tega, da bi bil Dortmund edini klub, ki bi posloval na takšen način, saj pri nekaterih zastopnikih drugače pač ne gre.

Za nameček je precej znan nogometni agent tudi Pepov brat Pere Guardiola. Slednji ima pod okriljem nekaj znanih klientov, v preteklosti pa so mu že očitali, da je v korist individualnih interesov škodoval nekaterim klubom, med njimi tudi domači Barceloni. Vpleten je bil tudi v prevzemne posle pri španskem drugoligašu Gironi.

Nemci Guardiolinih besed niso kar tako požrli. Oglasil se je direktor Borussie Hans-Joachim Watzke (na spodnji fotografiji) in podal oster odgovor.

Hans-Joachim Watzke | Avtor: Epa Epa

"V zadnjih petih letih je Man City zapravil skoraj milijardo evrov za nove igralce," je Watzke dejal za BBC. "V petih letih! Kdo pa lahko naredi kaj takega? Guardiola pa res ni v položaju, da bi kritiziral druge klube!"

"Naša strategija deluje odlično, toda težko razvijemo ekipo za evropske naslove, saj naši mladi igralci, če se izkažejo, po dveh ali treh letih odidejo. Kupiti jih hočejo največji klubi, kot v primerih Erlinga Hålanda in Jadona Sancha. To je edina pot, da kot klub preživimo," je pojasnil direktor BVB.

"V Dortmundu moramo imeti vizijo, ker denarja nimamo. Če bi imel takšen denar, kot ostali klubi, ki lahko zapravijo milijardo v petih letih, potem bi lahko planirali naslove. Smo pa trenutno v dobrem položaju, saj pred pandemijo nismo imeli dolgov. Tako letos ne bomo primorani v prodajo. Za bogate klube, ki želijo naše igralce, sta le dve poti. Ali jim rečemo, da niso na voljo, ali pa jim preprosto postavimo ceno. Tega se bodo morali letos zavedati vsi," je odločno dodal Watzke.

Leroy Sané PSG Bayern Liga prvakov Šport Pariški okopi ustavili Bayern, naprej še Chelsea
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice